Dingen die je nodig hebt als de kat mee op vakantie gaat

Published by
min read

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Als de vakantie voor de deur staat, kan het voorkomen dat er niemand is om op de kat te passen en heb je er onverwacht een harig reisgenootje bij!

En terwijl honden het geweldig vinden om mee te gaan in de auto, zijn katten meestal aanzienlijk minder enthousiast. Want zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens, en weggaan van huis levert spanning op. Je kunt die spanning (voor jullie allebei) wegnemen door een lijstje te maken waarop alles staat wat je onderweg nodig hebt om je kleine pluizenbol comfortabel, blij en gezond mee op reis te nemen.

Reismand

Een kattenreismand is het veiligst voor je kat, zelfs voor korte tripjes. Een stevige transportbox beschermt je huisdier niet alleen tegen de gevolgen van een mogelijke botsing, maar voorkomt tevens dat ze zich onder de voeten van de bestuurder en de gas- en rempedalen wurmt. Een model van hard plastic is een uitstekende keuze en als je de mand kunt vastmaken met de autogordel geeft dat nog meer bescherming. Zorg ervoor dat de open kant van de mand naar voren gericht is zodat je poezenkind naar buiten kan kijken. Als de kat angstig is, is het juist handig om een handdoek of een dekentje over het deurtje te hangen zodat er niets te kijken valt. De reismand moet groot genoeg zijn om er comfortabel in te kunnen zitten, staan en draaien, maar niet zo groot dat de kat kan rondlopen. Als een reismand te groot is, kan dit leiden tot verwondingen als je plotseling moet remmen of de auto betrokken raakt bij een aanrijding.

Long-haired gray cat in an open vintage green suitcase on hardwood floor against retro wallpaper.

Voer en water

Neem het lievelingsvoer van je kleine viervoeter mee in blikjes die je opbergt op een plek waar je er makkelijk bij kunt. Het is niet handig om een enorme zak droogvoer mee te nemen. Je kunt de brokjes beter meenemen in een transparante plastic vershoudbak. Neem ook flessen water mee zodat je altijd vers water kunt geven. Een goedkope voerbak is ideaal voor op reis. Je kunt een klein bakje voer in de reismand zetten voor het geval je harige reisgenoot honger krijgt. Geef eerst een klein beetje voer. Als de kat niet misselijk wordt in de auto kun je de gebruikelijke hoeveelheid geven. Bewaar de rest en geef het zodra je op je bestemming bent aangekomen. Vergeet niet om haar favoriete snoepjes mee te nemen als beloning voor goed gedrag en om haar te troosten als ze het niet leuk (meer) vindt om in een klein hokje te zitten.

Kattenbak

De meeste katten hebben niet geleerd om hun behoefte te doen tijdens een rustpauze. Daarom kun je niet op weg zonder kattenbak (niet het fijnste voorwerp op het lijstje), kattenbakkorrels en een schepje. Als de kat mee op reis gaat, is dat niet het beste moment om haar kennis te laten maken met een nieuw soort kattenbakkorrels. Neem de kattenbakvulling waar ze aan gewend is mee in een reiscontainer met een schenktuit. Petfinder stelt voor om telkens na twee of drie uur pauze te nemen waarin de kat haar behoefte kan doen en een beetje kan drinken.

Kattenmand

Als je niet nog een voorwerp wilt toevoegen aan een al volgestouwde auto, kun je de reismand omtoveren tot een kattenmand! Neem de lievelingskussens en -dekens van je kat mee en leg deze in de mand zodat ze zich er heerlijk in kan opkrullen. De vertrouwde geur van haar kussens en dekens werkt ontspannend. Je kunt ook de bovenkant van de mand halen zodat de kat meer bewegingsruimte heeft. Doe dit alleen als de auto stilstaat.

Speeltjes

Het is niet nodig om alle speeltjes mee te nemen als de kat meegaat op reis. Neem een paar lievelingsspeeltjes mee en voeg er een paar nieuwe aan toe om het interessant te houden. Omdat je met elkaar in een kleine ruimte zit, kun je beter geen speeltjes meenemen met belletjes of geluidjes. Dat zou je een beetje op de zenuwen kunnen gaan werken. Als de kat zich goed voelt onderweg, kun jij ook ontspannen genieten van de reis! Het is ook een goed idee om tijdens een rustpauze even wat te spelen met de kat zodat ze wat energie kwijt kan. Als ze een hele dag in een kattenmand moet doorbrengen, kan ze nukkig worden zodra je op de plaats van bestemming bent. Als ze wat energie kwijt kan, zit ze beter in haar vel. Dit voorkomt dat ze vervelend gedrag gaat vertonen.

Krabpaal

Het lijkt misschien een beetje overbodig om een krabpaal of krabplank mee te nemen op vakantie, maar als de kat gewend is om ergens aan te krabben, kan ze het beter aan de krabpaal doen dan aan duur meubilair in jullie het hotel of vakantiehuisje.

Penning en foto's

Controleer voor je van huis gaat of de halsband en penning goed vastzitten. Mocht de kat ontsnappen, dan kun je recente foto's laten zien aan de lokale bevolking of deze op de sociale media plaatsen. Als je onderweg een plaspauze houdt en de kat uit de reismand haalt om haar behoefte te doen, zorg er dan voor dat de ramen dicht zijn zodat ze niet kan wegrennen.

Contactgegevens van de dierenarts

Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone, dus deze informatie kun je waarschijnlijk ook onderweg opzoeken, maar als je je in een gebied met weinig dekking bevindt wil je toch contact met je dierenarts kunnen opnemen als dit nodig is. Het is verstandig om de contactgegevens van je eigen dierenarts bij je te hebben, maar het is ook een goed idee om voor aanvang van de reis een dierenarts te zoeken op de plaats van bestemming. Als je een dierenarts moet gaan zoeken wanneer er iets mis is met je kat levert dit veel meer stress op dan wanneer je de benodigde gegevens al op zak hebt.

Meerdere katten

Als je met meerdere katten op reis gaat, kun je ze het beste vervoeren in aparte manden. Zelfs als ze aan elkaar gewend zijn. Dit geeft ze bescherming in geval van een ongeluk. Daarnaast voorkomt het dat ze elkaar beu worden omdat ze steeds over elkaar heen moeten klimmen om een fijn plekje te vinden.

Als je een lijstje maakt waar alle reisbenodigdheden voor de kat op staan, vergeet je niets en houd je de kat gezond en gelukkig.

Contributor Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien is a writer, mom, and long-time cat parent whose two Russian Blues rule the house. Her work also appears in Care.com, What to Expect, and Fit Pregnancy, where she writes about pets, pregnancy, and family life. Find and follow her on Instagram and Twitter @brovelliobrien.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattenvoer met Kip

  <p>Hill's ™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Hairball Control Adult helpt de vorming van haarballen te vermijden. Een milde samenstelling voor een dagelijkse voeding met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en omega-3 vetzuren.
 • Hill's Science Plan Kittenvoer met Tonijn

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Kitten Tuna is speciaal samengesteld om het immuunsysteem en een gezonde spijsvertering te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA uit visolie.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult 7+ Kattenvoer met Kip

  Hill's ™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Mature Adult/Senior 7+ Chicken helpt gezonde nieren en vitale organen te behouden. Samengesteld met klinisch bewezen anti-oxidanten, omega-3 vetzuren en minder fosfor.