Mijn kat wil niet eten: wat je kunt doen om haar te helpen

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bezorgd omdat je kat niet eet?

Een verandering in de routine van je kat is reden tot zorgen. Het achterhalen van de oorzaak is de eerste stap om je kat weer aan het eten te krijgen. Dit kan lastig zijn, want hoe maak je een onderscheid tussen een kieskeurige eetperiode en een ernstig gezondheidsprobleem?

Waarom eet mijn kat niet?

Waarheid: Je kat is dol op eten. Het is een van hun favoriete bezigheden, net als slapen, spelen en het proberen te krijgen van de aandacht van hun baasje. Maar eten is ook een basis element van overleven; zonder kan de gezondheid van je kat snel achteruit gaan.

Maine Coon die op de grond uitgestrekt naast een voerbak ligt

Veranderingen in voer 

Katten zijn gewoontedieren en zullen doorgaans weerstand bieden tegen verandering, vooral wat betreft hun maaltijdplannen. Ben je onlangs van kattenvoer gewisseld? Het kan zijn dat ze koppig weigeren om een nieuwe smaak te proberen. Het kan even duren voordat katten nieuw voer accepteren, dus het wordt aangeraden om wijzigingen langzaam door te voeren. Je kat kan niet te lang zonder eten, dus als ze 24 uur niet heeft gegeten (zelfs niet als je haar haar oude voer hebt aangeboden), dan wordt het tijd om andere oorzaken te onderzoeken waarom ze niet eet.


Omgevingsstress

De koppigheid van je kat kan tevoorschijn komen als ze niet tevreden is met haar omgeving. Volgens Battersea Dogs & Cats Home, zijn katten erg gevoelige wezens en een slechte eetlust kan erop duiden dat ze gestrest zijn. Mogelijke oorzaken zijn onder meer:

  • Een grote verandering, zoals een nieuw huis, baby of huisdier.

  • Verstoring van de normale routine van je kat.

  • Gasten, onbekende mensen of overmatig lawaai in huis.

Als je weet dat je kat gestrest raakt van dit soort dingen, bespreek dan met je dierenarts hoe je je kat kunt helpen te ontspannen.

Mogelijke ziekte

Spijsverteringsproblemen zoals verstopping, dikke darmontsteking en inflammatoire darmziekten (of chronische enteropathie) hebben een grote invloed op het lichaam van je kat, waardoor ze last kan krijgen van een verminderde eetlust, winderigheid, overgeven en diarree. Andere onderliggende aandoeningen die de eetlust kunnen aantasten zijn nierziekten en gebitsproblemen. De PDSA legt uit dat problemen zoals tandvleesaandoeningen pijnlijk zijn en ervoor kunnen zorgen dat katten niet meer willen eten. Zorg er dus voor dat je dierenarts bij elke controle een uitgebreid tandheelkundig onderzoek uitvoert.

Een dierenarts is de enige persoon die een ziekte kan vaststellen, dus neem direct contact op met die van jou als je ongebruikelijke of aanzienlijke gezondheidsveranderingen opmerkt. Het is ook een goed idee om een gebitscontrole te laten uitvoeren als ze weigert droogvoer te eten of vooral met één kant kauwt.

Hoe je een kat aan het eten kunt krijgen

Als je kat haar neus ophaalt voor haar maaltijd, probeer dan haar opties uit te breiden, nieuwe smaakcombinaties aan te bieden of kies voor een nieuwe vorm. Als je nieuw voer uitprobeert, doe dit dan geleidelijk zodat je kat aan de nieuwe smaken en texturen kan wennen. Als je kat terughoudend is om nieuw voer te proberen, dan kun je proberen om een klein beetje bouillon aan het droogvoer toe te voegen of het blikvoer op te warmen.   

International Cat Care raadt af om je kat te dwingen te eten of te dwangvoeren met bijvoorbeeld een spuit, omdat dit een negatieve associatie met eten kan oproepen waardoor de eetproblemen kunnen verergeren. In plaats daarvan bieden ze veel ideeën om je kat aan te moedigen te eten.

Als je kat snel gestrest raakt, is het belangrijk om na te denken over het voorbereiden van je kat op feestjes bij je thuis en vooruit te plannen wanneer je ze gaat voorstellen aan een nieuwe pluizige vriend, wat hen zal helpen om te gaan met veranderingen in levensstijl.

Het is ook belangrijk om naast wat je je kat te eten geeft, rekening te houden met waar ze eet. In hun gedragscode voor het welzijn van katten waarschuwt de Canine & Feline Sector Group van de Britse regering, dat katten niet zullen eten als hun voer te dicht bij hun kattenbak staat. Het is ook een goed idee om de voerbak bij andere dieren weg te houden en in een schone, stille omgeving neer te zetten waar het niet te druk is. Je kat kan gestrest raken van ogenschijnlijk kleine veranderingen, dus creëer vaste voerplaatsen in huis.

Armen die een pluizige oranje kat vasthouden

Wanneer moet ik de dierenarts bellen?

Dit is een goede vuistregel voor huisdiereigenaren: twijfel je, bel dan je dierenarts!

Jij en je dierenarts willen allebei je huisdier in topconditie houden en het is beter om - zeker bij twijfel - voorzichtig te zijn en navraag te doen. Neem direct contact op met je dierenarts als je een verandering in het gedrag van je kat waarneemt, of dit nu geleidelijk of plotseling plaatsvindt. Het is belangrijk om je af te vragen waarom je kat niet eet, vooral als het al meer dan een dag geleden is sinds de laatste maaltijd. Als je kat een behandeling nodig heeft, dan is het het best om daar zo snel mogelijk mee te beginnen.

Nu je enkele oorzaken weet voor een verminderde eetlust en je weet hoe je je kat weer aan het eten kunt krijgen, kun je je kattenvriend proberen te helpen om weer volledig gezond te worden.

Over de auteur

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien is een schrijfster, moeder en een jarenlange kattenouder van twee Blauwe Russen, die het huis regeren. Ze schrijft ook voor Care.com, What to Expect en Fit Pregnancy, waar ze over huisdieren, zwangerschap en het gezinsleven schrijft. Vind en volg haar op Instagram en Twitter @brovelliobrien.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten