Omgaan met winderigheid bij honden

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Over honden die scheten laten zijn wel een miljoen grappen te maken, maar de stank en het geluid van een winderige hond kunnen van grote invloed zijn op je persoonlijk leven. Bovendien kan in sommige gevallen een gezondheidsprobleem de reden voor de stinkende scheten zijn. Als je hond normaal niet veel scheten laat of als de winderigheid gepaard gaat met overgeven, diarree of bijvoorbeeld gele ontlasting, dan kan er meer aan de hand zijn.

Aan de andere kant is je hond misschien een echte professional op het gebied van scheten laten. We hebben allemaal onze talenten; hij laat gewoon graag zien waar hij goed in is.

Als je ooit hebt gemerkt dat je hond veel scheten laat of als hij je gasten lastigvalt met zijn stinkende winden, dan is deze gids bedoeld voor jou. We leggen uit hoe je kan bepalen wat de oorzaak is van de stank en of de scheten reden zijn voor een bezoek aan de dierenarts.

Waarom laten honden scheten?

Er zijn veel verschillende oorzaken van winderigheid. Veel voorkomende oorzaken zijn veranderingen van voer, maagdarmproblemen en voedselintolerantie.

Ook het soort voer en de kwaliteit en kwantiteit van de ingrediënten kunnen van invloed zijn op de hoeveelheid gas die zich vormt in de darmen. Wanneer de bacteriën in de dikke darm vezels of slecht verteerde eiwitten en carbohydraten verteren, wordt er gas geproduceerd. Voer dat bepaalde oligosachariden bevat (bijv. in ingrediënten als sojabonen, bonen, kikkererwten en linzen), produceert vaak grote hoeveelheden gas in de darmen.

Er zijn echter ook andere, minder vaak voorkomende redenen dat je hond je familie met stank bombardeert. Eet je hond te gulzig? Het Medisch Centrum voor Dieren schrijft: "Als uw hond bij het eten veel lucht inslikt, zal dit gas ergens heen moeten. Uw hond kan gaan boeren, of gaan winden. Honden die veel snurken of om andere redenen benauwd zijn, kunnen ook veel lucht inslikken. Met name honden met een korte neus als de Franse Bulldog, Engelse Bulldog, de Mopshond en de Cavalier King Charles Spaniel snurken veel."Blonde Mopshond met zijn gezicht ondergedompeld in een metalen voerbak.

Nee, maar echt. Mijn hond laat HEEL VEEL scheten.

Winden laten is net zo normaal voor honden als voor mensen. Het is echter belangrijk om goed op te letten als je merkt dat je hond meer scheten begint te laten.

'Te veel scheten' kunnen een indicatie zijn van maagdarmproblemen. Bovendien kan winderigheid volgens Honden Gezond een teken zijn van darmparasieten of problemen met de alvleesklier.

Elke grote verandering in je huisdier - ook als het gaat iets waar je lacherig over kan doen - is reden voor een bezoek aan de dierenarts, om er zeker van te zijn dat hij geen ernstig gezondheidsprobleem heeft. Als winderigheid gepaard gaat met slechte eetlust, diarree, overgeven, gewichtsverlies of gedragsveranderingen, dan is het zeker een goed idee om de dierenarts te bellen.

De scheten stoppen

Als je denkt dat je hond te veel scheten laat en je je afvraagt hoe je daar wat mindering in kan brengen, dan is er goed nieuws. Als de dierenarts de oorzaak van de overmatige winderigheid kan vaststellen, dan is het mogelijk om de hoeveelheid scheten te reduceren. Als je je hond bijvoorbeeld kaas als traktatie geeft, maar de dierenarts komt erachter dat hij gevoelig is voor zuivel, kan het enorm helpen om hem gewoon geen kaas meer te geven.

Net zoals je de scheten van andere mensen niet kan controleren, kan je ook de winderigheid van je hond niet helemaal laten verdwijnen, maar een aanpassing in wat hij eet kan je neus heel wat ellende besparen. Hondenvoer met een hoog gehalte aan eiwitten en slecht verteerbare eiwitbronnen zorgen vaak voor scheten met een sterke geur. Ingrediënten zoals broccoli, kool, bloemkool en spruitjes kunnen ook gefermenteerd worden. Daarbij komen zwavelhoudende gassen vrij, met als gevolg stinkende scheten.

De rol van voeding bij winderigheid

Nu we het toch hebben over wat je hond eet: wat hij elke dag binnenkrijgt is van grote invloed op de gezondheid van zijn spijsverteringssysteem en op hoeveel scheten hij laat. Darmbacteriën kunnen onverteerde eiwitten fermenteren en zwavelhoudende gassen produceren. Een evenwichtig hondenvoer met de juiste voedingsstoffen kan een gezondere spijsvertering bevorderen. Vraag de dierenarts om gezond hondenvoer aan te bevelen. Bovendien kunnen honden met een diagnose die leidt tot slechte vertering of opname van voedingsstoffen ook last hebben van een opgeblazen gevoel en winderigheid. Voor deze honden kan de dierenarts voer aanbevelen dat speciaal is samengesteld om de gezondheid van het spijsverteringsstelsel te ondersteunen. Vraag de dierenarts of therapeutisch hondenvoer een goede optie is.

Nu je weet waarom honden scheten laten, kan je hopelijk een einde maken aan de stinkbommen bij je thuis! Ga het voer van je hond nog eens na en kijk of er iets inzit dat zijn spijsvertering in de war schopt. En onthoud: een snel bezoekje aan de dierenarts kan je helpen om erachter te komen wat je het beste kan doen voor de gezondheid van je hond.

Over de auteur

Erin Ollila

Erin Ollila is een dierenliefhebber die gelooft in de kracht van woorden en hoe een boodschap het beoogde publiek kan informeren en zelfs transformeren. Haar werk is te vinden op het internet en in gedrukte media. Het omvat interviews, ghostwriting, blog posts en creatieve non-fictie. Erin is een fan van SEO en alles wat met social media te maken heeft. Ze studeerde af aan Fairfield University met een M.F.A. in creatief schrijven. Neem contact met haar op via Twitter @ReinventingErin of lees meer over haar op http://erinollila.com.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA, Brana Bonder, B.S, M.S en Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Gerelateerde artikels

Gerelateerde producten