Spelen met katten: Hoe vermaak je de kat?

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Katten raken al snel verveeld als ze geen uitdaging zien in de dagelijkse routine. Deze dieren hebben veel stimulatie nodig, want rust 'roest'. Door je besnorde maatje mentaal uit te dagen met vermakelijke speeltjes bied je hem of haar een gezonde uitlaatklep: de kat ontdoet zich van alle overtollige energie, waarna ze zich gelukkiger en voldaan zal voelen. Dit betekent ook voor jou meer rust in huis, want op deze manier vermijd je mogelijk destructief gedrag, zoals krabben aan het meubilair of kuiltjes graven in de potplanten. Ook agressief gedrag of tekenen van depressie wijzen jou erop dat de kat behoefte heeft om zich uit te leven. Als jouw maatje afwijkend gedrag vertoont, hoor je zo snel mogelijk langs te gaan bij de dierenarts om eventuele onderliggende gezondheidsproblemen die het gedrag kunnen veroorzaken uit te sluiten. Indien de dierenarts de gezondheidstoestand van de kat positief beoordeelt, dan ligt de oorzaak van het foutieve gedrag van je kat mogelijk bij verveling als gevolg van een tekort aan stimulatie. Hier volgt een aantal nuttige tips om je kat optimaal te vermaken, ook wanneer je niet thuis bent:

1. Zorg dat het voeren van je kat een levendig spelletje wordt

Een "voerpuzzel" is een leuk alternatief voor het voeren van je kat: dit is een voedseldoseringsspel, variërend van eenvoudige ontwerpen tot meer complexe uitdagingen, waardoor etenstijd een mentale uitdaging wordt met een smakelijke beloning aan het einde. Je kunt een willekeurig aantal voerpuzzels kopen of je eigen ontwerp maken. Neem hiervoor een lege plastic fles, of kartonnen rollen (wc rollen of de rol van keukenpapier) en snijd er voldoende gaten in, die iets groter zijn dan de grootte van de brokjes van je kat, waarna je de uiteinden ervan sluit en het op zijn kant op de vloer legt. Het voer op verschillende plekken in huis verstoppen, is ook een manier om je kat mentaal te stimuleren. Op zoek gaan naar voedsel is als kat-en-muis-spel: een simpele bezigheid om de geest en lichaam van je kat fit te houden, ook wanneer je niet thuis bent. Je kan het spel ook uitdagender maken door het voer in de aparte onderdelen van een eierdoos te plaatsen. Maak de gaten groot genoeg om tot het voer te komen en vergeet niet dat het spel leuk moet zijn — niet frustrerend — voor je huisdier.

Tabby cat in crouched position about to prance on feather toy.

2. Laat het spel aansluiten op het jachtinstinct van je kat

Interactieve kattenspeeltjes — een gemotoriseerde muis, een laser, maar ook een eenvoudig koordje — zorgen ervoor dat de kat het speeltje achterna kan rennen, vergelijkbaar met het jagen op voedsel. Het houdt haar mentaal en fysiek bezig. Met dit soort speeltjes kun je jouw kat laten jagen en nepprooien besluipen... en reken maar dat jij dit nog echt leuk zal vinden ook! Prikkel haar jachtvaardigheden en maak de jacht nog interessanter met kartonnen dozen, obstakels waarachter de kat zich kan verstoppen voordat zij haar 'prooi' verrast en vangt. Spelenderwijs de dag beleven is een uitstekende manier om de onderlinge band met elkaar te versterken en staat garant voor veel plezier en lichaamsbeweging.

3. Laat je kat klimmen en klauteren

Grote krabpalen, kattenbomen en torens, ook wel 'kitty condos' genoemd, voldoen helemaal aan de behoefte van de kat om te krabben en te sluimeren. Katten hebben een instinctieve drang en voorkeur om ergens hoog te zitten. Ze hebben behoefte aan een extra veilig, goed hoog gelegen territorium, die de kat beschermen tegen vijanden, met tal van uitkijkpunten. Het biedt hen ook het perfecte vertrekpunt van waaruit ze ongezien kunnen overgaan tot de aanval van hun prooi. Dankzij krabpalen, kattenbomen, torens en andere speelstructuren heeft je besnorde maatje een perfecte uitkijkplek, soortgelijk aan die van de in het wild levende katachtigen, vanuit waar ze de omgeving veilig kan verkennen. Er zijn tegenwoordig enorm veel soorten krabpalen, kattenbomen en torens op de markt, van minimale ontwerpen tot gecombineerde structuren, die vaak ook een mooi en modern design voorop plaatsen zodat ze mooi bij jouw interieur passen. Het is het ideale meubilair om het gevarieerde gedrag van je kat te kunnen bewonderen: acrobatische stunts, relaxen, snoozen, stretchen, jagen, verstoppen, enz.! Het kan ook destructief gedrag verminderen: het geeft ze hun eigen, speciale plekje om rustig aan te krabben, hoog op te klimmen en klauteren... en dit beschermt jouw meubilair, natuurlijk!

