Hoe je hond je kan helpen afvallen

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Tegenwoordig vormen overgewicht en obesitas een groot probleem voor mens en dier. Volgens het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) heeft ongeveer 35% van de katten en honden in Nederland overgewicht. In onze drukke levens merken we vaak niet dat ons gewicht gestaag toeneemt. Voer dat speciaal bedoeld is om mee af te vallen of om een gezond gewicht mee te behouden kan je hond helpen om gewicht te verliezen, maar beweging is ook heel belangrijk, voor jullie allebei.

Wil je zelf wat kilootjes kwijtraken? Zo ja, dan weet je waarschijnlijk dat samen afvallen de beste manier is om je aan je plan te houden. Je hond kan hierbij je perfecte maatje zijn, vooral als hij zelf ook een paar kilootjes te veel heeft. Weet je niet precies hoe een gezonde hond eruitziet? Lees verder voor meer informatie over samen trainen met je hond.

Tekenen dat je hond overgewicht heeft

Als je hebt gemerkt dat je hond de laatste tijd wat minder actief is, kan dat een teken zijn dat hij overgewicht heeft of minder energie heeft. Andere tekenen dat hij te dik is zijn kortademigheid, dat de halsband te krap wordt of dat je geen duidelijke taille meer ziet achter de ribben. Vraag echter altijd aan de dierenarts wat een gezond gewicht is voor jouw hond. Vertrouw niet op het internet of een vriend om te bepalen of je hond moet afvallen.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor overgewicht bij honden. Het LICG vertelt dat sommige gezondheidsproblemen ertoe kunnen leiden dat een dier minder kan bewegen. Praat daarom altijd met de dierenarts voor je een afvalplan opstelt. Voor een ziek dier kan een dieet gevaarlijk zijn en voor alle gezondheidsproblemen geldt dat ze zo snel mogelijk gediagnosticeerd moeten worden. Wat de reden ook is, de dierenarts kan je het best vertellen welke actie je moet ondernemen.

Als je hond een gezond gewicht heeft of nét een beetje te dik is, dan kan je het beste nú handelen! Zodra je hond overgewicht of obesitas heeft, kunnen sommige gerelateerde gezondheidsproblemen onomkeerbaar worden. Het is altijd eenvoudiger om gewichtstoename te voorkomen dan om later te moeten afvallen.

De Dier en Zorg Gids schat dat bijna de helft van de honden in Nederland overgewicht heeft, waardoor ze risico lopen op de volgende gezondheidsproblemen:

  • Gewrichtsproblemen.
  • Slechtere conditie. 
  • Huidproblemen. 
  • Longproblemen.
  • Hartproblemen.
  • Diabetes.
  • Lagere levensverwachting.

Het goede nieuws is dat je hond met een regelmatige fitnessroutine een lang en gelukkig leven kan leiden. Denk eraan dat een kilootje of twee overgewicht misschien niet veel lijkt, maar dat het voor kleinere honden gelijkstaat aan 10 kilo voor jou. Het is beter om het gewicht van je hond niet in kilo's uit te drukken, maar gebruik te maken van de lichaamsconditiescore (LCS). Dit is een nauwkeurigere manier om te bepalen of je hond overgewicht heeft die rekening houdt met verschillen in ras. Vraag de dierenarts of dierenverpleger om je te laten zien hoe je de lichaamsconditie van je hond kunt beoordelen.

Ook als je hond er niet te zwaar uitziet of nog behoorlijk actief lijkt, is het een goed idee om te controleren of hij een gezond gewicht heeft vóór je een trainingsplan voor jullie samen opstelt. Je kunt ook samen met de dierenarts bekijken of je wel het juiste voer geeft, in de juiste hoevelheid en met de juiste frequentie.

Manieren om samen met je hond af te vallen

Als je je hond betrekt bij het afvallen, kan dat je motivatie om je doelen te bereiken een boost geven. De extra inspanning om je trainingsroutine hondvriendelijk te maken kan je aansporen om alles vooraf te plannen; je zal namelijk plaatsen en activiteiten moeten vinden waar je samen met je hond actief kan zijn. Als je een plan opstelt, integreer je beweging meer in je dagelijks leven, zodat de kans groter is dat je het lang volhoudt. Na een tijdje zal je hond de routine doorkrijgen en je erop attenderen wanneer het weer tijd is om calorieën te verbranden.

De voordelen van samen bewegen met je hond

Om gemotiveerd te blijven is het beter om samen te bewegen. Je trainingspartner kan echter ook een hond zijn! Niet alleen is dat goed voor de gezondheid, maar jullie kunnen zo ook samen tijd doorbrengen. Volgens de Raad van Beheer hebben honden zo'n goede invloed op ons dat ze ook dienst doen als therapie- en hulpdieren voor mensen met verschillende psychologische en emotionele behoeften, zoals angst, eenzaamheid en stress. Of je hond nu een werkhond is of gewoon een huisdier, hij zal je zijn leven lang vergezellen. Als je afvalt en beter eet, heb je meer energie en ben je een gezonder baasje. Zo blijf je altijd gemotiveerd.

Een Chihuahua loopt op een baan met zijn baasje

Rennen en bewegen is voor je hond ook een manier om te spelen - en wanneer jullie meer spelen, verbranden jullie ook meer calorieën. Meer spelen heeft echter ook een ander voordeel: een lager stressniveau. Stress zorgt voor een hogere productie van het hormoon cortisol, wat kan leiden tot te veel buikvet. Minder stress kan gewichtstoename helpen voorkomen.

Of je nu elke dag een extra wandeling maakt, een hindernisbaan in de tuin aanlegt of in de buurt een groep vindt om samen te spelen: als jullie meer samen spelen, zullen jullie allebei gezonder worden.

Wees voorzichtig

Praat altijd met de dierenarts voor je begint met een nieuwe bewegingsroutine voor je hond. Als je hond niet fit of veel overgewicht heeft, is het vaak beter om de hoeveelheid activiteit geleidelijk op te bouwen. Denk er ook aan dat honden wel graag rennen, maar meestal niet kilometers lang, zoals mensen. Het is heel belangrijk voor honden om te stoppen en rond te snuffelen. Extra wandelingen en loslopen in natuurlijke omgevingen vinden ze veel leuker. Wandelen is ook voor jou een goede manier om calorieën te verbranden.

Vraag de dierenarts ook naar gezonde snacks waar je samen met je hond van kan genieten. Het is ook goed als jullie allebei meer water drinken, vooral bij warm weer. Als je wil snacken vanwege stress of uit verveling, geef je hond dan eerst een kauwspeeltje voor je naar de koelkast gaat — na een uur samen rondrennen ben je die aandrang wel vergeten.

Als je je voorneemt om af te vallen en beter te eten (en je voor je hond hetzelfde wil bereiken), kan het in het begin allemaal wat overweldigend zijn. Samen met je hond wordt alles echter leuker en makkelijker. Geniet van het wandelen, rennen en apporteren — zo boek je de beste resultaten!

Contributor Bio

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

 

Chrissie Klinger is een huisdiereigenaar die haar huis deelt met haar viervoeters, twee kinderen en man. Chrissie brengt graag tijd door met haar familieleden als ze niet aan het lesgeven, schrijven of bloggen is. Chrissie streeft ernaar om artikelen te schrijven die huisdiereigenaren helpen een actiever en zinvoller leven met hun huisdieren te leiden.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

 

Gerelateerde artikels

Gerelateerde producten