De poten van je hond schoonmaken: tips voor een goed resultaat

Gepubliceerd door Erin Ollila
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Je weet dat je hond regelmatig moet worden verzorgd, maar wist je dat het schoonmaken van de poten van je hond een belangrijk onderdeel is van zijn verzorgingsroutine?

Bij het wandelen of spelen in de tuin worden de poten van je hond blootgesteld aan ruwe oppervlakken, natte grond, vuil en rommel. Die schattige voetkussens op de poten van je hond helpen hem te beschermen tegen schokken, extreme temperaturen en oneffen terrein. Desalniettemin is het nog steeds belangrijk om de poten van je hond in topconditie te houden. Als het schoonmaken van de poten nog geen deel uitmaakt van je hondenverzorging, lees je hier hoe je daarmee kunt beginnen.

Hoe vaak moet ik de poten van mijn hond schoonmaken?

In tegenstelling tot het wassen van je hond, waarvan de UK Kennel Club aanraadt dat elke paar maanden te doen, zijn er geen specifieke richtlijnen voor hoe vaak hondenpoten moeten worden schoongemaakt. Overweeg echter om de poten van je hond regelmatig te controleren. Afhankelijk van de hoeveelheid lichaamsbeweging en het seizoen (strenge zomers en winters kunnen zwaar zijn voor de poten van je huisdier) kun je het schema aanpassen aan de behoeften van je hond. Als je bijvoorbeeld vaak met je hond grote stukken wandelt, is het misschien slim om na elke wandeling zijn poten te controleren en wassen. Aan de andere kant heeft een hond die het grootste deel van zijn tijd binnenshuis doorbrengt en alleen kleine wandelingen in de buurt maakt, misschien alleen een schoonmaakbeurt nodig als zijn poten vuil of nat zijn geworden vanwege slecht weer.

Close-up van een poot van een mopshondpuppy.

Hondenpoten schoonmaken: zo bereid je je voor

Er blijft vaak vuil tussen de voetkussens of teennagels zitten, dus het is belangrijk dat je de poten van je hond controleert voordat je ze inzeept.

Zoek naar alles wat niet op de poot van je hond thuishoort, zoals doornen, vossenstaarten en teken of superkleine glasscherven, schelpen of ander materiaal. Controleer ook of er geen splinters of iets soortgelijks in de nagels of voetkussens van je hond ziten. Als je iets vindt, verwijder het dan voorzichtig.

Als je een halflang- of langharige hond hebt, is het verstandig om even de tijd te nemen om het haar op de onderkant van de poten te knippen. Zo voorkom je klitten, blijft er geen vuil aan plakken en blijven de poten van je hond schoon. Het haar moet ongeveer even lang zijn als de kussens.

De poten van je hond schoonmaken

Als je je hond al eens in bad hebt gedaan, zul je zien dat het eenvoudig is om de poten van je hond schoon te maken. Nadat je de poten van je hond hebt gecontroleerd en de haren hebt getrimd, maak je de poten vochtig, breng je een milde hondenshampoo aan en spoel je ze af. Vergeet niet een handdoek in de buurt te houden om de poten van je hond af te drogen, zodat hij niet uitglijdt of natte voetafdrukken in je huis achterlaat.

Als je de hondenpoten na een korte wandeling wilt schoonmaken, veeg ze dan voorzichtig af met een washandje en water. Als je schoonmaakdoekjes wilt gebruiken, raadt het tijdschrift Dogs Monthly aan alleen ongeparfumeerde doekjes te gebruiken die gemaakt zijn van natuurlijke ingrediënten, zonder alcohol of agressieve reinigers. Kies voor de zekerheid doekjes die speciaal voor honden zijn gemaakt of vraag je dierenarts om een aanbeveling.

Vergeet niet de nagels en hubertusklauwen (de extra nagels aan de zijkanten van de poten) van je hond te knippen als dat nodig is. De nagels moeten eindigen net voordat ze de grond raken zodat je ze niet kunt horen klikken wanneer je hond loopt. De Animal Trust waarschuwt dat het moeilijk kan zijn om de nagels van een hond correct te knippen, dus als je dit niet graag zelf doet, vraag dan een professionele trimsalon of je dierenarts om dit bij de volgende afspraak te doen.

Het schoonmaken van de poten van je hond is slechts een klein aspect van het hebben van een hond, maar het is ook een goede gelegenheid om een band met je hond op te bouwen en hem eraan te herinneren dat je er altijd bent om voor hem te zorgen.

Over de auteur

Erin Ollila

Erin Ollila is een dierenliefhebber die gelooft in de kracht van woorden en hoe een boodschap het beoogde publiek kan informeren en zelfs transformeren. Haar werk is te vinden op het internet en in gedrukte media en omvat interviews, ghostwriting, blog posts en creatieve non-fictie. Erin is een fan van SEO en alles wat met social media te maken heeft. Ze studeerde af aan Fairfield University met een M.F.A. in creatief schrijven. Neem contact met haar op via Twitter @ReinventingErin of lees meer over haar op http://erinollila.com.

Gerelateerde artikelen

 • Microchipping: The Facts

  The government has announced that as of April 2016, all dogs in the UK must be microchipped by law. Many owners don’t necessarily know how microchipping works though and this can lead to the system breaking down, so Hill’s has laid out the facts in one easy reference guide.
 • Het kiezen van een dierenarts voor uw hond

  Is your veterinarian providing the best care possible for the health of your dog? This article is designed to provide pet owners with the process and criteria necessary to select a vet.
 • Houd uw puppy gezond

  Get helpful tips on how to keep your puppy healthy including oral and ear care, puppy stress prevention, and more.
 • Seizoensgebonden adviezen

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet

Gerelateerde producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw hond te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting. </p><p><br><b> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p><span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>TM™</sup> Canine Adult Small & Miniature is samengesteld om honden van een klein ras te helpen bij het behoud van het ideaal gewicht en om de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met omega-6 vetzuren voor een glanzende vacht en toegevoegd L-carnitine voor een effectieve vetverbranding.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> / Optimale Mobiliteit Mini is speciaal samengesteld ter ondersteuning van een optimale mobiliteit en soepele gewrichten bij honden die de voorkeur geven aan een kleiner brokje. Verrijkt met omega-3 vetzuren en wetenschappelijk bewezen anti-oxidanten.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Mature Adult 7+ Hondenvoer met Kip

  <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small & Miniature is samengesteld om een sterk immuunsysteem, gezonde vitale organen en de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten en natuurlijke ingrediënten en met toegevoegde vitaminen en mineralen.</p>