Spelen met je kat

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Spelen met je kat is een belangrijk onderdeel van het behoud van hun gezondheid en je band met hen. Gelukkig zijn ze dol op spelen!

Het bieden van mogelijkheden om alleen te spelen is met name belangrijk voor binnenkatten, vooral als ze een groot deel van de dag alleen doorbrengen.

Kittens en volwassen katten worden beide gestimuleerd door dezelfde soort spelletjes, alhoewel kittens niet veel aanmoediging vereisen om aan de slag te gaan. Het kattenspel gaat bijna geheel over het stimuleren van jachtgedrag.

Katten hebben een sterke instinctieve wens om prooien te achtervolgen en te doden, dus je zult het meeste succes hebben als je de acties kan nabootsen van iets waar ze graag op jaagt.

Het juiste speelgoed

Het eerste wat je zal willen is het vinden van goed speelgoed om zo te spelen met je kat. Als je probeert om het gedrag van het jagen naar prooien te stimuleren, dan moet je geen gebruik maken van je handen. Zelfs wanneer je kat zachtaardig is, kan ze bijten als ze te enthousiast wordt. Je wilt dat je kat je handen associeert met aaien en voeren, niet met jagen en doden.

Goed kattenspeelgoed is gemakkelijk te vinden en meestal hoef je dit niet eens te kopen. Ze zijn meestal net zo geïnteresseerd in een stuk papier of een ping-pong bal als in fabrieksspeelgoed.

Opgerolde ballen van aluminiumfolie, plastic doppen van flessen, papieren zakken of iets dat makkelijk beweegt en een beetje geluid maakt zijn een uitstekende kandidaat om te worden omgezet in kattenspeelgoed.

Gevaren

Wees voorzichtig met stukken touw, elastische banden of iets anders dat je kat zou kunnen inslikken. Sommige dunnere stukjes touw kunnen, wanneer uitgerekt, zelfs scherp worden. Dit kan goed speelgoed zijn, maar u mag je kat hier niet onbeheerd mee laten spelen.

Geluidstimulatie

Speelgoed met belletjes of een 'rinkelend' geluid zijn vooral goed om aan je kat te geven als ze vaak alleen achtergelaten wordt, omdat het lawaai fungeert als een extra stimulans.

Een belangrijk punt om te onthouden wat betreft al dit speelgoed is dat je ze als alternatief moet gebruiken om zo verveling te voorkomen. Gooi niet al je kattenspeelgoed op de vloer om ze daar vervolgens achter te laten. Katten zijn heel slim en zullen snel genoeg hebben van het speelgoed.

Leg in plaats daarvan slechts één of twee stukken speelgoed neer en verander ze regelmatig. Dit zal voor je kat veel interessanter zijn.

Spelletjes

Een fantastisch soort speelgoed voor jou en je kat om mee te spelen is het soort dat een bal, muis of veer aan het einde van het touwtje heeft zitten. Soms is het touwtje ook gekoppeld aan een stokje. Deze speeltjes maken het voor jou gemakkelijk om een bewegende prooi voor je kat te na te bootsen.

Probeer een klein dier te imiteren die onopvallend rond je meubels loopt. Of zwaai het door de lucht als een vogel en laat het intussen landen op en opstijgen van de grond. Neem je tijd, laat je kat de 'prooi' voor een tijdje achtervolgen en najagen. Laat je kat na vijf of tien minuten de muis bespringen of de vogel uit de lucht grissen. Het is belangrijk dat je kat het gevoel heeft dat ze een succesvolle jacht heeft gehad.

Je kat kan op het speelgoed kauwen of het wegvoeren. Als je er beide nog plezier in hebt, dan kan het speelgoed opnieuw tot leven komen, of je kunt een nieuw stuk speelgoed introduceren. Alles met een touwtje eraan mag niet worden achtergelaten zodat je kat er op kan kauwen en het door kan slikken. En vergeet niet dat het belangrijk is om het speelgoed fris en spannend te houden.

Favorieten

Katten kunnen erg gehecht raken aan klein gevuld speelgoed en eens in de zoveel tijd zullen ze deze mee naar buiten brengen om er mee te spelen. Sommige zullen miauwen en janken om hun favoriete knuffeldier. Er is geen sluitende verklaring waarom ze dit doen; echter, het is wel leuk en een deel van je kat haar spelletje.

Hoe vaak?

Twee speelsessies per dag zou voor zowel jou als voor je kat fantastisch zijn. Een speelsessie voor het naar bed gaan (of zelfs een derde toevoegen) zal een kat die meestal 's nachts problemen veroorzaakt wat rustiger maken.

Wees niet ontmoedigd als je kat de eerste keer geen zin heeft om te spelen. Blijf proberen en je zult vanzelf ontdekken hoe en wanneer je kat wil spelen.

Dit vind je misschien ook interessant

 • Leuke spelletjes om jouw kat fit te houden

  Katten zijn dol op speeltjes. Lees hier meer over en zet jouw kat aan tot spelen en bewegen. Neem onze lijst met artikels door voor meer informatie.
 • Kinderen en katten veilig laten spelen

  Kinderen en katten kunnen maatjes voor het leven worden, mits kinderen leren hoe ze goed moeten omgaan en spelen met de kat. Katten hebben scherpe nagels en zullen ze gebruiken als ze zich bedreigd voelen of gestresst zijn.
 • Kinderspeelgoed voor de kat? Waar op letten?

  Katten zijn dol op het speelgoed van je kinderen. Wat is veilig speelgoed voor katten om mee te spelen en wat niet? Geef kinderspeelgoed een nieuw leven met deze 4 DIY speelgoedhacks voor je kat. Lees de do’s en dont’s.
 • Spelen met katten: Hoe vermaak je de kat?

  Met deze leuke tips voor speelplezier en lichaamsbeweging zorg je ervoor dat je kat zowel mentaal als fysiek actief blijft, ook als je niet thuis bent.

Gerelateerde Producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattenvoer met Kip

  <p>Hill's ™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Hairball Control Adult helpt de vorming van haarballen te vermijden. Een milde samenstelling voor een dagelijkse voeding met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en omega-3 vetzuren.
 • Hill's Science Plan Kittenvoer met Tonijn

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Kitten Tuna is speciaal samengesteld om het immuunsysteem en een gezonde spijsvertering te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA uit visolie.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult 7+ Kattenvoer met Kip

  Hill's ™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Mature Adult/Senior 7+ Chicken helpt gezonde nieren en vitale organen te behouden. Samengesteld met klinisch bewezen anti-oxidanten, omega-3 vetzuren en minder fosfor.