Het gewicht van je puppy in de gaten houden

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Het gewicht van je puppy in de gaten houden

Wist je dat een hond als obees wordt beschouwd wanneer het 15% of meer weegt dan zijn of haar ideale gewicht? Terwijl dit voor een kleine hond zoals een Chihuahua slechts enkele honderden grammen bedraagt, gaat het bij een Rottweiler om wel meer dan 7,5 kilogram. Heel wat baasjes beseffen gewoonweg niet dat hun honden overgewicht hebben omdat deze verandering geleidelijk aan heeft plaatsgevonden. Het wordt ook vaak niet gezien als een medisch probleem, waardoor ze hun dierenarts niet om hulp vragen.

We weten allemaal wat puppyvet is, maar het is eigenlijk veel ernstiger dan het klinkt. Overgewicht of obesitas kunnen het verdere leven van puppy's beïnvloeden. Te zware puppy's groeien uit tot volwassen honden met overgewicht die minder makkelijk gewicht verliezen. Slanke puppy's zijn goed op weg om hun hele leven lang gezond te blijven.

Gezonde eetgewoontes voor honden

Tijdens het groeien hebben puppy's relatief meer eten nodig dan een volgroeide, volwassen hond. Je geeft ze echter beter geen eten wanneer ze erom vragen. Ga van start met vier maaltijden per dag, en dat op vaste tijdstippen. Laat het voer zo'n 15 minuten staan en haal daarna eventuele restjes weg. Honden houden van routine en dit zal bijdragen aan een gestructureerd voedingsschema.

Volg steeds het voeradvies op de verpakking om zo de juiste hoeveelheid te kunnen afmeten en denk eraan dat dit betrekking heeft op een hele dag en niet op één enkele maaltijd. Het is belangrijk te weten hoeveel je puppy precies weegt om de hoeveelheid voer te kunnen berekenen. Aangezien hun gewicht bij het opgroeien zal variëren, weeg je puppy's best elke twee weken. Neem ze hiervoor mee naar de dierenarts, het zal hen helpen om positieve associaties te creëren met de praktijk.

En vergeet niet dat de voergids simpelweg een leidraad is. Jouw puppy is uniek en verdient het dan ook om op gepaste wijze te worden verzorgd. Als je je zorgen maakt over het gewicht van je hond, dan kan je deze eenvoudige obesitas-controle uitvoeren: voel zachtjes aan de ribbenkast van je puppy om na te gaan hoeveel vet er onder de huid zit - de ribben zouden voelbaar moeten zijn. Bij honden met overgewicht zijn de ribben minder makkelijk voelbaar.

Maak een afspraak bij de dierenarts als je bezorgd bent om het gewicht van je puppy (sommige dierenartsen bieden gratis gewichtscontroles aan). Tijdens de eerste maanden dien je het gewicht van je puppy om de twee weken te laten controleren. Hierna kan dit maandelijks. De resultaten worden best weergegeven op een specifieke groeicurve voor puppy's, zo kan worden nagegaan of ze aan een gezond tempo groeien.

Meer over kieskeurige eters

Puppy's die kieskeurig zijn wat betreft hun eten zijn bijna altijd verwend door hun baasjes. Naast het occasionele hondensnoepje dienen puppy's enkel voer te krijgen dat specifiek is ontwikkeld voor groeiende puppy's. Maak er geen gewoonte van om hen tafelrestjes te geven, zo niet loop je het risico dat ze kritische eters worden en steevast aan tafel verschijnen tijdens etenstijd!

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Gerelateerde artikels

Gerelateerde producten