Speeltjes en spelletjes voor je kat: 7 creatieve ideeën

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Spelen met je kat is leuk en goed voor jullie band. Maar het is ook hartstikke belangrijk voor een goede gezondheid. Een stimulerende omgeving houdt je maatje mentaal en fysiek sterk. En daarvoor is niet veel nodig. We geven je onze favoriete ideeën voor de speeltijd met je kat.

 1. Verstoppertje spelen onder een deken
  Katten houden van niets meer dan jagen. Geef ze dus iets om achterna te zitten! Je hand onder een deken heen en weer bewegen werkt daarvoor perfect. Pas wel op met een te dunne deken: als je kat tijdens het jagen de klauwen gebruikt, kan dat best zeer doen. Gebruik dan een knuffel of een ander voorwerp als bescherming tegen je kleine roofdier.
 2. Papierpropjes vangen
  Oud papier? Niet meteen recyclen! Maak er mooie propjes van en gooi ze weg voor je kat. Kijk hoe ze ‘m over de vloer meppen, achterna zitten en opnieuw lanceren. En wees niet verbaasd op als je kat enthousiast het propje weer terugbrengt voor nóg een speelronde.
 3. De krant lezen
  Katten vinden kranten onweerstaanbaar. Ook onder een krant kan je een klein voorwerp laten bewegen, zoals een potlood of een lepel. Of verander de krant in een schuilplaats waarin je kat lekker op de loer kan liggen. Zodra jij dan voorbij loopt met een touw of lint: aanvallen maar!
 4. Kat in de zak
  Er is iets magisch aan papieren en plastic tassen waar je kat intens van kan genieten. Elk geluid en elke schaduw verandert in puur vermaak. Maak wel gaten aan beide uiteinden van de zak of tas, zodat je kat zichzelf niet per ongeluk opsluit.
 5. De voeldoos
  Neem een kleine doos, zoals een schoenendoos of tissuedoos zonder deksel, en een voorraad lege toiletrollen. Je hebt er ongeveer 12 nodig om de doos te vullen. Plaats de lege toiletrollen verticaal in de doos en lijm de rollen aan elkaar (zodat ze niet overal in huis terechtkomen). Maak gaatjes in de zijkant van de doos die groot genoeg zijn om er een speeltje doorheen te steken. Je kan ook een snoepje of brokje in de rollen stoppen. Je kat zal die dan met veel plezier proberen te grijpen. Om het extra spannend te maken, kan je de rollen afdekken met papier of stof.
 6. Ice, ice, baby
  Tijd voor een potje ijshockey. Ga op een harde en gladde vloer zitten en schuif een ijsblokje heen en weer met je kat. Wie als eerste scoort, wint!
 7. Doe-het-zelf-kattenhuis
  Je kan de meeste katten natuurlijk gewoon een lege doos geven om ze uren te vermaken. Maar wil je een stapje verder? Snijd dan aan elke kant een paar gaten uit waar je kat doorheen kan kruipen. Of maak een compleet kattenhuis door verschillende dozen op elkaar te stapelen. Leg er tot slot een deken overheen en creëer het ultieme kasteel.

  Je ziet het: katten zijn creatief met hun plezier. Volg hun voorbeeld, wees creatief en je zal nooit meer je portemonnee hoeven trekken voor dure speeltjes. Heel veel speelplezier gewenst!

  P.S. Ruim elk touwtje, lint en andere items meteen op na het spelen. Als je kat in een onbewaakt moment deze voorwerpen binnenkrijgt, kan dat leiden tot nare gezondheidsproblemen.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten