Honden en vuurwerk: tips om je angstige hond te helpen

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Honden en vuurwerk zijn vaak geen goede match, dit zie je ook vaak wanneer een hond bang wordt van onweer. Huisdieren en vuurwerk gaan over het algemeen niet goed samen.

Veel honden hebben een fobie voor luide geluiden, en de velle lichtflitsen van vuurwerk dragen nog eens verder bij aan stress en angst. Honden hebben een veel groter gehoorbereik, dus luide knallen maken veel meer indruk op je hond. Als jouw hond (net als de meeste andere honden) wegrent als hij een rotje hoort afgaan, dan kun je in dit artikel lezen hoe je hem kunt helpen ontspannen.

Hond verstopt zich onder de salontafel voor het vuurwerk buiten.

Zo houd je je hond kalm en veilig tijdens vuurwerk

Huisdieren gaan misschien niet zo goed samen met vuurwerk, maar er zijn stappen die je kunt ondernemen om ervoor te zorgen dat ze minder last hebben van de knallen. Hier heb je wat dingen die je wel en niet zou moeten doen om de stress bij je hond te verminderen en hem veilig te houden rond oud en nieuw.

Wel doen

 • Houd je hond binnen met de ramen en gordijnen dicht, om de luide knallen en lichtflitsen buiten te sluiten. De RSPCA heeft een gids voor het creëren van een eigen plekje voor je hond waar hij zich veilig voelt. Als je over een kelder beschikt is dit een nog betere plek voor je hond om zich af te zonderen van het vuurwerk.

 • Zorg ervoor dat ze vroeg in de dag al veel buiten hebben bewogen. Zo raken ze alvast wat extra energie kwijt, die anders alleen maar aan hun angst bijdraagt wanneer het vuurwerk begint.

 • Battersea Dogs Home raadt aan om alle deuren en ramen dicht te houden en ervoor te zorgen dat mogelijk vluchtroutes in je tuin zijn afgesloten. Meer huisdieren raken zoek tijdens oud en nieuw, vanwege hun angst voor vuurwerk. Het is dus essentieel om alle voorzorgsmaatregels in acht te nemen om te voorkomen dat ze wegvluchten.

 • Zorg ervoor dat ze een goed zittende halsband dragen en dat de gegevens op hun tags en microchips zijn bijgewerkt, voor het geval ze toch weten te vluchten.

 • Zorg voor leuke afleiding zoals hun favoriete kauwspeelgoed, of een speeltje gevuld met een snack om ze af te leiden wanneer het vuurwerk begint.

 • Doe de tv of radio aan om het geluid van het vuurwerk te overstemmen. Kalmerende muziek werkt meestal het best.

Niet doen

 • Neem je hond niet mee naar vuurwerk buiten, hoe graag je dat ook wilt.
 • Gedraag jezelf niet anders en geef geen extra aandacht aan hun angst. Anders worden ze alleen maar angstiger.
 • Houd ze tijdens oud en nieuw buiten aan de lijn in een omheind gebied. Als ze schrikken kunnen ze wegvluchten en verdwaald raken.

Je hond gewend laten raken aan vuurwerk

Zwarte hond verstopt zijn ogen onder zijn poot.
Honden hoeven niet per se erg bang te zijn voor vuurwerk, en de angst van je hond is niet onoverkoombaar. Volgens de Dogs Trust zijn honden die veilig en geleidelijk worden blootgesteld aan harde geluiden binnen de noodzakelijke socialisatieperiode van 3 tot 16 weken beter in staat om luide geluiden zoals vuurwerk te verdragen.

Als je hond volwassen is, is het nog niet te laat om hem via therapie minder gevoelig te maken. De UK Kennel Club zegt dat het helpt om in de periode voor oud en nieuw opnames met geluiden af te spelen, zodat ze dan minder gevoelig voor luide geluiden zijn en beter voorbereid.

Zo maak je jouw hond minder gevoelig

Als je hond zich vermaakt bij het knuffelen, of ligt te genieten van een hondensnack, kun je een video of geluidsopname van vuurwerk op een laag volume afspelen. Doe dit meerdere keren per dag. Verhoog na enkele dagen het volume een beetje, maar niet te veel. Als ze bang lijken te worden, doe dan het volume omlaag en neem er meer tijd voor. Blijf oefenen totdat je hond de video met hoog volume hoort zonder bang te worden.

Omgaan met extreme angst

Als de bovenstaande oplossingen niet helpen, kan het zijn dat je hond extra hulp nodig heeft om zijn angst te overwinnen. Zo zijn er speciale hondenjassen, diecomfortabel voor ze zijn tijdens lawaaiige gebeurtenissen zoals vuurwerk en onwaar. Je dierenarts heeft waarschijnlijk ook enkele oplossingen waardoor je hond kalm blijft, dus het kan ook zeker geen kwaad om daar contact mee op te nemen.

Stressloos vuurwerk voor Fido

Wanneer het vuurwerk begint, is het het best om je hond naar bed te brengen. Het bieden van een veilige, rustige plek voor hem waar hij zich kan ontspannen is een van de beste manieren om je hond oud en nieuw door te helpen.

Over de auteur

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus is romanschrijfster van beroep en afkomstig uit Tulsa, Oklahoma (VS), waar ze in het gezelschap van haar huisdieren heel wat artikelen over huisdieren schrijft voor haar blog.

Gerelateerde artikelen

 • Microchipping: The Facts

  The government has announced that as of April 2016, all dogs in the UK must be microchipped by law. Many owners don’t necessarily know how microchipping works though and this can lead to the system breaking down, so Hill’s has laid out the facts in one easy reference guide.
 • Het kiezen van een dierenarts voor uw hond

  Is your veterinarian providing the best care possible for the health of your dog? This article is designed to provide pet owners with the process and criteria necessary to select a vet.
 • Seizoensgebonden adviezen

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Alles over vaccinaties voor je hond | Hill's

  Wil je je hond beschermen tegen ziekten? Ontdek wat het belang is van vaccineren.

Gerelateerde producten