Voordelen van sterilisatie of castratie van uw hond

Published by
Leestijd is minuten

Sterilisatie of castratie van uw hond is op veel plaatsen een gangbaar gebruik. Veel experts beschouwen het 'laten helpen' van je hond een deel van verantwoord hondenbezit, zeker wanneer je niet wilt fokken met je hond.

Wat houdt sterilisatie of castratie in?

Sterilisatie (meestal zo genoemd bij teven) en castratie (meestal zo genoemd bij reuen) zijn operatieve ingrepen waardoor uw hond zich niet meer kan voortplanten. Meestal betekent dit het verwijderen van de eierstokken en de baarmoeder, of de testikels. Er bestaan nog enkele andere alternatieven (zoals een vasectomie voor reuen), maar deze komen relatief zelden voor. Deze ingrepen worden altijd onder volledige narcose uitgevoerd en daarna heeft de hond een korte periode speciale zorg nodig om te herstellen. Er zijn enkele neveneffecten van steriliseren/castreren. U vindt ze hieronder.

Punten om te overwegen als u uw hond laat steriliseren of castreren:

Sterilisatie of castratie is een belangrijke beslissing. De meeste eigenaren zullen de voor- en nadelen tegen elkaar willen afwegen voordat ze beslissen. Uw dierenarts kan u het beste adviseren over wat de juiste beslissing is voor uw hond en uw leefstijl. Als uw hond bijvoorbeeld vaak in gezelschap van andere honden verkeert, vrij door een hondenpark rent of naar de dagopvang voor honden gaat, is het misschien het beste om hem/haar te laten castreren of steriliseren om een ongewenst nestje te voorkomen.

Voordelen van steriliseren of castreren

Teven: er zijn aanzienlijke voordelen verbonden aan het steriliseren van teven, vooral vóór de eerste of tweede loopsheid (oestrus). Naast het uitsluiten van het risico op een ongeplande of ongewenste dracht, zijn de percentages borstkanker bij gesteriliseerde honden aanzienlijk lager en sluit volledige verwijdering van de baarmoeder het risico op de levensgevaarlijke infectie pyometra en baarmoederkankers uit.

Dierenasiels zitten overvol en puppies van ongeplande nestjes belanden uiteindelijk meestal ook in het asiel. Gezien deze situatie is het het beste om het fokken over te laten aan verantwoordelijke fokkers die ervoor zorgen dat de puppies uit geplande nestjes een levenslang en liefdevol thuis krijgen voordat ze een teef laten dekken.

Reuen: voor reuen zijn er ook voordelen! Bij reuen is de leeftijd een minder belangrijke factor, maar gecastreerde reuen hebben minder kans op aandoeningen van de testikels of de prostaat. Veel intacte reuen vertonen ongewenst gedrag als gevolg van hun hormonen, zoals ongepast 'rijden' en ronddwalen, wat gevaarlijk kan zijn als ze langs wegen zwerven of ver weg van huis gaan op zoek naar een teef.

Veranderingen na de sterilsatie of castratie

Zoals uw dierenarts u kan vertellen, treden er na de castratie verschillende veranderingen op in het lichaam van een hond. Deze veranderingen kunnen bij reuen meer uitgesproken zijn. Sterilisatie of castratie zorgt niet voor een verandering in de persoonlijkheid van uw hond, maar zal meer het aan geslachtshormonen gerelateerde gedrag veranderen. Veel eigenaren melden ook dat hun hond na de sterilisatie of castratie rustiger is.

Naast de bovengenoemde hormonale veranderingen kunnen er ook veranderingen in de stofwisseling optreden. Een tragere stofwisseling betekent dat uw hond na de sterilisatie of castratie gemakkelijk aankomt, waardoor het belangrijk is om speciale aandacht aan zijn voedingsbehoeften te besteden om overgewicht te voorkomen. Geadviseerd wordt om over te schakelen op hondenvoeding die speciaal is samengesteld voor gesteriliseerde of gecastreerde honden.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • Hill's PRESCRIPTION DIET s/d Canine

  Voor de voedingsbehandeling van honden met urinewegproblemen. Urinewegaandoeningen worden bij honden vaak veroorzaakt door kristallen en stenen in de urinewegen, die opgebouwd zijn uit mineralen. Deze kristalvorming en stenen in de urinewegen kunnen voor pijn, bloed in de urine en zelfs een levensbedreigende verstopping veroorzaken. Bij honden zijn het vaak struvietkristallen die urinewegproblemen veroorzaken. <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> s/d™ is speciaal ontwikkeld door dierenartsen om de struvietkristallen en -stenen bij uw hond te helpen oplossen. Struviet wordt gevormd doordat de urine verzadigd is met eiwitten, calcium, fosfor en magnesium in combinatie met een onjuiste zuurgraad (pH) van de urine.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw hond te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting. </p><p><br><b> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p><span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>TM™</sup> Canine Adult Small & Miniature is samengesteld om honden van een klein ras te helpen bij het behoud van het ideaal gewicht en om de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met omega-6 vetzuren voor een glanzende vacht en toegevoegd L-carnitine voor een effectieve vetverbranding.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Puppyvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development Large Breed Chicken is speciaal samengesteld voor een gezonde ontwikkeling van de botten bij pups van grote rassen. Met klinisch bewezen antioxidanten en optimale gehalten aan mineralen.