Omgaan met hondenvlooien

Published by
Leestijd is minuten

Weinig dingen kunnen zo frustrerend zijn voor hondenbezitters als hondenvlooien. Ze kunnen pijnlijke beten geven en in sommige gevallen ziektes overdragen. Een uitbraak is vervelend, maar niet onoverkomelijk en met een klein beetje werk kunnen ze behandeld en voorkomen worden.

Wat zijn het?

De eerste stap in het omgaan met vlooien is om ervoor te zorgen dat u hen en hun levenscyclus begrijpt. Vlooien zijn kleine insecten die niet kunnen vliegen en ze overleven op bloed. Ze zouden zichtbaar moeten zijn voor het blote oog, maar als uw hond een donkere vacht heeft is het gemakkelijker om ze tegen de huid te zien. Anders moet u naar ze op zoek.

Prikkelend tijdens elke fase

Een vlo heeft vier levensfases: ei, rups, pop en volwassene. Volwassen vrouwtjes leggen eieren in groepen van 20. Deze horen bij de gastheer te blijven, maar vallen meestal snel op de grond. De eieren zijn zeer klein, ovaalvormig en grijs of wit in kleur. Zodra de eitjes uitkomen, komen de larven tevoorschijn die zich meestal voeden met puin, zoals uitwerpselen, dode insecten of plantaardige materie. Binnen een week of twee spint de larf zijn of haar cocon en verpopt zich dan nog eens gedurende één of twee weken. Hieruit ontstaan volwassen vlooien die vervolgens onmiddellijk een gastheer als bron van bloed moeten zien te vinden. Vlooien hebben de neiging om zich te specialiseren in een bepaald soort gastheer. De soort die u op uw hond zult vinden voedt zich normaliter niet via mensen, maar er zijn altijd uitzonderingen.

Voorkomen

Het is veel beter om een vlooienbesmetting in de eerste plaats te voorkomen dan om te proberen deze later te elimineren. Helaas is het moeilijk om de bron van een vlooienbesmetting te achterhalen, totdat u er één gehad heeft. Zorgvuldig stofzuigen met aandacht voor de hoekjes, schuilplaatsen en beklede meubels helpt al een heel stuk wat betreft het elimineren van eieren, larven en cocons. Als u nog nooit eerder last heeft gehad van vlooien in uw huis, dan is het waarschijnlijk dat ze door uw hond van buiten mee naar binnen zijn genomen. Als u weet dat hij ze heeft opgelopen na een uitstapje naar een bepaalde locatie (het huis van een vriend bijvoorbeeld), dan zult u hem in de toekomst moeten baden en kammen wanneer hij thuiskomt van die bepaalde plaats. Gebruik een fijne kam en houd zeepachtig water bij de hand om zo de vlooien te verdrinken. Als de buitenbron dicht bij uw tuin is, dan is er weinig wat u kunt doen, behalve het nemen van extra voorzorgsmaatregelen tijdens het vlooienseizoen.

Het herkennen van de signalen

U kunt zien of uw hond vlooien heeft wanneer hij krabt of overdreven bijt, of wanneer hij uitslag op zijn huid heeft ontwikkeld. Eitjes of het vuil van vlooien (donkere, harde propjes of verteerd bloed) in zijn vacht of in zijn mand zijn ook een goede indicator.

Behandeling

Uw dierenarts kan een aantal behandelingen aanbevelen om zo vlooien en hun eitjes snel te elimineren. Deze werken meestal door middel van het doden van volwassen vlooien (en het omzetten van uw huisdier in een wandelende vlooienval), of door het verzwakken van de larven. Omdat de behandeling over het algemeen alleen invloed heeft op vlooien tijdens één van hun levensfases, is het belangrijk om de behandeling aan te vullen met het reinigen van de dekens van uw hond. Wees voorzichtig met vlooienbehandelingen die niet voorgeschreven zijn door uw dierenarts. Het is altijd verstandig om te overleggen met uw dierenarts vóór u met welke behandeling dan ook begint.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • Hill's PRESCRIPTION DIET c/d Multicare Canine (met kip)

  <ul>Blaasstenen kunnen erg pijnlijk zijn en kunnen na behandeling terugkeren. <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> c/d™ Multicare Canine helpt het risico op het opnieuw ontwikkelen van calciumoxalaat- en struvietstenen bij dezelfde hond te verminderen. <br><br><b></b>
 • Hill's PRESCRIPTION DIET c/d Multicare Hondenvoer met Kip

  <ul>Blaasstenen kunnen erg pijnlijk zijn en kunnen na behandeling terugkeren. <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> c/d™ Multicare Canine helpt het risico op het opnieuw ontwikkelen van calciumoxalaat- en struvietstenen bij dezelfde hond te verminderen. <br><br><b></b>
 • Hill's PRESCRIPTION DIET c/d Multicare Canine Stoofpotje (met Kip & toegevoegde Groenten)

  &nbsp;
 • Hill's PRESCRIPTION DIET s/d Canine

  Voor de voedingsbehandeling van honden met urinewegproblemen. Urinewegaandoeningen worden bij honden vaak veroorzaakt door kristallen en stenen in de urinewegen, die opgebouwd zijn uit mineralen. Deze kristalvorming en stenen in de urinewegen kunnen voor pijn, bloed in de urine en zelfs een levensbedreigende verstopping veroorzaken. Bij honden zijn het vaak struvietkristallen die urinewegproblemen veroorzaken. <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> s/d™ is speciaal ontwikkeld door dierenartsen om de struvietkristallen en -stenen bij uw hond te helpen oplossen. Struviet wordt gevormd doordat de urine verzadigd is met eiwitten, calcium, fosfor en magnesium in combinatie met een onjuiste zuurgraad (pH) van de urine.