Chihuahua

 

Chihuahua's zijn loyaal, vriendelijk en goede gezinsdieren wanneer ze met respect worden behandeld. Een huis of een appartement is voldoende om aan hun bewegingsbehoefte te voldoen.

 

De Chihuahua in een notendop
The Chihuahua Dog Breed

In de jaren 1940 stond Xavier Cugat, een beroemd bandleider, erom bekend dat hij zijn orkest dirigeerde met een Chihuahua onder zijn arm.

Omvang:

Gewichtsklasse:

Reu: 1-3 kg

Teef: 1-3 kg

Schofthoogte:

Reu: 23 cm

Teef: 18 cm

Eigenschappen:

opstaande oren (van nature)

Verwachtingen:

Energieniveau: zeer energiek

Levensduur: 14-18 jaar

Neiging tot kwijlen:  gemiddeld tot hoog

Neiging tot blaffen: gemiddeld tot hoog

Neiging tot graven: laag

Sociale/Aandachtsbehoeften: hoog

Fokdoel:

gezelschap

Vacht:

Lengte: kort/lang

Eigenschappen: plat, steil

Kleuren: alle kleuren

Totale behoefte aan verzorging: laag

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

Chihuahua's zijn de kleinste honden ter wereld.

Ze wegen maar 1 tot 3 kilo. Ze zijn slechts 15 cm hoog. Chihuahua's hebben een gewelfde schedel. Sommigen hebben een zachte plek bovenop het hoofd waar de botten niet zijn samengegroeid. Dit heet een molera (open fontanel). Ze hebben grote staande oren en korte en puntige snuitjes. Hun ogen zijn rond en groot. De honden zijn een beetje langer dan ze hoog zijn en hebben een lange staart die op of over de rug wordt gedragen.

Er zijn twee vachtvariëteiten. De één is glad en kort. De ander is lang en zacht, met franjes aan oor en poten. De vacht van de Chihuahua kan alle kleuren en patronen hebben.

De gemiddelde levensverwachting van Chihuahua's is lang: meer dan 14 jaar.

Persoonlijkheid & verzorging:

Chihuahua's zijn uitstekende gezelschapshonden. Ze houden van aandacht en zijn loyaal naar hun baasjes. Hoewel ze worden gezien als schoothondjes, zijn ze actief en vinden het leuk om bezig gehouden te worden.

Chihuahua's zijn geschikte huisdieren wanneer ze respectvol worden behandeld, maar ze hebben de reputatie om soms te happen naar vreemden of kinderen, die ze, omdat ze zelf zo klein zijn, als een bedreiging kunnen zien.

Zoals vele kleine hondjes, hebben ze meer de neiging tot blaffen dan sommige grotere honden. Ze kunnen zich ook dominant gaan gedragen naar hun baasjes en een beetje temperamentvol zijn.

Geschiedenis:

De geschiedenis van de Chihuahua is onzeker. De hond is genoemd naar de Mexicaanse staat Chihuahua, waar de hond rond 1850 werd ontdekt. Sommige deskundigen denken dat de Azteken of de Inca's de hond gefokt hebben; andere zeggen dat het ras afstamt van Spaanse honden uit de 16 eeuw. Het gebruik van de Chihuahua lang geleden is ook onzeker. Sommigen denken dat Chihuahua's als voedsel dienden voor de Indianen van Centraal-Amerika, terwijl anderen denken dat de hondjes een grote religieuze betekenis hadden. Vermoed wordt dat de eerste Chihuahua's in de vroege 19e eeuw naar de Verenigde Staten zijn gekomen. De Chihauhau is op ongebruikelijke wijze bij het grote publiek bekend geworden. Operazangeres Adelina Patti gaf in 1890 bekendheid aan het ras toen zij een Chihuahua cadeau kreeg die verstopt zat in een boeket van de President van Mexico. In de jaren veertig stond bandleider Xavier Cugat erom bekend dat hij zijn orkest dirigeerde met een Chihuahua onder zijn arm. Recent nam de herkenning en waardering van het ras toe dankzij de dappere Chihuahua die meespeelde in de Taco Bell commercials.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.