Chow Chow

 

Chow Chows zijn meestal geen sociale, extraverte honden. Ze hebben de neiging om afstandelijk naar vreemden te zijn en kunnen agressief reageren op andere honden, maar ze zijn toegewijd en beschermend naar hun gezin.

 

De Chow Chow in een notendop.
The Chow Chow Dog Breed

Chow Chows werden in China hoofdzakelijk op graan grootgebracht en hebben de neiging te zwaar te worden als ze te veel calorierijk voedsel krijgen.

Omvang:

Gewichtsklasse:

Reu: 24-34 kg

Teef: 23-34 kg

Schofthoogte:

Reu: 40-50 cm

Teef: 40-50 cm

Eigenschappen:

brachycefaal (geplette snoet), hangende oogleden, opstaande oren (van nature), lichaamsplooien (rimpels)

Verwachtingen:

Energieniveau: relaxed

Levensduur: 10-12 jaar

Neiging tot kwijlen: Neiging tot snurken: gemiddeld tot hoog

Neiging tot blaffen: laag

Fokdoel:

beschermhond, trekhond, jachthond

Vacht:

Lengte: kort, gemiddeld

Eigenschappen: dubbellaagse vacht, steil

Kleuren: rood, zwart, blauw, kaneelkleurig, crème

Totale behoefte aan verzorging: hoog

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

De Chow Chow is een hond van gemiddelde grootte die varieert in hoogte van 40 tot 50 cm en in gewicht van 24 tot 34 kg.

De Chow Chow is een vierkante hond met zuilachtige rechte poten. De rechte poten dragen bij aan een enigszins stijve tred.

De Chow Chow heeft rechtopstaande oren, een brede schedel en een staart die over de rug krult. Het meest karakteristieke kenmerk van de Chow Chow is natuurlijk zijn blauw/zwarte tong. De gelaatsrimpels (vaak verstopt onder haar) geven de Chow Chow een fronsende uitdrukking. Voor zijn omvang is de chow chow een sterke, stevige hond.

Hij heeft twee vachttypen. Het meest bekend is de ruwe of langere vacht. Dit is een steile, afstaande vacht, die de pup van de Chow Chow een donzig, teddybeerachtige uitstraling geeft. De gladde vacht is een kortere variant. Beide vachttypen hebben een dichtbehaarde onderlaag. De meest voorkomende kleuren van de Chow Chow zijn rood of zwart, maar iedere effen kleur is toegestaan.

Persoonlijkheid:

Chow Chows zijn meestal geen sociale, extraverte honden. Ze hebben de neiging om afstandelijk naar vreemden te zijn en kunnen agressief naar andere honden zijn. Dit past bij hun geschiedenis als waakhond voor huizen en vee. Vroege socialisatie naar andere honden, huisdieren en mensen is belangrijk. Chow Chows kunnen probleemblaffers worden als het blaffen bij onraad niet in de hand wordt gehouden.

Chow Chows zijn vrij intelligent, maar ze kunnen zowel onafhankelijke als koppig zijn, dus het kan een uitdaging zijn om ze te trainen. Om goed te presteren bij wedstrijden, hebben ze een strenge, geduldige trainer nodig die heel creatief is. Chow Chows zijn zeer beschermend en ze hebben training nodig om deze waakneiging onder controle te houden.

Verzorging:

Chow Chows zijn toegewijd en beschermend naar hun gezin. Om ze tot goede gezinshuisdieren te maken, hebben ze heel veel vroege socialisatie nodig en moeten ze worden blootgesteld aan kinderen. Chow Chows hebben training nodig om hun positie binnen het gezin helder te maken, anders kunnen ze dominant worden. Ondanks de uitdagingen in de training, doen sommige chow chows aan wedstrijden mee en doen ze het goed in gehoorzaamheid en behendigheid.

De verzorging varieert met het type vacht. Een ruwharige Chow Chow kan het best dagelijks verzorgd worden om hem vrij te houden van klitten. Honden met een gladde vacht kunnen een of twee keer per week kort verzorgd worden. Speciale aandacht gaat uit naar het schoonhouden van de ogen en de gezichtsplooien, omdat vuil en restjes gemakkelijk achterblijven in de overvloedige vacht.

Geschiedenis:

De Chow Chow is misschien wel het oudste Chinese hondenras. Het ras gaat duizenden jaren terug, en men heeft zich vaak afgevraagd of de Chow Chow zich ontwikkelde uit spitsachtige honden of dat spitsachtige honden zich hebben ontwikkeld uit de Chow Chow.

De Chow Chow was van meet af aan een hond met vele gezichten. Deze honden hebben gediend als sledehond, jachthond, kuddehond en, helaas voor hen, ook als voedsel. De naam Chow Chow zou kunnen komen van de Chinese “chou” dat eetbaar betekent, maar de meeste historici zijn van mening dat de naam jargon is voor 'curiositeiten', aangezien de Chow Chow zeker een Oriëntaalse curiositeit is.

De Chow Chow bereikte aan het eind van de 19e eeuw de Westerse wereld en werd steeds populairder, waardoor hij uiteindelijk belandde in de top 10 van Amerikaanse Kennel Club rassen. Het ras heeft het niet zo goed gedaan in het land van herkomst, waar veel Chow Chows werden gedood tijdens de culturele revolutie.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.