Honden die bang zijn voor onweer

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Angst voor onweer is een veel voorkomende fobie bij honden. Het wordt meestal gekenmerkt door verstoppen, janken, blaffen, krabben en zelfs urineren. Niemand weet precies wat honden nu zo bang maakt voor onweer. Het lijkt bij het ene ras meer voor te komen dan bij het andere ras.

Angst voor onweer is moeilijk te behandelen, maar het is belangrijk om het toch te proberen aangezien de angst vaak erger wordt naarmate de hond ouder wordt. Een hond die lijdt aan angst voor onweerstormen kan al angstig gedrag vertonen lang voordat het onweer begint. Regen die op het dak van het huis valt, knipperende lichtflitsen of zelfs de daling van de luchtdruk voordat de storm begint kan al genoeg zijn om te leiden tot een angstige reactie. Angst voor vuurwerk komt vaak voor bij honden die ook bang zijn voor onweer. Niet straffen of knuffelen

Bij de omgang met deze fobie is het van belang om uw hond niet te straffen voor het feit dat hij angstig is, noch hem te veel te knuffelen, want dit kan het probleem alleen maar verergeren. Het bestraffen van uw hond zal hem alleen maar banger en ongeruster maken, omdat hij onweer niet alleen zal associëren met angst, maar ook met straf.

Het is ook niet raadzaam om uw hond te veel te knuffelen of te troosten, omdat uw hond op deze manier leert dat zijn angstige gedrag aantrekkelijk is voor u en dus passend is.

Gezond en wel

Eén van de eerste dingen die moet worden gedaan voor een hond die bang is voor onweer, is ervoor te zorgen dat hij een veilige plek heeft waar hij naar toe kan gaan gedurende de storm. Hondenkooien (die worden gebruikt om honden te vervoeren), onder een bed of stoel zijn vaakvoorkomende keuzes als verstopplek voor een hond. Uw hond kiest voor deze plekken, omdat deze hem een beschermend gevoel geven en bovendien wordt het geluid dat hem zo bang maakt op deze manier gedempt. Als uw hond nog geen plek heeft uitgezocht, geef hem er dan één. U kunt een paar traktaties achterlaten om hem zo aan te moedigen om naar deze plek toe te gaan tijdens een storm.

Het bieden van een veilige plek voor uw hond om naar toe te gaan tijdens een storm zal enkele tekenen van angst verhelpen, maar dringt niet door tot de kern van het probleem. Dit is een moeilijke taak en iets waar u waarschijnlijk de hulp van een dierenarts of een gedragsspecialist voor nodig heeft. De sleutel is om uw hond ongevoelig te maken voor het geluid van onweer of andere stimuli die verband houden met onweer. Hoe eerder u begint met de behandeling, des te sneller u positieve resultaten zult zien.

Vertrouwdheid zorgt voor tevredenheid

De desensibilisatie moet geleidelijk worden gedaan. U wilt dat uw hond gewend raakt aan het geluid van onweer en dit als normaal bestempelt. Dit wordt meestal gedaan door het geluid van onweer op een bandje af te spelen bij een laag volume en met korte tussenpozen.

Het geluid van onweer moet onregelmatig zijn om zo het echte onweer te simuleren. Houd intussen het gedrag van uw hond in de gaten. Probeer hem af te leiden tijdens het afspelen van het geluid door hem te laten apporteren of een andere plezierige activiteit met hem te ondernemen. Als uw hond te bang is om hieraan deel te nemen, dan moet u het bandje met onweer afzetten en het later opnieuw proberen.

Dit kan een lang proces zijn waarbij veel geduld nodig is, maar uiteindelijk zal uw hond zich veel comfortabeler voelen gedurende een storm.

Dit vind je misschien ook interessant

 • Je puppy gezond houden

  Jij bent de aangewezen persoon om je puppy gezond en vitaal te houden.
 • Vlooien op honden vinden en verwijderen

  Dogs running Informatie over de waarschuwingssignalen, symptomen en behandelingen van seizoensallergieën bij honden en jeuk ten gevolge van teken, vlooien en ander ongedierte.
 • De vacht van je puppy verzorgen

  Dogs running Alle puppy's moeten dagelijks verzorgd worden, en niet alleen om de conditie van hun huid en vacht te verbeteren.
 • Zomerse warmte

  Een hittegolf of warme periode op komst? Met onze tips bescherm je je hond tegen de zon en help je hem genieten van het warme weer.

Gerelateerde Producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw hond te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting. </p><p><br><b> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p><span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>TM™</sup> Canine Adult Small & Miniature is samengesteld om honden van een klein ras te helpen bij het behoud van het ideaal gewicht en om de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met omega-6 vetzuren voor een glanzende vacht en toegevoegd L-carnitine voor een effectieve vetverbranding.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> / Optimale Mobiliteit Mini is speciaal samengesteld ter ondersteuning van een optimale mobiliteit en soepele gewrichten bij honden die de voorkeur geven aan een kleiner brokje. Verrijkt met omega-3 vetzuren en wetenschappelijk bewezen anti-oxidanten.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Mature Adult 7+ Hondenvoer met Kip

  <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small & Miniature is samengesteld om een sterk immuunsysteem, gezonde vitale organen en de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten en natuurlijke ingrediënten en met toegevoegde vitaminen en mineralen.</p>