Waarom beweging belangrijk is om je kat gezond te houden

$authorText
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Afbeelding van een kat
Obesitas en overgewicht zijn een groeiend probleem voor mens en dier. Men denkt dat ongeveer 40% van de katten in Europa te zwaar is. We weten ook dat dikke kittens vaak dikke katten worden en dan moeite hebben om af te vallen. Als je je kitten slank, actief en gezond houdt, heeft ze daar haar hele leven plezier van.

Een van de beste en eenvoudigste manieren om gewichtsgerelateerde gezondheidsproblemen bij je kat te voorkomen is beweging. Als je haar op verschillende manieren actief houdt, leeft ze niet alleen langer, maar ook gelukkiger.

Kittens die naar buiten gaan

Een aantal weken na haar laatste serie inentingen kan je besluiten om je kitten toe te staan naar buiten te gaan. In dat geval hoef je je geen zorgen te maken of ze genoeg beweging krijgt. Instinctief zal ze op haar eigen tempo rondzwerven, jagen, klimmen en op ontdekking gaan en zo op natuurlijke wijze in beweging te blijven.

De buitenwereld is overweldigend voor een jonge kat, dus houd haar in het begin goed in de gaten. Hoe kleiner ze is wanneer ze toegang tot buiten krijgt, hoe langzamer ze zal beginnen te verkennen - in het begin zal ze dicht bij huis blijven. Je kunt dan gewoon in de deuropening gaan zitten en kijken wat ze doet. Forceer het niet. Laat haar in het begin haar natuurlijke nieuwsgierigheid volgen; al snel zal ze zelfverzekerder worden. 

Voor je je kitten naar buiten laat gaan, moet je je tuin goed nakijken op eventuele gevaren. Kittens kunnen zich soms in heel kleine ruimtes wurmen. Op de lange termijn geeft een kattenluikje je kat de vrijheid die ze graag heeft. Je kan een luikje gebruiken dat haar microchip afleest, zodat je ongewilde indringers buiten de deur houdt!

Kittens die binnen leven

Katten hebben graag de vrijheid om te zwerven en op verkenning te gaan. Veel katten die binnen leven, vooral samen met andere katten, kunnen gefrustreerd en gestresst raken en daarom gedragsproblemen ontwikkelen. Denk er goed over na voor je besluit je kitten binnen te houden en praat met de dierenarts over mogelijke problemen. 

Als je ervoor kiest om je kitten binnen te houden, zal je harder moeten werken om ervoor te zorgen ze haar natuurlijke roofdierinstincten de vrije loop kan laten - zoals jagen, klimmen en krabben. Ook zal je haar voldoende moeten stimuleren. Je kitten heeft bovendien beweging nodig om fit en gezond te blijven. Gelukkig kan door middel van spelen aan deze behoeften voldaan worden. Alle katten spelen graag, maar voor katten die binnen leven is het essentieel.

De beste spelletjes en speeltjes stimuleren je kat om objecten op een veilige manier te achtervolgen, te bespringen, na te jagen en met haar pootjes te slaan. Ze zal dol zijn op speeltjes die bewegen, dus alles met een touwtje eraan is een goede keuze. Je kan ook mechanische speeltjes kopen die ze achterna kan zitten. 

Je kitten zal graag klimmen en zich verstoppen. Je kunt dit gedrag stimuleren door een activiteitencentrum voor haar te kopen of te zorgen voor veilige plekken om te klimmen. Vergeet ook de krabpaal niet. Krabben is essentieel kattengedrag. Zo houden ze hun klauwen in goede conditie en markeren ze hun territorium. Een krabpaal traint de spieren in de schouders en rug van je kitten en redt misschien ook je meubels!

Onthoud dat katten slim zijn en zich dus snel gaan vervelen. Een goede tip is om de speeltjes te roteren, zodat je kitten wat variatie heeft.