4. Geef je kat meerdere, goede uitkijkpunten

Katten zijn dol op hoge en goede uitkijkpunten. Ze willen graag een duidelijk overzicht hebben op hun omgeving. Als jouw raam uitkijkt op een vogelbadje, waterschaaltje of vogelvoerbakje, dan kan je er zeker van zijn dat dit jouw kat (mentaal) goed zal bezighouden. Uren staarplezier verzekerd! Als alternatief kun je een natuurdocumentaire opzetten, of beter nog: een natuurscène van vogels of eekhoorns projecteren op de muur. Het is verbazingwekkend hoe dit trucje een kat urenlang kan bezighouden! Hou het wel plezierig en veilig door het televisiescherm op een goede afstand van die klauwende pootjes te houden.

Ook is er een aantal apps, speciaal voor katten, op de markt. Zo kan je deze apps met spelletjes downloaden op je tablet (zorg er wel voor dat deze kitty-proof is en niet bekrast kan worden). Dit zijn stimulerende spelletjes, waarin bijvoorbeeld een prooi op het scherm weergegeven wordt die zich langzaam voortbeweegt, zodat de kat deze kan besluipen en ernaar kan grijpen.

5. Neem een tweede besnorde maatje in huis

Een extra kat in huis nemen kan tellen als een vorm van dierentherapie in dat het de verveling of vernielzucht van je kat kan verhelpen, zo meent Companion Animal Psychology. Twee katten kunnen elkaar gezelschap houden als je niet thuis bent. Ze zullen samen spelen en elkaars vacht verzorgen. Hou echter wel de bijkomende kosten in het achterhoofd als je overweegt een extra kat in huis te halen. Het zorg dragen van een extra huisdier is een grote verantwoordelijkheid. Maak een weloverwogen keuze voordat je een tweede kat adopteert. Hou er ook rekening mee dat je de nieuwkomer langzaam laat wennen aan de nieuwe woonomgeving aangezien de verandering nogal overweldigend kan zijn voor beide katten. Ook kan je je aanmelden als pleeggezin voor een asielkat. Op die manier weet je precies wat je al dan niet kan bieden en verwachten.

Net als mensen, kunnen ook katten zich gaan vervelen na dagenlang in huis te zitten. Met deze nuttige tips kun je jouw kat de nodige prikkels bieden en kattenkwaad tegengaan. Iedereen haalt plezier en profijt uit een actieve en gelukkige kat in huis!

Over de auteur

Kara Murphy

Kara Murphy

 

Kara Murphy werkt als freelance tekstschrijver vanuit haar thuisbasis in Erie, Pennsylvania (VS). Haar kat Olive is dol op kartonnen dozen!

 

Gerelateerde artikels

 • Begin het nieuwe jaar samen goed met deze voornemens

  Aan het einde van het jaar maken veel mensen goede voornemens voor het nieuwe jaar: ze willen bepaalde gewoonten aanleren (of afleren) om het jaar gezond en gelukkig te beginnen.
 • Spelen met je kat

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Kinderspeelgoed voor de kat? Waar op letten?

  Katten zijn dol op het speelgoed van je kinderen. Wat is veilig speelgoed voor katten om mee te spelen en wat niet? Geef kinderspeelgoed een nieuw leven met deze 4 DIY speelgoedhacks voor je kat. Lees de do’s en dont’s.
 • Kinderen en katten veilig laten spelen

  Kinderen en katten kunnen maatjes voor het leven worden, mits kinderen leren hoe ze goed moeten omgaan en spelen met de kat. Katten hebben scherpe nagels en zullen ze gebruiken als ze zich bedreigd voelen of gestresst zijn.

Gerelateerde producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult Kattenvoer met Kip

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw kat te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting.
  Buy Now »
 • Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT kittenvoer

  <p>Exclusief verkrijgbaar bij dierenartsen. Zeer hoogwaardige voeding voor een gezond groei, ontwikkeling en sterke immuniteit. Met klinisch bewezen antioxidanten en DHA.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sterilised Mature Adult 7+ Kattenvoer met Kip

  <p>Gesteriliseerde katten hebben drie keer meer kans op het ontwikkelen van overgewicht of urinewegproblemen. <br>Hill's ™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Mature Adult 7+ Sterilised Cat is speciaal samengesteld om aan de behoeften van gesteriliseerde katten te voldoen. Bevat wetenschappelijk bewezen antioxidanten en een unieke gewichtscontroleformule.
  Buy Now »
 • Gesteriliseerde katten hebben drie keer meer kans op overgewicht of urinewegproblemen.  <BR>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Young Adult Sterilised Cat is speciaal samengesteld om aan de behoeften van gesteriliseerde katten te voldoen. Bevat klinisch bewezen anti-oxidanten en een unieke gewichtscontroleformule.<BR><BR><B>
  Buy Now »