5 leuke dingen om samen met je kat te spelen

Gepubliceerd door
Leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Spelen met je kat is één van de leukste dingen aan het hebben van een kat. Er zijn zoveel leuke dingen die je met je kat kan doen of nieuwe kattentrends om te volgen. Maar wat als je kat de speelmuisjes en balletjes niet meer leuk vindt?

Interactief spelen, samen spelen met je kat, is iets waar jullie beiden van profiteren. Maar katten kunnen verveeld raken van telkens hetzelfde spelletje, waardoor hun ondeugenheid naar boven komt. Best Friends Animal Society legt uit, "Alle dieren, inclusief huisdieren, hebben een natuurlijk gedrag en behoeften; om gezond en gelukkig te zijn, moeten ze de gelegenheid krijgen om dit natuurlijke gedrag op een juiste manier uit te drukken." Een geweldige manier om je kat mentaal te stimuleren en verveling tegen te gaan, is met nieuwe kattenspelletjes.

Hier zijn 5 leuke dingen om samen met je kat te spelen, van gemakkelijke tot high-end tech trends voor katten.

Calico kitten laying on carpet with toy on string

1. Jacht spelletjes

Ook jouw binnenkat heeft een aangeboren jachtinstinct. Dat verklaart waarom een kat die lijkt te slapen soms plotseling kan uithalen of op een dwarrelend pluisje duikt. Een manier om hun innerlijke roofdier aan te wakkeren, is door verstoppertje te spelen met een knuffel. Verberg je achter een muur of meubelstuk, laat de knuffel om de hoek 'gluren' en beweeg het dan een paar keer. Je kan het ook door de kamer gooien; zo lijkt het net alsof de knuffel loopt of vliegt. Katten vinden het heerlijk om achter de 'prooi' aan te gaan! Versterk deze activiteit door een knuffel te gebruiken die groter is dan het gebruikelijke speeltje van je kat. Zo heeft je kat de voldoening van het vangen van een substantiële prooi.

2. Mechanisch speelgoed

Een andere optie is om opwindspeelgoed of speelgoeddieren op batterij te gebruiken, vooral speelgoed dat op kleine knaagdieren lijkt. Je kat voelt zich aangetrokken tot de onvoorspelbare bewegingen als het speeltje over de vloer zigzagt (harde oppervlakken werken het beste). De oefening helpt haar jachtvaardigheden aan te scherpen en houdt de scherpe nagels uit de buurt van je voeten. Het plaatsen van obstakels op het pad vergroot de onvoorspelbare bewegingen, waardoor het nog leuker wordt voor je kat.

3. Voerpuzzels voor katten

Katten houden van de opwinding van een mentale uitdaging én een smakelijke versnapering, dus waarom zou je deze twee niet combineren? Onderzoekers die kattengedrag analyseren, leggen in het Journal of Feline Medicine and Surgery uit dat voerpuzzels zowel lichaamsbeweging als mentale stimulatie geven. De geest van katten scherp en alert houden is belangrijk om ze gelukkig en betrokken te houden. Je portemonnee is ook blij met deze budget activiteit: een doe-het-zelf voerpuzzel is zo gemaakt met een kartonnen doos en wat brokjes.

4. Behendigheid voor katten

Agility met katten, kan dat? Hoewel katten gewoontedieren zijn, zijn ze ook nieuwsgierig en onderzoeken ze graag verleidelijke, niet-bedreigende veranderingen in hun omgeving. Bouw eens een doolhof van kussens in de kamer. Je kan ook stoelen toevoegen zodat ze kan springen. De beste manier om je kat geïnteresseerd te krijgen in dit nieuwe spelletje, is door op verschillende punten in het doolhof wat kattenbrokjes of kattensnoepjes te leggen. Zoals Animal Planet opmerkt, hebben katten een verrassend goed vermogen om nieuwe vaardigheden te leren en onthouden. Je kat is geen laboratoriumrat, maar ze zal graag door je doolhof rennen voor een gezonde, lekkere beloning!

Curious fluffy cat investigating a smart phone

5. Katten apps


Het is misschien geen verrassing dat veel kattentrends technologie bevatten. Wist je dat er apps zijn waarmee je kat zelf kan spelen? Volgens PC World kan je kat zelf vissen, verf of laserlichtje op een scherm vangen. Jij moet wel de smartphone bedienen natuurlijk. Als je je kat ooit TV hebt zien kijken dan weet je dat ze betoverd kan raken door de snelle bewegingen en levendige geluiden van elektrische apparaten. Vraag de je dierenarts welke schermhelderheid veilig is voor de ogen van jouw kat.

Het uitproberen van leuke, nieuwe activiteiten die jij samen met je kat kan spelen, komt haar zowel fysiek als mentaal ten goede. Wees creatief en de band tussen jou en je kat zal nog sterker worden!

Contributor Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien is een schrijfster, moeder en al lange tijd een huisdiereigenaar van twee Blauwe Russen. Haar werk verschijnt ook op Care.com, What to expect, en Fit Pregnancy, waar ze schrijft over het familieleven, huisdieren en zwangerschap. Volg haar op Instagram en Twitter: @brovelliobrien

Dit vind je misschien ook interessant

 • Spelen met je kat

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Kinderspeelgoed voor de kat? Waar op letten?

  Katten zijn dol op het speelgoed van je kinderen. Wat is veilig speelgoed voor katten om mee te spelen en wat niet? Geef kinderspeelgoed een nieuw leven met deze 4 DIY speelgoedhacks voor je kat. Lees de do’s en dont’s.
 • Kinderen en katten veilig laten spelen

  Kinderen en katten kunnen maatjes voor het leven worden, mits kinderen leren hoe ze goed moeten omgaan en spelen met de kat. Katten hebben scherpe nagels en zullen ze gebruiken als ze zich bedreigd voelen of gestresst zijn.
 • Speeltjes en spelletjes voor je kat: 7 creatieve ideeën

  Hoe zorg je ervoor dat je maatje niet alleen fysiek maar ook mentaal sterk blijft? Lees welke spelletjes je met je kat kan spelen, ook met een klein budget.

Gerelateerde Producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Lam

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Tonijn

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Senior 11+ Kattenvoer met Kip

  <p> <strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Healthy Ageing 11+</strong> is samengesteld om gezonde hersenen en nieren bij katten van 11 jaar en ouder te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten, omega-3 vetzuren en L-carnitine.</p><p></p>