Shih Tzu

 

De Shih Tzu is parmantig en vrolijk. De Shih Tzu heeft vaak veel persoonlijke aandacht nodig. Aangezien hij menselijk gezelschap nodig heeft, kan hij gemakkelijk verwend raken.


De Shih Tzu in een notendop

The Shih Tzu Dog Breed

Om de lange, licht golvende vacht van de Shih Tzu te onderhouden, moet de eigenaar rekening houden met een aanzienlijke verzorgingstijd.

Omvang:

Gewichtsklasse:

Reu: 5-10 kg 

Teef: 5-10 kg

Schofthoogte:

Reu: 25 cm

Teef: 25 cm

Eigenschappen:

Brachycefaal (geplette snoet), hangoren (van nature)

Verwachtingen:

Energieniveau: gemiddeld

Levensduur: 11-14 jaar

Neiging tot kwijlen: laag Neiging tot snurken: laag

Neiging tot blaffen: hoog

Neiging tot graven: Sociale/Aandachtsbehoeften: hoog

Fokdoel:

schoothond

 

Vacht:

Lengte: lang

Eigenschappen: steil

Kleuren: alle kleuren toegestaan

Totale behoefte aan verzorging: hoog

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

 

Shih Tzu zijn in veel landen ingedeeld in de categorie dwerghonden, met een hoogte van 20-30 cm en een gewicht van 5 tot 10 kg.

Net als de meeste dwerghonden, zijn Shih Tzu's snel volgroeid. Na 10 maanden hebben ze al de maat van een volwassen hond.

De Shih Tzu is vaak iets langer dan hij hoog is, met een stevig lijf en flinke kop. De snuit is nogal kort en heeft een vooruitstekende onderkaak. De kop is rond en de ogen zijn nogal prominent. De staart wordt vrolijk opgekruld over de rug gedragen. De tred is lang en snel voor zo'n klein hondje.

De Shih Tzu is bedekt met weelderig, lang, steil haar. Deze dubbellaagse vacht heeft een aanzienlijke hoeveel onderhoud nodig, vooral als de vacht van dit kleine hondje zo lang wordt gehouden dat het over de grond sleept. Iedere vachtkleur is toegestaan, maar de voorkeur wordt gegeven aan een donkere kleur rond de ogen en neus. Shih Tzu's zijn over het algemeen vrij sterke hondjes en ze worden vaak 14 tot 15 jaar oud.

Persoonlijkheid:

Shih Tzu's zijn beroemd om hun parmantige en vrolijke temperament. Ze zijn levendig en vriendelijk. Shih Tzu's kunnen vaak goed overweg met mensen van alle leeftijden en met andere honden en huisdieren. Af en toe kom je eens een vinnige Shih Tzu tegen, maar de meeste zijn erg lief.

Door hun korte snuit zullen Shih Tzu's niet snel spullen stuk bijten, maar ze houden wel van graven en sommige hebben een blafprobleem. Ze zijn graag bij mensen in de buurt, of ze nu op schoot zitten of een wandeling met hun baasje maken.

Verzorging:

Shih Tzu's zijn heel gemakkelijk te houden, maar kunnen snel zwaarlijvig worden als ze te veel tussendoortjes krijgen. Ze hoeven, en willen, niet iedere dag een tocht van 1,5 kilometer, maar ze houden wel van kortere wandelingen en moeten in conditie worden gehouden. Shih Tzu's presteren vrij goed in gehoorzaamheids- en behendigheidscompetities. Let bij een Shih Tzu op met lichaamsbeweging in warm en vochtig weer. Door hun korte snuit, is dit ras gevoelig voor zonnesteek of hitteberoerte.

Zeg Shih Tzu en u zegt haar, veel haar. De meeste eigenaren kiezen ervoor het lichaamshaar gedurende het hele jaar kort te trimmen. Dat ziet er best leuk uit en is gemakkelijk te verzorgen. Als jeu de lange, licht golvende vacht wilt behouden, dan moet je rekenen op een aanzienlijke verzorgingstijd. Deze honden hebben wekelijks een oliebad nodig. Dit helpt om het vilten van de vacht te verminderen. En het haar moet dagelijks geborsteld worden om te voorkomen dat er takjes en andere voorwerpen in verstrikt raken. Honden met de juiste vachtstructuur hebben lang niet zoveel last van vilten als honden met een zachte vacht.

De Shih Tzu heeft vaak dagelijks veel persoonlijke aandacht nodig. Ze vinden het heerlijk om in de buurt van mensen te zijn en kunnen gemakkelijk verwend raken. Ze houden ervan getraind te worden en trucjes te leren, omdat ze dan in het middelpunt van de belangstelling staan. Het is verstandig om Shih Tzu vroeg aan kinderen te laten wennen, maar ze houden van mensen van alle leeftijden. Reken er maar niet op dat je Shih Tzu het huis zal bewaken; het is waarschijnlijker dat hij de inbreker enthousiast zal begroeten.

Geschiedenis:

De Shih Tzu komt oorspronkelijk uit Tibet, waarschijnlijk rond de 7e eeuw, en was daar mogelijk gewoon de kleinste Lhasa Apso. De hondjes werden cadeau gedaan aan Chinese Keizers, en het ras heeft zich geleidelijk ontwikkeld tot de hond zoals we die tegenwoordig kennen. Liefhebbers speculeren over kruisingen met Pekinezen om de snoet in te korten en ook om de kleinere Lhasa-honden te selecteren. De naam Shih Tzu betekent 'leeuwhond' in het Chinees. Dit maakt de afkomst nog verwarrender, want met 'leeuwhond' wordt meestal een Pekinees bedoeld.

Het Chinese koningshuis hield en fokte de Shih Tzu. Toen de Britten arriveerden, namen zij het ras mee naar Groot-Brittannië en vervolgens naar de Verenigde Staten. De Communistische machtsovername in China roeide het grootste deel van het inheemse geslacht uit.

Iedereen is het erover eens dat deze charmante hondjes bedoeld waren als gezelschapshond. Hun belangrijkste functie is vanaf het begin af aan geweest om geweldig gezelschap te zijn.

Gerelateerde artikelen

 • Oude Engelse herdershond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Oude Engelse herdershond is slim, maar onafhankelijk met gevoel voor humor. Hij vereist een behoorlijke hoeveelheid beweging plus vroege training en socialisatie zijn een must. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.