Vindt mijn hond het leuk om geaaid te worden?

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Het lijkt wel of het hoofd van een hond en een mensenhand voorbestemd zijn om samen te gaan. Maar waarom willen honden zo graag geaaid worden en wat zijn de beste plekken om een hond te aaien? Om deze vragen te beantwoorden, is het belangrijk te begrijpen welke signalen honden geven voor, tijdens en na het aaien. Zet je schrap - we staan op het punt om de wetenschap achter het aaien van honden te verkennen.

Babymeisje in zomerjurk zit in een veld en aait de hond van het gezin

Voorbereiden om geaaid te worden

Heb je ooit het gezegde gehoord, "Maak geen slapende honden wakker?" Hoewel alle honden van een goede handmassage houden, moeten zij degene zijn die het initiatief nemen tot het aaien. Of het nu gaat om een nieuwe puppy, je lieve oude harige vriend of een hond die je nog nooit hebt ontmoet, je moet altijd uitzoeken of de hond wil dat je hem aait. Als een hond geaaid wil worden, zal hij je besnuffelen en zullen zijn oren, staart en andere delen van zijn lichaam ontspannen. Let op losse schouders, een zachte blik en een open mond. Als ze een beetje beginnen te wiebelen of tegen je aan kruipen, dan is dat het teken dat ze klaar zijn voor een flinke aaibeurt.

Je moet de hond eerst op de borst, schouder of de basis van de nek aaien in plaats van je hand over de bovenkant van zijn hoofd te bewegen. Maak de eerste aaibeurt langzaam en een beetje als een lichte massage. Vermijd de basis van de staart, onder de kin en de achterkant van de nek. Grijp zeker niet naar het gezicht van de hond en aai hem niet ruw over zijn oren, want de meeste honden houden niet van dat soort aaien. Als je een hond eenmaal goed kent, kun je proberen andere gebieden te aaien en kijken wat hij leuk vindt. Als je klaar bent met aaien, zorg er dan voor dat je een consequente reactie geeft, zoals "klaar", zodat je hond niet steeds opspringt of probeert tegen je aan te kruipen en je omver loopt voor meer aaien.

Hoe weet ik of hij echt van me houdt?

Vinden honden het fijn om de hele tijd geaaid te worden als ze je eenmaal kennen? Nou, voor het grootste deel gebruiken honden het aaien graag als een manier om een band te vormen met hun baasje. En volgens Blue Cross is dit ook gunstig voor het baasje, omdat gebleken is dat het aaien van honden angst vermindert en ontspanning bevordert. Aaien moet echter gebeuren op een manier die je hond plezier doet en hem helpt zich kalm, geliefd en veilig te voelen. Het is belangrijk om elke dag tijd te maken om je hond te aaien en anderen toe te staan hem te aaien op een manier die hij prettig vindt.

Wanneer je een nieuwe puppy krijgt, is het belangrijk dat je hem leert kennen en weet wat hij leuk vindt, voordat je hem meeneemt om te socializen met andere honden en mensen. Op die manier kun je mensen adviseren over de beste manier waarop ze je hond kunnen benaderen en aaien, om je hond zijn angst voor vreemden te verminderen. Bedenk dat sommige honden met bepaalde mensen meer een band opbouwen dan met andere. Hoewel je puppy thuis bij jou misschien graag over zijn buik geaaid wordt, vindt hij dat misschien niet zo leuk als hij met vreemden op stap is.

Het vinden van "De Plek"

Heb je ooit een hond geaaid en gezien dat zijn poot snel bewoog? Volgens Popular Science is dit eigenlijk een onwillekeurige beweging, die de krabreflex wordt genoemd en die is bedoeld om je hond te beschermen tegen parasieten en andere mogelijke irriterende stoffen. Hoewel het grappig kan lijken om je hond met zijn poot te zien trappen, moeten huisdiereigenaren zich ervan bewust zijn dat honden dit irritant kunnen vinden. Sommige mensen denken dat wrijven over deze plek op de buik van een hond is wat ze willen, maar in de meeste gevallen willen honden liever naast je liggen en over de borst geaaid worden. Zeer vergelijkbaar met spierreflexen in een arm of been bij mensen, moet een massage ontspanning opwekken en geen onwillekeurige, snelle bewegingen.

Dus, de volgende keer dat je een hond ziet, laat hem dan het initiatief voor contact nemen, begin met het aaien van de borst en schouders en laat hem zelf bepalen hoeveel en hoe vaak hij geaaid wil worden.

Over de auteur

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger is een huisdiereigenaar die haar huis deelt met haar viervoeters, twee kinderen en man. Chrissie brengt graag tijd door met haar familieleden als ze niet aan het lesgeven, schrijven of bloggen is. Chrissie streeft ernaar om artikelen te schrijven die huisdiereigenaren helpen een actiever en zinvoller leven met hun huisdieren te leiden.

Gerelateerde artikelen

 • Verlatingsangst

  Dogs running Your love is a primary source of happiness for your dog.
 • Wanneer kauwen vernielzuchtig wordt

  Dogs chew for a variety of reasons. This article is designed to assist pet owners in identifying the causes of chewing and stopping the destructive behavior.
 • Puberende puppy's kunnen nogal lastig zijn

  Net als mensen komen puppy’s in de puberteit. Ze kunnen dan behoorlijk eigenwijs zijn en je grenzen opzoeken. Lees hier wat je kunt verwachten en eraan kunt doen.
 • Slechte gewoonten

  U hebt uw hond meegenomen voor een wandeling, u hebt de buurman net verteld hoe goed hij zich gedraagt en plotseling ziet u hem hondenpoep eten. Bah! Wat bezielde hem om dit te doen?

Gerelateerde producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw hond te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting. </p><p><br><b> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p><span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>TM™</sup> Canine Adult Small & Miniature is samengesteld om honden van een klein ras te helpen bij het behoud van het ideaal gewicht en om de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met omega-6 vetzuren voor een glanzende vacht en toegevoegd L-carnitine voor een effectieve vetverbranding.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> / Optimale Mobiliteit Mini is speciaal samengesteld ter ondersteuning van een optimale mobiliteit en soepele gewrichten bij honden die de voorkeur geven aan een kleiner brokje. Verrijkt met omega-3 vetzuren en wetenschappelijk bewezen anti-oxidanten.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Mature Adult 7+ Hondenvoer met Kip

  <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small & Miniature is samengesteld om een sterk immuunsysteem, gezonde vitale organen en de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten en natuurlijke ingrediënten en met toegevoegde vitaminen en mineralen.</p>