Vlekken- en geurverwijderaar die echt werkt - voor katten

Geschreven door Chrissie Klinger
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Katten zijn fantastische huisgenoten, maar de vlekken en geurtjes die je erbij krijgt zijn niet altijd even prettig. Gelukkig kun je zelf met simpele ingrediënten een vlekkenverwijderaar maken die je huis schoon en fris houdt. Vlekkenverwijderaars die je zelf maakt zijn veilig te gebruiken in de buurt van huisdieren (en ze zijn meestal goedkoper dan schoonmaakmiddelen die je in de winkel koopt). Van urine- tot haarbal- en braakselvlekken, zelfgemaakte reinigers verwijderen de vlek en de geur die soms blijft hangen.

Vergeet niet om het eerst uit te proberen op een kleine plek voordat je gaat schoonmaken. Zo kun je er zeker van zijn dat het middel geen schade of verkleuring veroorzaakt.

Home interior, cat sitting in an armchair, a wall and a bouquet of white tulips
Pakket voor het reinigen van braaksel en haarballen 

Materialen: zuiveringszout, azijn, water, spuitfles, drie oude doeken

Aanwijzingen:

 1. Veeg het braaksel of de haarbal met een vochtige doek van het tapijt of de harde vloer.
 2. Als het braaksel op het tapijt lag, strooi dan zuiveringszout op de vlek nadat je die met een vochtige doek hebt schoongeveegd en laat het een uur liggen zodat het vocht wordt opgenomen. Als er een vlek op een harde vloer zit, ga dan naar stap 3.
 3. Meng azijn en warm water in een grote kom (ongeveer 1 kopje water op 1 kopje azijn). Giet het mengsel in de spuitfles.
 4. Besproei de vlek met het water-/azijnmengsel. Je ziet dat het gaat bruisen. Zodra het bruisen minder wordt, veeg je het zuiveringszout zo goed mogelijk op met een doek.
 5. Blijf de vlek inspuiten en deppen met een schone doek. Herhaal dit tot de vlek verdwenen is. Zorg ervoor dat je de ondergrond niet te nat maakt.

Kattenurineverwijderaar

Materialen: azijn, zuiveringszout, waterstofperoxide, vaatwasmiddel, enzymreiniger, oude doeken en een oude handdoek

Aanwijzingen:

 1. Dep met een oude handdoek zoveel mogelijk kattenurine op en gooi de handdoek vervolgens weg.
 2. Strooi zuiveringszout op de vlek en laat het ongeveer tien minuten zijn werk doen.
 3. Giet wat azijn over het zuiveringszout en laat het enkele seconden bruisen voordat je de vloeistof dept met een schone doek.
 4. Als de plek schoon is, gaan we de geur neutraliseren. Maak zelf een vlekkenverwijderaar voor huisdieren met een paar eetlepels waterstofperoxide en een paar druppels afwasmiddel. Giet het mengsel op de vlek (voor de zekerheid het mengsel op een plek op een verborgen plek van het tapijt testen om te voorkomen dat het tapijt verkleurt).
 5. Wrijf het mengsel van waterstofperoxide en afwasmiddel in het tapijt en schrob de vezels, maar dep het snel weer op zodat het tapijt niet uitbijt. Voor harde vloeren is het misschien beter om dit mengsel in een spuitfles te doen en de plek te besproeien en af te vegen.
 6. Zet een ventilator neer om de vlek snel te laten drogen. Hoewel het gebied er fris en schoon uitziet, zal het urinezuur in kattenurine opnieuw kristalliseren, dus de volgende stap is HEEL belangrijk!
 7. Behandel het gebied na ongeveer 24 uur met een enzymreiniger en laat het volledig aan de lucht drogen. Voorkom dat je huisgenoten op de plek aan staan door er een wasmand of aluminiumfolie op te leggen. Het kan tot twee dagen duren om volledig te drogen.
 8. Zodra het gebied helemaal droog is, reinigt u de vloer zoals u gewend bent met een dweil of stofzuiger en herhaalt u de enzymbehandeling zo nodig eenmaal per week.

Vlekken en geurtjes verwijderen - Kat 

Schijn als je klaar bent met schoonmaken met een blacklight op een lastige plek. Zo kun je zien of er nog kattenurine in de vlek aanwezig is. Soms lijkt het alsof de urine weg is, maar het kan kristalliseren en in de tapijtvezels achterblijven. Een blacklight toont de grootte van de vlek die wij mensen niet zien of ruiken.

Ten slotte stelt Vetstreet voor om je dierenarts advies te vragen als uw kat vaker in huis plast. Zo kun je er zeker van zijn dat het buiten de kattenbak plassen niets te maken heeft met een aandoening van de urinewegen of een andere medische aandoening.  Maak een afspraak met uw dierenarts om te bekijken of je kat speciaal voer nodig heeft. Nu je weet hoe je je eigen vlekkenverwijderaar moet maken, kun je snel actie ondernemen en ongelukjes hygiënisch verwijderen.

Contributor Bio

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

 

Chrissie Klinger is docent, schrijver, moeder van twee kinderen en het baasje van drie honden en drie katten. Ze geniet van haar actieve en milieuvriendelijke levensstijl.

 

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult Kattenvoer met Kip

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw kat te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting.
 • Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT kittenvoer

  <p>Exclusief verkrijgbaar bij dierenartsen. Zeer hoogwaardige voeding voor een gezond groei, ontwikkeling en sterke immuniteit. Met klinisch bewezen antioxidanten en DHA.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sterilised Mature Adult 7+ Kattenvoer met Kip

  <p>Gesteriliseerde katten hebben drie keer meer kans op het ontwikkelen van overgewicht of urinewegproblemen. <br>Hill's ™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Mature Adult 7+ Sterilised Cat is speciaal samengesteld om aan de behoeften van gesteriliseerde katten te voldoen. Bevat wetenschappelijk bewezen antioxidanten en een unieke gewichtscontroleformule.
 • Gesteriliseerde katten hebben drie keer meer kans op overgewicht of urinewegproblemen.  <BR>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Young Adult Sterilised Cat is speciaal samengesteld om aan de behoeften van gesteriliseerde katten te voldoen. Bevat klinisch bewezen anti-oxidanten en een unieke gewichtscontroleformule.<BR><BR><B>