Kunnen honden verkouden worden of de griep krijgen?

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

En het corona virus dan?

Aangezien de situatie rondom het Coronavirus (COVID-19) blijft evolueren, is het belangrijk om de updates van de Wereldgezondheidsorganisatie te volgen als er nieuwe informatie is.

Tot op heden hebben de Amerikaanse gezondheidsdiensten (Centers for Disease Control and Prevention) geen meldingen van dieren in de Verenigde Staten die in verband worden gebracht met het virus. Er is geen bewijs dat honden of andere huisdieren het virus kunnen oplopen door mensen of verspreiden op mensen. Meer informatie vind je in dit artikel over corona bij honden en katten.

Kan mijn hond of kat het corona virus krijgen?

Kan een hond verkouden worden van een mens?

Hatsjie! Ben je aan het niezen? Heb je een verstopte neus of zere keel? Bij mensen komen verkoudheden voor als een persoon in aanraking komt met iemand die geïnfecteerd is met een virus. Andere symptomen, naast niezen, een zere keel of een verstopte neus, zijn tranende ogen of slijm in de neus of keel. Dus kan een hond verkouden worden door jou?

Goed nieuws! Als je ziek bent en je hond wilt je komen knuffelen om je beter te laten voelen, hoef je hem niet weg te jagen. Sommige infecties, virussen, of zelf bacteriën zijn soortspecifiek, daarom hoef je je geen zorgen te maken dat je je hond kunt besmetten met jouw verkoudheid. PetMD zegt dat een verkoudheid alleen kan worden overgedragen op mensen en niet op huisdieren.

Kan een hond verkouden worden door een andere hond? Helaas is hier het antwoord hierop: ja. Dat jij geen verkoudheid kan overdragen op je huisdier, wil dit niet zeggen dat als een andere hond niest, jouw hond niet ziek kan worden. Integendeel zelfs, veel van de symptomen bij je hond lijken op die van mensen. Volgens PetMD: "Hoewel er verschillen zijn in de soorten virussen die mensen en honden infecteren, zijn de symptomen hetzelfde: niezen, hoesten, loopneus of verstopte neus, tranende ogen." Er zijn veel soorten virussen die honden op elkaar kunnen overdragen. Laten we eens kijken naar een van de meest voorkomende verkoudheden bij honden:

Kan een hond verkouden worden van een mens?

Kennelhoest, is een zeer besmettelijke luchtwegaandoening. Kennelhoest wordt vaak opgelopen als meerdere honden een periode samen doorbrengen of op plekken waar ze samenkomen, zoals een hondenshow of hondentraining. Het slechte nieuws is dat je hond niet eens in direct contact moet zijn geweest met een geïnfecteerde hond. Het virus overleeft op voorwerpen, zoals voerbakken of waterbakken of favoriete speeltjes. Volgens Vetstreet is een droge, schrapende hoest, soms met een harde kuch, het meest voorkomende teken van kennelhoest. Geïnfecteerde honden zullen vaak kokhalzen of braken, alsof ze iets uit hun keel proberen los te maken."Honden die in contact komen met kennelhoest, vertonen meestal binnen vier tot tien dagen symptomen. De behandeling kan gaan van afwachten en observeren, tot het voorschrijven van antibiotica."

 

Black dog sleeps in dog bed and snuggles with yellow stuffed dog.Kunnen honden de griep krijgen van mensen?

Hoewel de symptomen van de menselijke griep lijken op die van een verkoudheid, is het mogelijk dat je de griep hebt als je koorts hebt of je lichaam pijn doet. Het griepvirus wordt overgedragen van persoon tot persoon, dus het is belangrijk om het niezen en hoesten af te schermen van andere mensen. In tegenstelling tot een verkoudheid, die meestal snel geneest, duurt de griep langer en kan het ernstige problemen veroorzaken, zoals een longontsteking, zegt de American Lung Association.

Net zoals bij een verkoudheid, zal je blij zijn om te horen dat jouw hond de griep niet krijgt als jij of een gezinslid ziek is. Er is echter een specifieke hondengriep waarvan je op de hoogte moet zijn.

Hondengriep

De hondengriep, ook bekend als Canine Influenza, is een luchtweginfectie zoals de griep bij mensen. Volgens American Veterinary Medical Association (AVMA), "De eerste melding in de Verenigde Staten in 2004, was een H3N8 influenza A virus... In 2015 was er een uitbraak in Chicago die werd veroorzaakt door een ander hondengriep virus, H3N2." Symptomen van de hondengriep zijn vergelijkbaar met de menselijke griep Je hond zal een aanhoudende hoest ontwikkelen, die kan duren van 10 dagen tot en met 30 dagen. Hij zal beginnen met niezen, koorts krijgen of er kan afscheiding vloeien uit zijn ogen of neus. Je hond zal een antibiotica voorgeschreven krijgen of andere medicijnen om de hondengriep te behandelen. Let wel op: er zijn enkele noodzakelijke voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de gezondheid van je andere huisdieren te beschermen. AVMA zegt: "Honden met de hondengriep zouden geïsoleerd moeten worden om de overdracht van het virus op andere honden en, in het geval van H3N2 op katten, te beperken."

