Waarom janken honden?

Gepubliceerd door Jean Marie Bauhaus
minuten leestijd

Honden maken verschillende geluiden om uiting te geven aan hun wensen, behoeften en gevoelens, maar vooral het gehuil van een hond is onmiskenbaar. De reden voor hun gejank is alleen niet altijd zo duidelijk. Waarom jankt een hond eigenlijk? Lees verder om erachter te komen.

Blaffende-hond-in-een-veld.

Waarom janken honden?

Janken is een diepgeworteld gedrag. Het gejank van een hond, vergelijkbaar met dat van een wolf, is een luide, langgerekte, treurige kreet. Het verschilt van een blaf, die gewoonlijk kort en explosief is.

Een hond kan om dezelfde redenen janken als wolven. Naarmate honden zich echter ontwikkelden en dichter bij de mens kwamen te staan, zijn ook sommige van hun redenen om te janken geëvolueerd. Hier zijn verschillende redenen waarom je hond kan janken:

 • Om een signaal te geven aan de roedel. Net als wolven janken honden om te communiceren met andere leden van hun roedel, hun aanwezigheid kenbaar te maken of hun locatie aan te geven, aldus PetHelpful. Dit geldt niet alleen voor wilde honden die in echte roedels lopen, maar ook voor huishonden die hun menselijke familie en verzorgers als hun roedel beschouwen. Dit kan verklaren waarom je hond jankt als jij of een ander gezinslid een tijdje van huis is geweest.
 • Om roofdieren af te weren en hun territorium aan te kondigen. Honden gebruiken het janken om hun territorium bekend te maken aan rivaliserende honden en potentiële bedreigingen en hen te waarschuwen uit de buurt te blijven. Dit kan de reden zijn waarom één jankende hond alle honden in de buurt aanzet tot janken - ze laten elkaar weten wie welk territorium inneemt.

Twee jankende huskies liggen op een strand aan een meer.

 • Als een reactie op lawaai. Je hond kan janken als reactie op een sirene in de buurt, een muziekinstrument, een geluid op de televisie of je eigen gezang. Dit kan betekenen dat ze protesteren omdat ze het lawaai niet leuk vinden, maar het kan net zo goed betekenen dat ze het leuk vinden en mee willen doen!
 • Om hun emoties te uiten. Honden kunnen janken om een breed scala aan emoties uit te drukken, aldus PetHelpful, waaronder triomf, opwinding, angst, eenzaamheid, irritatie, verdriet, en angst. Blue Cross legt uit dat sommige honden verlatingsangst hebben en vaak gaan janken als hun baasjes hen alleen laten.
 • Om pijn te uiten. Honden die fysieke pijn of ongemak hebben, kunnen janken om hun baasjes te laten weten dat ze aandacht nodig hebben. Als de reden van het gejank van je hond onduidelijk is, is het een goed idee om hem te onderzoeken op tekenen van hondenpijn. Als ze blijven janken en je komt er niet achter waarom, neem dan contact op met je dierenarts.

Je zult waarschijnlijk ook merken dat je hond zijn kop graag naar de lucht kantelt om zijn stem te laten horen. Er zijn verschillende redenen waarom honden hun kop scheef houden, maar er is weinig informatie over waarom honden naar de maan zouden kunnen "janken" Veel mensen speculeren dat dit komt doordat het de stembanden recht zet en voor meer luchtstroom vanuit de borstkas zorgt, zodat ze dit soort stemgeluiden kunnen geven. Anderen speculeren dat het de geluidsgolven verder laat reizen, zodat meer honden of wezens weten dat ze er zijn.

Honden die het vaakst janken

Hoewel janken bij alle honden voorkomt, janken sommige rassen vaker dan andere. Daartoe behoren jachthondenrassen zoals teckels, beagles, basset hounds en bloedhonden, en ook huskies, Alaska malamutes en Amerikaanse Eskimohonden.

Honden kunnen ook meer janken naarmate ze ouder worden, vooral als ze slechthorend of slechtziend zijn. De PDSA voegt eraan toe dat bij oudere honden overmatig janken soms een teken van dementie kan zijn.

Een hond trainen om niet te janken

Omdat honden om verschillende redenen kunnen janken, kunnen de technieken om ze te trainen niet te janken, variëren. In gevallen van pijn of lawaai kom het gehuil waarschijnlijk zo weinig voor dat training niet nodig is. Maar als je hond er goed in is om de rest van de buurt 's nachts in een jankkoor te laten uitbarsten, dan kun je hem misschien beter trainen. Omdat janken een gedragskenmerk is, kan het meer tijd vergen om ze te leren ophouden met janken. Geef een huilende hond nooit straf, want honden begrijpen zelden waarom ze in de problemen zitten. Beloon in plaats daarvan hun goede gedrag. In dit geval, als ze stoppen met janken, geef ze dan veel liefde of een gelegenheidstraktatie. Je kunt ook hun aandacht op iets productievers richten als ze beginnen te janken.

Waarom janken honden? Het blijkt dat er een overvloed aan redenen zijn. Eén ding lijkt echter zeker: als je hond jankt, betekent dat vaak gewoon dat hij je aandacht wil!

Over de auteur

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus is romanschrijfster van beroep en afkomstig uit Tulsa, Oklahoma (VS), waar ze heel wat artikelen over huisdieren schrijft voor haar blog.

Gerelateerde artikelen

 • Verlatingsangst

  Dogs running Your love is a primary source of happiness for your dog.
 • Wanneer kauwen vernielzuchtig wordt

  Dogs chew for a variety of reasons. This article is designed to assist pet owners in identifying the causes of chewing and stopping the destructive behavior.
 • Puberende puppy's kunnen nogal lastig zijn

  Net als mensen komen puppy’s in de puberteit. Ze kunnen dan behoorlijk eigenwijs zijn en je grenzen opzoeken. Lees hier wat je kunt verwachten en eraan kunt doen.
 • Slechte gewoonten

  U hebt uw hond meegenomen voor een wandeling, u hebt de buurman net verteld hoe goed hij zich gedraagt en plotseling ziet u hem hondenpoep eten. Bah! Wat bezielde hem om dit te doen?

Gerelateerde producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw hond te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting. </p><p><br><b> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p><span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>TM™</sup> Canine Adult Small & Miniature is samengesteld om honden van een klein ras te helpen bij het behoud van het ideaal gewicht en om de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met omega-6 vetzuren voor een glanzende vacht en toegevoegd L-carnitine voor een effectieve vetverbranding.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Puppyvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development Large Breed Chicken is speciaal samengesteld voor een gezonde ontwikkeling van de botten bij pups van grote rassen. Met klinisch bewezen antioxidanten en optimale gehalten aan mineralen.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> / Optimale Mobiliteit Mini is speciaal samengesteld ter ondersteuning van een optimale mobiliteit en soepele gewrichten bij honden die de voorkeur geven aan een kleiner brokje. Verrijkt met omega-3 vetzuren en wetenschappelijk bewezen anti-oxidanten.