Met uw kat naar de dierenarts

Published by
Leestijd is minuten

Tips for better feline vet visitEr komt een zeker moment in haar leven waarop uw kat een bezoek moet brengen aan de dierenarts. Hoewel dit meestal een stressvolle gebeurtenis is, zijn er een aantal dingen die u kunt doen om dit bezoek voor zowel uzelf als voor uw kat gemakkelijker te maken.

Gebruik een reismandje wanneer u uw kat buitenshuis moet vervoeren, zelfs als ze normaal liever vastgehouden wordt. Uw kat kan snel bang worden wanneer ze zich op een onbekende plaats bevindt of omringd wordt door onbekende mensen. Zelfs een vriendelijke kat kan bijten, krabben of proberen te ontsnappen.

Uw kat kan ook urineren of haar ontlasting laten lopen als ze bang wordt. Een reismandje zal ervoor zorgen dat deze puinhoop niet eindigt op de vloer van de wachtkamer. Leg wat bekend en comfortabel beddengoed in het reismandje - gebruik iets waar ze normaal ook op slaapt of kleding die uw geur bevat. Het reismandje bedekken met een deken of handdoek kan er ook voor zorgen dat uw kat kalm blijft. Katten houden ervan om zich te verstoppen als ze bang zijn of zich onzeker voelen. De duisternis en bescherming die een deken geeft zal ervoor zorgen dat ze zich veilig en zeker voelt.

Vertrouwd maken

Katten houden niet van een bezoek te brengen aan de dierenarts, waar ze onderzocht worden en omringd zijn door merkwaardige bezienswaardigheden, geuren, mensen en dieren. Als uw kat het reismandje alleen ziet voordat ze naar de dierenarts moet, zal ze er begrijpelijkerwijs een sterke afkeer tegen ontwikkelen.

Ze kan zich elke keer gaan verstoppen zodra het reismandje in beeld komt of zich met hand en tand verzetten om er maar niet in te hoeven. U kunt dit gedrag voorkomen door het reismandje altijd in het zicht te zetten. Zorg ervoor dat het een vertrouwd onderdeel is van de omgeving van uw kat. U kunt af en toe wat traktaties voor uw kat in het mandje leggen, zodat ze het als een 'fijne plek' gaat beschouwen.

Wanneer uw kat een sterke aversie tegen het reismandje heeft ontwikkeld, kan het moeilijk zijn om haar hierin te krijgen. Probeer haar te overtuigen om in het mandje te gaan door haar wat traktaties te geven of vraag iemand om het mandje vast te houden terwijl u de kat erin zet. Als uw kat er niet in wil, forceer haar dan niet om dit wel te doen, maar zet het mandje gewoon weg. Laat uw kat een beetje ontspannen, wikkel haar vervolgens in een deken of handdoek en leg haar snel in het reismandje.

Houd het mandje, als u eenmaal bent aangekomen bij de dierenkliniek, bedekt. Op deze manier blijft uw kat zich veilig voelen. Als u niet kunt voorkomen dat u naast andere dieren moet zitten, probeer haar dan in ieder geval uit de buurt te houden van de luidruchtige en onstuimige dieren.

Vraag of u kunt helpen

Vraag uw dierenarts, wanneer het tijd is voor het onderzoek, of u kunt helpen bij het vasthouden van uw kat. Vergeet niet dat dierenartsen en dierenartsassistentes zeer ervaren zijn in het vasthouden van nerveuze en bange dieren en weten hoe ze moeten voorkomen om zelf gewond te raken of uw kat pijn te doen.

Maakt u zich dus geen zorgen, uw kat is in goede handen. De dierenarts kan het hoofd van uw kat bedekken met een handdoek. Dit geeft haar, zoals al eerder gezegd, het gevoel dat ze zich aan het verstoppen is.

Het kan erg druk zijn in dierenklinieken en -ziekenhuizen. Als u extra tijd wilt om met uw dierenarts te praten over uw kat, calculeer dit dan in. Maak een langere afspraak waar mogelijk, of kom niet tijdens de piekuren. Dierenklinieken zijn meestal op hun drukst op de vroege ochtend of vroege avond, wanneer mensen niet aan het werk zijn.

Neem uw kat regelmatig mee naar de dierenarts. Op deze manier zal ze niet alleen aan de ervaring wennen, maar zal de dierenarts ook aan uw kat wennen! Hoe vaker de dierenarts uw kat ziet, des te beter hij of zij in staat zal zijn om haar behoeften te ontdekken.

Dit vind je misschien ook interessant

 • Reizen met uw kitten

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet.
 • Bringing Home Your First Kitten

  De meeste katten zijn niet bijzonder gelukkige reizigers - ze zijn vaak sterk gehecht aan hun eigen territorium en voelen zich erg kwetsbaar wanneer ze zich ergens anders bevinden.
 • Uw kitten mee naar huis nemen

  Ieders hart smelt bij de aanblik van een jong katje. Maar besef wel dat zo'n schattig bolletje wol dat u mee naar huis neemt een heel leven lang goed moet worden verzorgd.
 • Uw kitten inenten - vaccinatie

  Uw nieuwe kitten begint haar leven met een gedeeltelijk natuurlijke immuniteit die zij van haar moeder heeft meegekregen, maar naarmate deze minder wordt moet u haar laten inenten om haar gezond te houden.

Gerelateerde Producten

 • Hill's PRESCRIPTION DIET y/d Feline

  <p>Helpt de gezondheid van de schildklier van uw kat te ondersteunen in 3 weken door de concentratie aan schildklierhormonen te normaliseren.**</p> <p><b>**</b><i>Wanneer dit de enige voedingsbron is.</i></p>
 • Hill's PRESCRIPTION DIET y/d Kattenvoer met Kip

  <P>Helpt de gezondheid van de schildklier van uw kat te behandelen in 3 weken door de concentratie aan schildklierhormonen te normaliseren.**</P> <P><B>**</B><I>Wanneer dit de enige voedingsbron is.</I></P> <P><B>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Lam

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.