Alles over kattenvlooien

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Als je merkt dat je kat meer krabt dan normaal, dan kan het zijn dat ze last heeft van kleine parasieten, ook wel bekend als kattenvlooien. Je vraagt je misschien af waar je kat ze vandaan heeft en hoe ze van de vlooien afkomt. Lees verder voor het antwoord op deze vragen en meer over kattenvlooien.

Hoe komt mijn kat aan vlooien?

Volgens de British Pest Control Association kunnen vlooien meer dan 100 keer hun eigen lichaamslengte springen. Van sommige is zelfs bekend dat ze 200 keer hun lengte kunnen springen! Deze springvaardigheid helpt deze parasieten om zich gemakkelijk van de grond naar een nieuwe gastheer (jouw kat) te verplaatsen, of van gastheer naar gastheer.

Dieren die vaak in je achtertuin voorkomen - zoals onder meer vossen, muizen en eekhoorns - dragen vrijwel zeker vlooien bij zich, waarvan het type varieert afhankelijk van het soort dier. Ze kunnen vlooien of larven achterlaten in je tuin en sommige van die vlooien kunnen je huis binnenkomen door mee te liften op jou of op een huisdier dat naar binnen komt. Vlooien kunnen gemakkelijk van de ene hond of kat op de andere overspringen, ongeacht de soort.

Het kan zelfs zijn dat je kat een vlo heeft gekregen door rustig voor haar favoriete raam te gaan zitten.

Gestreepte kat met rode halsband krabt aan haar oor.

Hoe herken je vlooien op je kat

Slechts een paar vlooien (vrouwtjes en mannetjes) kunnen in korte tijd uitgroeien tot een grote plaag, aangezien een enkel vrouwtje tot vijftig eitjes per dag kan leggen, volgens de RSPCA. Het meest voor de hand liggende signaal van een vlooienbesmetting is wanneer een kat obsessief aan haar lichaam krabt of in haar huid lijkt te bijten. De PDSA zegt dat je ook het volgende op kan merken:

 • Kale plekken of ruwe/piekerige vacht.
 • Zwerende of geïrriteerde huid.
 • Uitslag of beten.

Als je vermoedt dat je kat vlooien heeft, haal dan een fijne kam door haar vacht terwijl ze op een wit stuk papier of een witte handdoek staat. Als ze vlooien heeft, zal je hoogstwaarschijnlijk kleine zwarte vlekjes (vlooienpoep) vinden, die rood worden als je het papier vochtig maakt. Je kunt vlooien met het blote oog zien, dus misschien kun je zelfs gemakkelijk een paar vlooien op de witte achtergrond zien.

Welke gezondheidsproblemen veroorzaken vlooien?

Kattenvlooien kunnen meer zijn dan alleen maar irritant. Soms kunnen ze de oorzaak zijn van andere ernstige gezondheidsproblemen. Vlooien kunnen bijvoorbeeld lintwormen overbrengen. Vlooien zuigen bloed. Dit kan bij je kat of kitten, voornamelijk als ze erg slank is (een laag gewicht heeft) of extreem veel vlooien heeft, tot bloedarmoede leiden.

Vlooien behandelen en voorkomen

Klaar om het bord "geen plaats meer" te plaatsen voor deze kleine profiteurs? Het eerste wat je moet doen is je dierenarts bellen voor advies en behandelingsmogelijkheden. Je dierenarts kan ook voorstellen je kat te laten testen op lintwormen en andere ziekten.

Je moet niet alleen je kat behandelen, je moet ook al het ongedierte uit je woning verwijderen door zorgvuldig te stofzuigen en te wassen om herbesmetting te voorkomen. Je dierenarts kan je adviseren hoe je je huis moet behandelen om het effectief te ontdoen van alle ongedierte.

Je kunt voorkomen dat vlooien terugkomen door een van de beproefde vlooien- en tekenwerende producten die op de markt zijn te gebruiken, zelfs bij binnenkatten. De PDSA raadt het gebruik van een voorgeschreven product van je dierenarts aan en waarschuwt dat andere producten die "uit het schap" in supermarkten of dierenwinkels worden gekocht, vaak minder effectieve ingrediënten bevatten. Gebruik ook geen huishoudelijke vlooiensprays of vlooienbehandelingen die bedoeld zijn voor honden.

Je dierenarts zal je waarschijnlijk aanraden je kat het hele jaar door te behandelen. Afhankelijk van het land waar je woont, kunnen vlooien het hele jaar door een ernstig probleem vormen (bijvoorbeeld het Middellandse-Zeegebied en Afrikaanse landen), alleen in de zomer een probleem vormen (mildere klimaten) of helemaal geen probleem vormen (noordelijke Scandinavische gebieden). Je denkt misschien dat je de schoonste kat ter wereld hebt, maar vlooien kunnen elk huisdier treffen. Houd dus een oogje in het zeil om ervoor te zorgen dat je kat gelukkig, gezond en jeukvrij is.

Over de auteur

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy is een freelance tekstschrijver en huisdiereigenaar die in in Erie, Pennsylvania woont. Ze heeft een Goldendoodle genaamd Maddie.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Gerelateerde artikelen

 • Kat en baby 

  Leer hoe het gedrag van je kat kan veranderen als je een pasgeboren baby in huis haalt en hoe je zowel je baby als je kat veilig kunt houden.
 • De ontmoeting met de huisgenoten

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Reizen met uw kat

  De meeste katten zijn niet bijzonder gelukkige reizigers - ze zijn vaak sterk gehecht aan hun eigen territorium en voelen zich erg kwetsbaar wanneer ze zich ergens anders bevinden.
 • Een poezelige vacht voor uw kitten

  Learn the visual signs that your cat is healthy including what to look for in her skin, ears, and eyes, as well as as signs you should call your vet about.

Gerelateerde producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattenvoer met Kip

  <p>Hill's ™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Hairball Control Adult helpt de vorming van haarballen te vermijden. Een milde samenstelling voor een dagelijkse voeding met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en omega-3 vetzuren.
 • Hill's Science Plan Kittenvoer met Tonijn

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Kitten Tuna is speciaal samengesteld om het immuunsysteem en een gezonde spijsvertering te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA uit visolie.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult 7+ Kattenvoer met Kip

  Hill's ™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Mature Adult/Senior 7+ Chicken helpt gezonde nieren en vitale organen te behouden. Samengesteld met klinisch bewezen anti-oxidanten, omega-3 vetzuren en minder fosfor.