Staffordshire Bull Terriër

 

Ondanks zijn 'gevaarlijke' verschijning is de Staffordshire Bull Terriër een lieve hond en geen vechtersbaas. Hij is vriendelijk, volgzaam, makkelijk om voor te zorgen en hij zoekt altijd het plezier op

 

De Staffordshire Bull Terriër in een notendop
The Staffordshire Bull Terrier Dog Breed
 
De Staffordshire Bull Terriër heeft in Groot-Brittannië de bijnaam 'the nanny dog' vanwege zijn reputatie als speelkameraadje en beschermhond voor kinderen.

Omvang:

Gewichtsklasse:

Reu: 15-18 kg

Teef: 13-15 kg

Schofthoogte:

Reu: 48 cm

Teef: 45 cm

Verwachtingen:

Levensduur:  12-14 jaar

Dagelijkse gemiddelde calorie-inname: laag

Neiging tot kwijlen:  gemiddeld

Neiging tot blaffen: laag

Neiging tot graven: hoog

 

Vacht:

Lengte: kort

Eigenschappen: plat

Kleuren: rood, reebruin, zwart, wit, blauw, gestroomd met of zonder wit 

Totale behoefte aan verzorging: laag

Officieel erkend:

Gangbaarheid: matig

 

TU herkent deze hond direct. De Staffordshire Bull Terriër ziet er heel stoer uit.

De hond is relatief breed en net wat langer dan hoog, waardoor zijn zwaartepunt laag ligt. Het meest opvallendste van alles zijn echter de enorme spieren en brede kaken. Deze hond straalt kracht uit, toch is hij verbazingwekkend wendbaar met snel voetenwerk.

Deze honden dragen veel gewicht op een relatief kort lijf. Ze variëren in gewicht van 13 tot 18 kg en in hoogte van 40 tot 50 cm. Ze lijken veel groter dan ze in werkelijkheid zijn.

De staart heeft een gemiddelde lengte en wordt laag gedragen. De oren worden nooit bijgesneden; het zijn kleine rozenoren of halfstaande oren. De korte, steile vacht komt voor in een grote verscheidenheid aan kleuren.

Persoonlijkheid:

De Staffordshire Bull Terriër heeft in Groot-Brittannië, waar hij vandaan komt, de bijnaam 'the nanny dog' vanwege zijn reputatie als speelkameraadje en beschermhond voor kinderen. Ondanks zijn stoere uiterlijk, is dit een lieve hond en geen vechtersbaas. Het ras is vriendelijk, volgzaam en hij zoekt altijd het plezier op. Hoewel hij niet uit is op problemen, zal een Staffordshire niet terugdeinzen voor een uitdaging en hij is het niet altijd eens met andere honden.

Gehoorzaamheidstraining is mogelijk, hoewel het niet een sterk punt is van de Staffordshire. Dwingende trainingsmethoden zullen nergens toe leiden, maar als de training tot een spelletje wordt gemaakt, dan doet de Stafford maar al te graag mee.

Verzorging:

De Staffordshire Bull Terriër is een hond die twee dingen nodig heeft in het leven: nauw menselijk contact en de kans om te spelen. Hij is veel te veel een mensenhond om naar het erf te worden verbannen, en veel te veel een atleet om de hele dag binnen te zitten. Een Stafford in huis nemen betekent samen tijd doorbrengen, zowel binnen als buiten. Bij de juiste training en beweging, is de Stafford een hond die zich heel goed gedraagt in huis.

Omdat sommige Staffordshires niet zo goed op vreemde honden reageren, moeten er maatregelen worden getroffen om te voorkomen dat ze andere honden tegenkomen als ze los lopen.

Deze hond is makkelijk te verzorgen, ze hebben geen speciale verzorging nodig.

Geschiedenis:

Net als alle bullrassen, gaat het verleden van de Staffordshire Bull Terriër terug naar de oude dogachtige oorlogshonden van de Grieken. De dogachtigen brachten op hun beurt de grote buldoggen uit Europa voort, en vervolgens de familie van honden die gefokt werd om buldoggen en andere dieren op te hitsen.

De Staffordshire Bull Terriër werd in 1935 lid van de Engelse Kennel Club en in 1974 van de Amerikaanse Kennel Club. Het ras heeft de harten van veel gezinnen veroverd, omdat ze even trouw als moedig bleken te zijn.

Gerelateerde artikelen

 • Mopshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  186160535 Mopshonden zijn serieuze en tegelijk ongedwongen honden. Ze zijn robuust en gemakkelijk te verzorgen maar doen het niet goed in warm, vochtig weer. Ze moeten goed in de gaten worden gehouden om een hitteberoerte te vermijden. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Alaskan Klee Kai-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Baasjes moeten ervoor zorgen dat de intelligente en actieve Alaskan Klee Kai de nodige lichaamsbeweging krijgt. Nog belangrijker is echter dat ze veel tijd doorbrengen met hun hond. Alaskan Klee Kai's lijken net miniatuurversies van het ras waarvan ze afstammen, de Alaska-husky.
 • Dwergkeeshond - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  449602594 De kleine dwergkeeshond is een kwieke en hartelijke hond. Hij heeft regelmatig lichaamsbeweging en houdt van training. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Akita-hondenras | Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  Akita's zijn aanhankelijk, loyaal en vinden het prima om de enige hond in het gezelschap te zijn. Ze kunnen zich echter agressief opstellen naar honden die niet tot hun 'familie' behoren.
 • Mastiff-hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De imposante mastiff staat bekend als goedmoedig, liefdevol en een goede metgezel voor oudere kinderen, en moet als pup aan zoveel mogelijk nieuwe mensen en situaties worden blootgesteld. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.
 • Het Italiaanse windhond hondenras - Feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Italiaanse windhond is een zachtaardige hond voor thuis die minimale beweging nodig heeft. Hij is vriendelijk, maar verlangt naar genegenheid. Meer hondenrassen en informatie over de verzorging van honden vind je op Hillspet.com.