Engelse Pointer

 

De Engelse Pointer is een onafhankelijke, koppige hond met een sterke wil. Hij wordt beschouwd als een hond die het best geschikt is voor het platteland vanwege zijn behoefte aan beweging en zijn tomeloze energie.

 

De Engelse Pointer in een notendop
The English Pointer Dog Breed

Engelse Pointers staan bekend als vogeljachthonden vanwege de karakteristieke houding die ze aannemen als ze de geur van wild opvangen.

Omvang:

Gewichtsklasse:

Reu: 20-33 kg

Teef: 20-33 kg

Schofthoogte:

Reu: 60-70 cm

Teef: 60-70 cm

Eigenschappen:

hangoren (van nature)

Verwachtingen:

Energieniveau: zeer energiek

Levensduur: 12-14 jaar

Neiging tot kwijlen: laag

Neiging tot snurken: laag

Neiging tot blaffen: laag

Neiging tot graven: laag Sociale/Aandachtsbehoeften: hoog

Fokdoel:

aanwijzen van wild

 

Vacht:

Lengte: kort

Eigenschappen: plat

Kleuren: zwart met of zonder wit, citroengeel met wit of effen, zwart met wit of effen, oranje met wit of effen

Totale behoefte aan verzorging: laag

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

Engelse Pointers worden ongeveer 60 tot 70 cm hoog en wegen tussen de 20 en 33 kg.

De kop heeft een karakteristiek, gebeeldhouwd uiterlijk en de snuit is lang. De oren zitten behoorlijk hoog op de kop en hangen. De nek is lang, het lijf is sterk, strak en elegant.

De vacht van de Pointer is kort en glad. Meestal is het wit met vlekken in citroengeel, zwart, leverkleur of oranje; de vacht kan ook effen zijn in een van deze kleuren. Sommige pointers zijn driekleurig.

Pointers worden ongeveer 12 tot 14 jaar oud.

Persoonlijkheid:

Engelse Pointers worden beschouwd als onafhankelijker dan de meeste andere hondenrassen. Een Pointer afkomstig uit een lijn van werkhonden kan te actief en gespannen zijn om een goed gezinshuisdier te worden. Sommige hebben een sterke wil en zijn koppig.

Veel Pointers echter zijn gefokt voor shows en honden van deze lijnen kunnen geweldige gezinshuisdieren worden die geduldig zijn met de kinderen, goed met andere dieren overweg kunnen en zich binnenshuis kalm gedragen. Ze worden niet beschouwd als waakhonden, maar zullen hun baasje waarschuwen als er vreemden in de buurt zijn.

Alle Pointers hebben een sterk jachtinstinct en het is niet ongebruikelijk dat een 2 maanden oude pup de karakteristieke pointerhouding aanneemt als hij wild ruikt.

Verzorging:

Engelse Pointers zijn werkende vogeljachthonden in hart en nieren en ze zijn niet geschikt voor een appartement of het stadsleven.

Zelfs Pointers die het goed doen als gezinshuisdier hebben nog steeds heel veel beweging nodig, omdat ze nu eenmaal tomeloze energie hebben. Zonder voldoende beweging worden ze waarschijnlijk ongelukkig en destructief. Gehoorzaamheidstraining op jonge leeftijd wordt aanbevolen, omdat ze een sterke wil kunnen hebben.

Omdat de vacht van Pointers kortharig is, is twee of drie keer per week een snelle borstelbeurt of droogwrijven met een handdoek gewoonlijk voldoende. Deze honden verharen gemiddeld. Ze moeten beschermd worden tegen koud weer omdat hun vacht zo kort is.

Geschiedenis:

Engelse Pointers (of simpelweg 'Pointers' zoals ze worden erkend bij het AKC, Amercian Kennel Club) zijn vogeljachthonden die hun naam danken aan de karakteristieke houding die ze aannemen als ze de geur van wild opvangen. Ze blijven stokstijf staan, met gebogen hoofd en de neus in de richting van het wild; de staart wordt horizontaal gehouden, in één lijn met de kop en de rug. Eén poot wordt opgeheven en gebogen aan de pols. De richting waarin de hond wijst, is voor de jager een aanwijzing waar het wild is.

Pointers werden al in de 17e eeuw in Europa gebruikt om hazen te lokaliseren, die destijds door Windhonden werden gejaagd. De eeuw daarop werden pointers de voorkeurshond van jagers en zij bewezen vaardig te zijn in het aanwijzen en opsporen van wild. Pointers staan erom bekend dat ze harde werkers zijn met veel snelheid en uithoudingsvermogen en een buitengewoon goed speurvermogen.

Hun exacte herkomst is niet echt bekend, maar er wordt gedacht dat zijn voorouders, o.a. de Bloedhond, Foxhound en Windhond zijn. Sommige rasgeschiedkundigen beweren dat er ook invloeden van de Newfoundlander, Setter en zelfs de Bulldog zijn, maar niemand weet dat zeker.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.