Engelse Bulldog

 

Engelse Bulldogs hebben een lief karakter, zijn voorspelbaar, betrouwbaar en kunnen uitstekend met kinderen overweg. Het zijn doorgaans honden met een laag uithoudingsvermogen en ze hebben slechts matige beweging nodig.

 

De Engelse Bulldog in een notendop
The English Bulldog Dog Breed

De rimpels op de snoet van de Engelse Bulldog dienen regelmatig schoongeveegd te worden om huidinfecties te voorkomen.

Omvang:

Gewichtsklasse:

Reu: 25 kg

Teef: 23 kg

Schofthoogte:

Reu: 40 cm

Teef: 37 cm

Eigenschappen:

dikke nek, brachycefaal (korte snoet), zware rimpels

Verwachtingen:

Energieniveau: relaxed

Levensduur: 8-10 jaar

Neiging tot kwijlen: hoog

Neiging tot snurken: hoog

Neiging tot blaffen: laag

Neiging tot graven: laag Sociale/Aandachtsbehoeften: gemiddeld

 

Vacht:

Lengte: kort

Eigenschappen: steil

Kleuren: gestroomd (subtiel 'tijgerstreep'-effect), gevlekt, effen rood, reebruin of wit 

Totale behoefte aan verzorging: laag

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

 

De Engelse bulldog is een gespierde, kleine krachtpatser met een karakteristiek kreeftachtig loopje dat veel kracht, stabiliteit en energie uitstraalt.

De kop van de hond is groot en bolvormig en de snuit is extreem kort, waardoor de snoet er plat uitziet. De ogen van de Engelse bulldog zijn donker en zitten laag en breed op het voorhoofd in het frontaalvlak. De neus is zwart en staat licht naar boven. De kaken zijn massief, breed en hebben een onderbeet. De onderkaak steekt verder uit dan de bovenkaak, waardoor de snijtanden van de onderkaak net zichtbaar zijn, wat voor een komische grijns zorgt. De lippen zijn vol en hangen. De wangen zijn rond en puilen aan de zijkanten uit. De oren zijn dun, klein en hangen naar voren als flapjes die het voorhoofd omlijsten.

De nek van de Engelse Bulldog is kort en dik; de schouders zijn massief, gespierd en breed. De borstkas is diep en vol en de rug is cilindrisch en enigszins gebogen. Zijn ronde heupen steken licht boven de rug uit. De stompe staart is dik en recht of aan het puntje iets gedraaid. Zijn korte, gedrongen poten hebben veel spierdefinitie. Ze staan naar buiten en zijn licht gebogen bij de ellenbogen en hakken, zodat een krachtige, wijde beenstand ontstaat.

De Engelse bulldog is ongeveer 40 cm lang. Het teefje weegt ongeveer 23 kg en de reu weegt ongeveer 25 kg.

De huid van de Engelse Bulldog is los en hangt, met zware rimpels en dikke vouwen op de snoet en een halskwab aan de keel. De vacht is kort en van een fijne structuur. De verschillende kleurpatronen zijn gestroomd, gevlekt, en effen wit, rood, reebruin of damhertbruin.

Persoonlijkheid:

De Engelse Bulldog heeft een lief en zachtaardig karakter. De Bulldog is betrouwbaar en voorspelbaar en daardoor een heerlijk gezinshuisdier dat liefdevol is naar de meeste kinderen. Hij is mensgericht en vraagt actief aandacht van mensen.

Hij heeft echter de moed behouden die van oorsprong in dit ras werd gefokt om tegen stieren te vechten, dus het zijn goede waakhonden. Hoewel ze over het algemeen goed overweg kunnen met andere gezinshuisdieren, kunnen Engelse Bulldogs wel agressief zijn naar onbekende honden.

Verzorging:

Engelse bulldogs zijn goede huisdieren voor een appartement en ze hebben geen achtertuin nodig. Het zijn doorgaans honden met een laag uithoudingsvermogen, dus ze hebben slechts een matige hoeveelheid aan beweging nodig. Ze gedijen het best in een gematigd klimaat; ze raken snel oververhit en hebben ademhalingsmoeilijkheden bij warm weer. Ook raken ze gemakkelijk onderkoeld bij lage temperaturen.

Engelse Bulldogs ademen doorgaans duidelijk hoorbaar en ze hebben de neiging om te snurken en te hijgen. Vele kwijlen ook. Ze verharen matig en hun korte vacht heeft niet veel verzorging nodig. De rimpels op de snoet dienen echter regelmatig schoongeveegd te worden om huidinfecties te voorkomen.

Geschiedenis:

De Engelse Bulldog wordt vermeld vanwege zijn gebruik in stierengevechten. De Engelse bulldog lijkt te zijn ontstaan in de Britse eilanden ergens voor het begin van de 13e eeuw. Een van de weinige verwijzingen naar de sport dateert uit 1209. Hierin wordt beschreven dat honden van een slager een stier achterna zaten door het Engelse stadje Stamford. De stadsgraaf vond deze achtervolging zo vermakelijk dat hij dit gevecht tussen hond en stier als sport inwijdde in zijn domein.

Tegenwoordig is de Engelse Bulldog een goed gezinshuisdier. De AKC erkend het ras eenvoudigweg als de Bulldog.

Gerelateerde artikelen

 • Oude Engelse herdershond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Oude Engelse herdershond is slim, maar onafhankelijk met gevoel voor humor. Hij vereist een behoorlijke hoeveelheid beweging plus vroege training en socialisatie zijn een must. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.