Begrijpen en verzorgen van jouw kleine hond

Published by
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

De wereld zien door de ogen van een kleine hond

Probeer eerst op het niveau van jouw hond te gaan zitten of liggen – letterlijk – en kijk eens goed rond. Dit is de omgeving van jouw hond, dus het is belangrijk om de dingen vanuit zijn perspectief te zien en jezelf een paar belangrijke vragen te stellen: Zien dingen er vanuit hier net een beetje enger uit? Doemt de bank hoog op? Lijkt de gladde keukenvloer mijlenver door te lopen? Als mensen en voorwerpen ver boven je uitsteken, kan het een beetje intimiderend worden. Stel je een stofzuiger voor die groter is dan jij - om een idee te krijgen van hoe je hond zich kan voelen!

 • Hoe ver van de rust- of speelruimten zijn essentiële zaken zoals het waterbakje verwijderd? Een korte sprint of een marathon afstand?
 • Als jouw hond op het meubilair mag, hoe ver moet hij dan springen? Zou jouw hond baat hebben bij een opstapje naar de bank of het bed?

Kleine hondenrassen: Alle vormen en maten

Kleine rassen, mini- en dwergrassen zijn een prachtig voorbeeld van de grote verscheidenheid van kleine hondensoorten: sommige zijn compact en stevig, zoals jack russell terriër, een Franse bulldog of een West Highland white terriër. Andere soorten, zoals de Italiaanse greyhound, Praagse ratter en chihuahua's, kunnen heel gevoelig zijn, en vereisen van nature dat er voorzichtig en zorgvuldig mee wordt omgegaan. Er zijn verschillende rassen met zeer uitgesproken kenmerken, zoals de iconische teckel met de lange rug, de Japanse chin met het ronde hoofd, of de haarloze Chinese naakthond.

Ongeacht het ras van uw hond, is het belangrijk om rekening te houden met hun behoeften bij het overwegen van zaken als de grootte en vorm van hun bed, grootte en plaatsing van voedsel- en waterbakken, type riem, halsband en/of tuigje, temperatuurbehoeften, en nog veel meer.

Het kleine honden 'syndroom'

Een kleine hond zijn in een grote wereld kan een uitdaging zijn. Kleine honden komen vaak weg met ondeugend of gevaarlijk gedrag - dat bij hun soortgenoten van grotere rassen nooit zou worden getolereerd. Dit staat ook wel bekend als het "kleine honden syndroom"). Kleine honden gebruiken dit gedrag vaak eerst als een soort van verdedigingsmechanisme, maar het kan snel omslaan in een gewoonte als het niet in een vroeg stadium wordt gecorrigeerd. Eigenaren moeten in gedachten houden dat trekken aan de lijn, weglopen wanneer geroepen, grommen of bijten allemaal altijd slecht gedrag is. Of het nu gaat om een kleine chihuahua, of een grote rottweiler. In beide gevallen kan de juiste socialisatie en training wonderen verrichten. Het aanleren en oefenen van gepast gedrag in uiteenlopende situaties zal een hond van elke grootte helpen zich gerustgesteld en ontspannen te voelen, en ongewenst of zelfs gevaarlijk gedrag te voorkomen. Zoek hulp bij een erkende trainer die jouw ras kent, of zoek een plaatselijke groepscursus voor een gehoorzaamheidstraining. Daarnaast zijn er veel boeken beschikbaar om te helpen het gedrag van jouw hond te ontcijferen en te corrigeren. Twijfel je, of heb je wat extra steun nodig? Neem dan contact op met jouw dierenarts.

Voeding behoeftes: Minder betekent meer

Kleine rassen hebben een andere caloriebehoefte dan grote honden. Aangezien zij meer massa per kg hebben dan grote honden, verbruiken zij doorgaans meer energie voor normale lichaamsfuncties, zoals warm blijven. Ze besteden ook meer energie om alleen al rond te lopen. Naar het einde van de straat lopen kost de labrador van de buurman misschien 100 stappen, terwijl uw lhasa apso er wel 400 nodig heeft om dezelfde afstand af te leggen.

Kleine honden hebben weliswaar dagelijks meer calorieën per kg nodig dan grote honden, maar toch moet je ook op overgewicht letten. Zwaarlijvigheid is voor kleine honden net zo gevaarlijk als voor grote honden.

Speciale overwegingen voor puppy's

Deze kleintjes hebben meer calorieën nodig per gram lichaamsgewicht. En omdat ze geen energiereserves kunnen aanleggen zoals pups van grotere rassen, hebben ze vaker calorierijke maaltijden nodig. Puppy's van dwergrassen moeten regelmatig gedurende de dag kleine maaltijden krijgen om hun kleine maaginhoud en hun onverzadigbare behoefte aan energie te compenseren. Lees de etiketten van dierenvoeding voor de optimale voedingshoeveelheden en vraag jouw dierenarts om advies dat is afgestemd op de behoeften van jouw kleine pup. Zoals bij elk ras moeten kleine pups worden beschermd, maar niet als baby's worden behandeld. Hoewel het veel moed vergt om een kleine cavalier King Charles Spaniël puppy in zijn grote bruine ogen te kijken en "Nee!" te zeggen, moet het toch gebeuren. Een vroegtijdige training van honden van een klein ras vormt de basis voor een meer ontspannen, betrouwbare en beter op te voeden hondenvriend.

Lang en goed leven

Kleine honden leven vaak aanzienlijk langer dan hun tegenhangers van grote rassen. Maltezers, chihuahua's, yorkshire terriërs en dwergteckels worden allemaal ouder dan 12 jaar. De gemiddelde levensduur van dwergpoedels en border terriërs is bijna 14 jaar, maar er zijn er veel bekend met een leeftijd van bijna 20 jaar. De levensduur is echter afhankelijk van veel individuele verschillen en factoren zoals gezondheidszorg, voeding en milieu. Met deze lange levensduur, vaak gecombineerd met het wonen in de stad, hebben kleine honden extra bescherming nodig om tot ver in hun gouden jaren in goede gezondheid te blijven. Tussen de regelmatige bezoeken aan de dierenarts door kunnen kleine honden baat hebben bij extra antioxidanten om hun lichaam te helpen de gevolgen van het ouder worden en het stadsleven te bestrijden.

De juiste voeding geven

Kleine honden kunnen ook baat hebben bij voer met een kleinere maat brokjes, zodat ze die gemakkelijk kunnen oppakken en kauwen.

Zoek naar een complete voeding met antioxidanten, omega 3- en 6-vetzuren en natuurlijk een verleidelijke smaak om jouw hond alles te geven wat hij nodig heeft voor een gelukkig en gezond leven. Er is een breed scala aan Science Diet en Prescription Diet voer beschikbaar om optimale voeding te bieden aan kleine honden van alle rassen en in alle levensstadia.

Gerelateerde artikelen

 • Microchipping: The Facts

  The government has announced that as of April 2016, all dogs in the UK must be microchipped by law. Many owners don’t necessarily know how microchipping works though and this can lead to the system breaking down, so Hill’s has laid out the facts in one easy reference guide.
 • Het kiezen van een dierenarts voor uw hond

  Is your veterinarian providing the best care possible for the health of your dog? This article is designed to provide pet owners with the process and criteria necessary to select a vet.
 • Seizoensgebonden adviezen

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Alles over vaccinaties voor je hond | Hill's

  Wil je je hond beschermen tegen ziekten? Ontdek wat het belang is van vaccineren.

Gerelateerde producten