Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Honden staan erom bekend dat ze soms wel eens dingen eten die ze niet zouden moeten eten. Soms kan dit leiden tot maagproblemen, overgeven en misschien diarree. Maar geen zorgen, een gezonde hond met buikpijn is geen reden tot paniek. Maar als je hond ernstige of terugkerende maagdarmproblemen heeft, dan is het tijd om je dierenarts te bezoeken. Overgeven kan snel leiden tot uitdroging, net als langdurige diarree. Het is altijd goed om voorzichtig te zijn, dus neem altijd contact op met de dierenarts als je je zorgen maakt over maagdarmproblemen.
Tekenen van buikpijn bij honden
Hoe weet je of je hond buikpijn heeft? Buikpijn bij een hond lijkt op wat je ervaart als je zelf buikpijn hebt. Volgens de PDSA zijn de tekenen van buikpijn (gastro-enteritis) bijvoorbeeld:
- Diarree en ontlasting in verschillende kleuren, zoals groene of gele poep.
- Braken of kokhalzen
- Vermindering van de eetlust
- Vermoeidheid of lusteloosheid
- Koorts
- Buikpijn
De PDSA voegt toe dat je hond mogelijk laat zien dat hij buikpijn heeft door te jammeren of te grommen als je hem optilt of zijn buik aanraakt. Ook kan je vaker de bidpositie zien, waarbij honden staan met hun voorpoten uitgerekt naar voren, hun achterpoten recht en hun staart in de lucht. Dit ziet er precies uit alsof ze een buiging maken.
Oorzaken van maagproblemen kunnen inwendig zijn (in de maag) of uitwendig (buiten de maag). Inwendige oorzaken voor maagproblemen zijn o.a. indiscretie (een manier om aan te geven dat je hond iets heeft gegeten wat hij niet mocht eten), voedselallergieën, teveel eten, parasieten, darmverstoppingen, zweren of tumoren. Uitwendige oorzaken omvatten pijn, zonnesteken, stress, lever- of nierproblemen, alvleesklierontsteking, hormoonproblemen, hersenproblemen, binnenoorproblemen of kanker.
Hoe kan je zien of je hond een gevoelige maag heeft of buikpijn die vanzelf weer overgaat?
Sommige honden hebben een maag van staal en kunnen bijna alles eten wat ze willen zonder ziek te worden. Andere honden geven al over als ze aan iets knabbelen dat net iets anders is dan hun normale voer.
Je kunt een gevoelige maag bij je hond herkennen aan de frequentie van de symptomen. Als je hond tekenen vertoont van een maag die regelmatig overstuur is (één keer per maand of vaker), dan heeft hij misschien een gevoelige maag.
De oorzaken van een gevoelige maag zijn vaak moeilijk te achterhalen, maar de mogelijke oorzaken variëren van voedselallergieën en -gevoeligheden tot veranderingen in de bacteriepopulaties in het spijsverteringskanaal, ook wel het darmmicrobioom genaamd.
Naast de tekenen van een voedselallergie die hierboven worden genoemd, kunnen er ook huidproblemen optreden, zoals jeukerige rode huid, plus haarverlies en meer buikgeluiden.
Behandelen van een hond met maagproblemen
Hoe je de maagproblemen van je hond moet behandelen hangt af van de ernst en de onderliggende oorzaak. Als bijvoorbeeld pancreatitis de oorzaak is van de maagproblemen, is er een andere behandeling nodig dan wanneer de oorzaak ligt bij een voedselallergie. Als je hond alleen last heeft van een beetje buikpijn, hoef je misschien helemaal niets te doen. Het Blauwe Kruis raadt voor de zekerheid aan om langs te gaan bij de dierenarts, vooral als je een jonge hond hebt of als de symptomen snel verergeren.
Dierenartsen hebben veel verschillende behandelingsmethoden voor een maagproblemen. Afhankelijk van waar je hond last van heeft, kan de behandeling bestaan uit antibraak- of antidiarreemedicatie, maagzuurremmers, intraveneuze of subcutane vloeistoffen of ontwormingsmedicatie. Soms moet een hond worden opgenomen en/of geopereerd worden.
Het juiste voer kan helpen
Een belangrijk onderdeel van omgaan met maagproblemen is het juiste hondenvoer. Vraag de dierenarts om een goed verteerbaar voer voor een paar dagen - zo gaan de maagproblemen snel weer over. Dit type voer geeft je hond alle voedingsstoffen die hij nodig heeft. De dierenarts zal de keuze afstemmen op de ernst van de problemen. Wanneer je hond zich weer beter voelt, kan je het normale voer over een periode van een aantal dagen langzaam weer introduceren.
Er zijn gelukkig veel opties om een hond met maagproblemen snel te helpen. Samen met je dierenarts kun je ervoor zorgen dat je hond al snel geen last meer heeft van zijn maag en hij weer als vanouds aan het kwispelen is!
Over de auteur
Dr. Sarah Wooten
Dr. Sarah Wooten is in 2002 afgestudeerd aan de UC Davis School of Veterinary Medicine. Dr. Wooten is lid van de American Society of Veterinary Journalists en verdeelt haar werkzaamheden tussen een praktijk voor kleine gezelschapsdieren in Greeley, Colorado (VS), het spreken over bijbehorende problemen, leiderschap en klantcommunicatie, en schrijven. Ze houdt van kamperen met haar gezin, skiën en duiken en neemt graag deel aan triatlons.