Naast speeltjes is het een goed idee om minstens 20 minuten per dag op een interactieve manier met je kitten te spelen. Zo train je de spieren van je kitten en houd je haar gewrichten soepel. Het is ook een goede manier om een band op te bouwen. Katten en kittens spelen normaal gesproken slechts vijf minuten achter elkaar, dus wees niet verbaasd als het lijkt dat ze zich snel vervelen. Het is beter om vaker kort te spelen dan één keer lang.

Dikke katten

Om je kitten fit en gezond te houden is het ook belangrijk dat ze geen overgewicht krijgt. Dieren in Europa worden steeds dikker en sommige experts denken dat veel huiskatten te zwaar zijn. Vooral gecastreerde katten zijn vatbaar voor gewichtstoename. Als je niet wil dat je kitten deel gaat uitmaken van deze deprimerende cijfers, kan je een aantal eenvoudige richtlijnen volgen.

 1. Ten eerste moet je je kitten complete en gebalanceerde voeding geven. Het is essentieel dat ze de juiste balans van voedingsstoffen krijgt, zodat ze op een gezonde manier kan groeien. Het is ook belangrijk dat ze voer krijgt dat is samengesteld voor kittens, niet voor volwassen katten. Het lichaam van een kitten maakt enorme veranderingen door tijdens de eerste 12 maanden van groei en ontwikkeling. Ze heeft een speciaal dieet nodig om deze groei te ondersteunen, zodat ze kan uitgroeien tot een gezonde kat. Neem contact op met de dierenarts als je vragen of twijfels hebt.
 2. Geef je kitten geen kleine stukjes mensenvoedsel. Als je je kitten een traktatie wil geven, gebruik dan snacks die bedoeld zijn voor katten; neem deze ook mee bij het berekenen van de dagelijkse voedselinname.
 3. Zorg ervoor dat je kitten genoeg beweging krijgt. Het is belangrijk om de groei van gezonde spieren, gewrichten en botten te ondersteunen, maar ook om ervoor te zorgen dat ze haar omgeving verkent en de mensen en dieren waar ze een huis mee deelt leert kennen.
 4. Controleer regelmatig het gewicht van je kitten. De dierenarts kan je een grafiek geven waarop je het gewicht over tijd kan noteren, zodat je kan zien of je kitten op een gezonde manier groeit en niet te dik wordt. Jonge dieren die te dik worden lopen meer risico om dik te blijven wanneer ze volwassen zijn, dus het is belangrijk om ze vanaf het begin slank te houden.
 5. Het is nuttig om je kitten er aan te laten wennen dat ze elke maand gewogen wordt, in de kliniek of thuis. Veranderingen in het gewicht zijn makkelijk te missen, maar kunnen in een vroeg stadium een indicatie geven van problemen. Controleer daarom regelmatig haar gewicht (en dat van jezelf!).

Het effect van je kitten op jouw gezondheid

Nu we het toch over gezondheid hebben: wist je dat het hebben van een kitten goed is voor je gezondheid en je welzijn? Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat het aaien van een kat ervoor zorgt dat je bloeddruk naar beneden gaat. Maar dit is waarschijnlijk geen verrassing voor je. Je hebt immers geen wetenschappers nodig om te weten hoe gelukkig je wordt van je kitten!

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Gerelateerde artikels

Gerelateerde producten

 • Hill's Science Plan Kittenvoer met Tonijn

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Kitten Tuna is speciaal samengesteld om het immuunsysteem en een gezonde spijsvertering te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA uit visolie.
  Buy Now »
 • <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Kitten Maaltijdzakjes is speciaal samengesteld om het immuunsysteem en de gezonde spijsvertering te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA van visolie.
  Buy Now »
 • Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT kittenvoer

  <p>Exclusief verkrijgbaar bij dierenartsen. Zeer hoogwaardige voeding voor een gezond groei, ontwikkeling en sterke immuniteit. Met klinisch bewezen antioxidanten en DHA.
  Buy Now »
 • Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT + WEIGHT Young Adult kattenvoer

  <p>Revolutionaire voeding, bewezen om volwassen katten te helpen in een optimale conditie en gezondheid te blijven na castratie/sterilisatie. Met gecontroleerde gehaltes aan mineralen om gezonde urinewegen te ondersteunen. </p>
  Buy Now »