Labrador Retriever

 

De Labrador heeft talrijke innemende eigenschappen: intelligent, makkelijk te trainen en een uitstekende metgezel voor het gezin. Labradors hebben een matige hoeveelheid beweging nodig, maar als ze dat niet krijgen of als ze alleen worden gelaten, dan kunnen ze destructief worden.

 

De Labrador Retriever in een notendop
The Labrador Retriever Dog Breed

De Labrador Retriever is redelijk snel volgroeid. Hij bereikt de volwassen schouderhoogte als hij een halfjaar tot een jaar oud is, maar kan nog iets in de breedte groeien tot hij twee jaar oud is.

Omvang:

Gewichtsklasse:

Reu: 29-36 kg

Teef: 25-31 kg

Schofthoogte:

Reu: 58 cm

Teef: 55 cm

Eigenschappen:

hangoren (van nature)

Verwachtingen:

Energieniveau: gemiddeld

Levensduur: 10-12 jaar

Neiging tot kwijlen: laag Neiging tot snurken: laag

Neiging tot blaffen: laag

Neiging tot graven: laag Sociale/Aandachtsbehoeften: gemiddeld

Fokdoel:

apporteren uit het water

 

Vacht:

Lengte: kort

Eigenschappen: platte, dubbele vacht, dichtbehaard.

Kleuren: zwart, geel, chocoladebruin

Totale behoefte aan verzorging: laag

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

 

Labrador Retrievers zijn stevige, compacte honden. Hun verschijning is bijna vierkant, met een sterk lijf en stevige poten. De maximale hoogte voor een reu is 60 cm. Hierdoor vallen ze in de categorie middelgrote hond, maar door hun stevige bouw kunnen ze veel groter tonen. Het gewicht varieert van 38 kg voor een grote reu tot 25 kg voor een kleiner teefje. Honden die voor de jacht zijn gefokt zijn vaak langer, met een wat lichtere bouw.

Labrador Retrievers kun je gemakkelijk herkennen aan hun brede kop, hangoren en grote, expressieve ogen. Twee handelsmerken van de Labrador zijn de dikke, maar nogal korte dubbellaagse vacht, die zeer waterafstotend is, en de bekende 'otterstaart'. De staart is dik en stevig en is hoog ingeplant. De voeten hebben vliezen tussen de tenen, die van pas komen bij het zwemmen. De kleur kan variëren van zwart tot chocoladebruin, en van rood/geel tot zelfs bijna wit.

De Labrador Retriever is een ras dat redelijk snel volwassen wordt. Hij bereikt de volwassen schouderhoogte als hij een halfjaar tot een jaar oud is, maar kan nog iets in de breedte groeien tot hij twee jaar oud is. Veel Labrador Retrievers worden 12 tot 14 jaar oud.

Persoonlijkheid:

Labrador Retrievers zijn over het algemeen uitstekende gezinshonden, zolang u er rekening mee houdt dat ze moeten bewegen en getraind worden. Deze honden zijn gefokt om hard te werken en ze vinden het heerlijk om een bezigheid te hebben, vooral apporteren.

Labradors kunnen gewoonlijk goed met andere honden en kinderen opschieten, zo lang training hun natuurlijke uitbundigheid heeft gedempt. Het zijn sterke honden en ze hebben op jonge leeftijd wat gehoorzaamheidstraining nodig, anders kan het voorkomen dat ze hun baasjes naar believen door de straat sleuren.

Dankzij hun energieke natuur, kunnen Labradors die alleen gelaten worden of die niet voldoende beweging krijgen destructief worden - kauwen, graven en overmatig blaffen.

Labradors die uit een jachtlijn komen, zijn vooral heel energiek, terwijl sommige uit een showlijn al op jonge leeftijd een echte bankhanger kunnen worden. Kauwen kan een probleem vormen, omdat het sterke apporteerinstinct voor een orale fixatie zorgt. Stevige kauwspeeltjes, beweging en training helpen hier tegen.

Verzorging:

Labradors hebben duidelijk een aantal innemende eigenschappen die hun populariteit verklaart. Ze zijn intelligent en vrij makkelijk te trainen, deels vanwege hun verlangen om met mensen te werken. Ze zijn makkelijk te houden en kunnen te dik worden als ze niet voldoende bewegen krijgen en hun porties niet worden aangepast indien noodzakelijk. Labradors zijn uitstekende gezinshonden, omdat ze graag bij mensen zijn. Veel Labradors zijn geen goede kennelhonden.

Labradors hebben de neiging om hun huis en haard te beschermen, maar zullen bezoekers gewoonlijk ook hartelijk begroeten. Met hun sterke instinct tot apporteren, kunnen ze zich ontwikkelen tot destructieve kauwers als ze niet voldoende speelgoed en begeleiding krijgen. Labradors kunnen de neiging hebben om speels in de handen van mensen te bijten. De oplossing is vaak simpel. Geef hem een speeltje zodat zijn bek al gevuld is! Dit zijn erg sterke honden en vroege training is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat ze netjes aan de lijn kunnen lopen.

De prachtige dubbellaagse vacht die de Labrador warm houdt als hij apporteert uit ijskoud water, zorgt er ook voor dat dit ras bovenaan eindigt als het gaat om verharen. De vacht heeft normaal gesproken genoeg aan een snelle wekelijkse verzorging, maar tijdens de rui is dagelijkse verzorging noodzakelijk. De hoeveelheid beweging die hij nodig heeft, hangt af van zijn bloedlijn: honden uit een jachtlijn kunnen de hele dag rennen, terwijl honden uit een showlijn slechts een matige hoeveelheid beweging nodig hebben.

Geschiedenis:

Vroeg in de 19e eeuw werden sommige van de multi-inzetbare honden die in Noord-Amerika (hoofdzakelijk Canada) door jagers werden gebruikt terug naar Groot-Brittannië verscheept. Veel van deze 'waterhonden' waren van het Newfoundlandertype, maar de kleinere werden vaak 'St John's' honden genoemd. In Groot-Brittannië werd het ras ontwikkeld en verfijnd (waarschijnlijk met wat inbreng van de Flatcoated Retriever) tot het ras zoals we het tegenwoordig kennen.

Zoals de naam al doet vermoeden ('retrieving' betekent apporteren), zijn Labrador Retrievers gefokt voor en geselecteerd op hun uitstekende apporteervermogen, met name uit het water. Ze hebben samengewerkt met eendenjagers onder allerlei weersomstandigheden. Hun intelligentie en verlangen om samen te werken met de mens, heeft geleid tot vele andere taken en heeft bijgedragen aan hun huidige status van populair huisdier. Labradors excelleren vandaag de dag als hulp- en geleidehond, gezinshond, speurhond voor leger, douane en brandweer, reddingshond en als jacht- en competitiehond.

De goede aard van het ras heeft ervoor gezorgd dat het met stip op één staat in Amerika, een positie die het graag wil behouden. Ondanks hun faam als huisdier voor binnen, voelen ze zich buitenshuis nog beter thuis. Het moet niet vergeten worden dat Labradors diep van binnen waterapporteurs zijn. Van jongs af aan tonen pups een sterk verlangen om dingen rond te slepen en voelen ze zich sterk aangetrokken tot het water, al is het maar een modderpoeltje!

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.