Naar de dierenarts

Je wilt natuurlijk je hond beschermen zoals je een kind zou beschermen. Hoewel, als je hond zich niet goed voelt, je meestal niet precies weet hoe je het beste voor hem kan zorgen. Zorg dragen voor een zieke hond is verglijkbaar met het verzorgen van een ziek kind.

Om te beginnen, als je denkt dat je hond ziek is, neem contact op met je dierenarts voor advies. Zieke honden moeten altijd onderzocht worden door een dierenarts om de oorzaak te achterhalen en een behandeling te kunnen starten. Een advies dat je dierenarts je vast en zeker zal geven, is dat je hond voldoende rust krijgt. Rust is essentieel voor de genezing van je hond. Dit zal voor je hond geen probleem zijn, aangezien hij zich niet lekker voelt, maar dit is een belangrijk gegeven voor je gezin, zeker als je kinderen hebt. Tot hij zich beter voelt, zal hij nauwelijks of niet willen spelen of gaan wandelen.Aangezien het virus niet overdraagbaar is van honden op mensen, kun je hem alle zorg en hulp bieden die hij nodig heeft om beter te worden. Hoewel je hond zich misschien niet goed voelt, is het belangrijk dat hij gehydrateerd blijft. Dus zorg altijd voor voldoende water en moedig hen aan om te drinken.

Als je hond in een hondenopvang zit of hier binnenkort naartoe moet, is het belangrijk om je hond door een dierenarts te laten controleren om er zeker van te zijn dat hij gezond genoeg is om in het gezelschap te zijn van andere honden. Je zou niet willen dat een andere hond ongewild ziek wordt door contact met jouw hond. Het is dus belangrijk om de ziekte van jouw hond goed op te volgen. Dit wil ook zeggen: geen wandelingen in het hondenpark.

Met rust, ontspanning, gezonde maaltijden, veel water en eventuele medicijnen, zal je hond binnen enkele dagen weer de oude zijn en weer voluit met je kunnen spelen!

Contributor Bio

Erin Ollila

Erin Ollila

 

Erin Ollila is een liefhebber van huisdieren, die gelooft in de kracht van woorden en hoe een boodschap haar lezers kan informeren of zelfs veranderen. Je kunt haar opzoeken op het internet en in magazines. Volg haar op Twitter @ReinventingErin of kom meer te weten op haar website http://erinollila.com.

 

Dit vind je misschien ook interessant

 • Huidproblemen bij honden

  Dogs running Lees over de waarschuwingssignalen, symptomen en behandelingen van allergische dermatitis en andere huidaandoeningen bij honden.
 • Hoe voedselallergieën het leven van je hond kunnen beïnvloeden

  Dogs running Lees meer over de symptomen en behandelingen van voedselintoleranties en -allergieën bij honden.
 • Is je hond in goede conditie?

  Dogs running Hoe weet je of je hond overgewicht heeft? De dierenarts zal je hond wegen bij de regelmatige controles. Tussen de controles door kan je je handen op zijn ribben plaatsen. Zijn ze moeilijk of zelfs onmogelijk te voelen? In dat geval heeft je hond waarschijnlijk overgewicht.
 • Het gewicht van je puppy in de gaten houden

  Wist je dat een huisdier als obese wordt beschouwd wanneer het 15% of meer weegt dan zijn of haar ideale gewicht? Terwijl dit voor een kleine hond zoals een Chihuahua slechts 330 gram bedraagt, gaat het bij een Rottweiler om wel meer dan 7,5 kilogram.

Gerelateerde Producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw hond te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting. </p><p><br><b> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p><span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>TM™</sup> Canine Adult Small & Miniature is samengesteld om honden van een klein ras te helpen bij het behoud van het ideaal gewicht en om de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met omega-6 vetzuren voor een glanzende vacht en toegevoegd L-carnitine voor een effectieve vetverbranding.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> / Optimale Mobiliteit Mini is speciaal samengesteld ter ondersteuning van een optimale mobiliteit en soepele gewrichten bij honden die de voorkeur geven aan een kleiner brokje. Verrijkt met omega-3 vetzuren en wetenschappelijk bewezen anti-oxidanten.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Mature Adult 7+ Hondenvoer met Kip

  <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small & Miniature is samengesteld om een sterk immuunsysteem, gezonde vitale organen en de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten en natuurlijke ingrediënten en met toegevoegde vitaminen en mineralen.</p>