Help, mijn hond heeft last van zijn maag!

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Heb je opgemerkt dat je hond bloed in de ontlasting heeft of steeds overgeeft? Veel honden hebben van tijd tot tijd last van hun maag. Hoewel het niet prettig is om over alle details te lezen, is het belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten en wat je moet doen. Overgeven en diarree zijn geen pretje voor onze huisdieren - of voor ons - maar braken en dunne poep af en toe zijn een normaal onderdeel van een leven met huisdieren.

Let op de tekenen

Als je hoort dat je hond geluiden maakt die erop duiden dat hij gaat overgeven, handel dan snel en leg een krant of een oude voerbak neer. Zo hoef je hem niet te verplaatsen wanneer hij zich ongemakkelijk voelt en wordt niet alles vies. Als een hond jankt bij de deur omdat hij naar buiten wil, heeft hij misschien last van diarree, zodat hij minder controle over zijn darmen heeft dan normaal. Sommige honden zijn rusteloos: ze blijven rondlopen of beginnen gaten te graven als ze buikpijn hebben. Andere honden gaan liggen en zien er ellendig uit. Andere tekenen waar je op moet letten zijn o.a. gewichtsverlies, veranderingen in de eetlust, flatulentie, een borrelende maag of moeite bij de ontlasting.

Wat is de oorzaak?

Meestal hebben honden last van hun maag omdat ze teveel of te snel gegeten hebben, iets verkeerds gegeten hebben (zoals bedorven voer) of een slechte reactie hebben op iets wat ze gegeten hebben. Met een beetje hulp gaat dit meestal snel weer over, dus vraag de dierenarts meteen om advies.

Sommige honden hebben echter meer langdurige gezondheidsproblemen die nooit helemaal overgaan of die steeds terugkomen. De dierenarts zal normaal gesproken meerdere tests uitvoeren om de oorzaak van langdurige maagproblemen te bepalen. Houd een dagboek bij van de problemen van je hond: welke symptomen hij vertoont en wat hij at voordat hij last kreeg. Zo kun je helpen om tot een diagnose te komen.

Goede tips

 • Als je hond overgeeft, geef hem dan onmiddellijk geen eten meer en zorg ervoor dat hij beschikt over vers water.
 • Neem contact op met de dierenarts als je hond zich niet lekker lijkt te voelen, steeds maar blijft overgeven of bloed in het braaksel of diarree heeft.
 • Vraag de dierenarts wanneer je kunt beginnen met kleine hoeveelheden goed verteerbaar hondenvoer. Therapeutisch hondenvoer is verkrijgbaar in de dierenartsenpraktijk en wordt vaak aangeraden wanneer een hond last heeft gehad van zijn maag.
 • Blijf het aanbevolen hondenvoer ongeveer 5 dagen lang gebruiken, of zo lang als de dierenarts aanbeveelt.
 • Voeg daarna langzaam een kleine hoeveelheid van het voer dat je hond normaal eet toe en vergroot deze hoeveelheid geleidelijk. Verminder ook de hoeveelheid therapeutisch voer gedurende 7 dagen, totdat je hond weer normaal eet.

Vraag altijd de dierenarts om advies als je je zorgen maakt over de gezondheid van je huisdier.

Gerelateerde artikels

 • Je puppy gezond houden

  Jij bent de aangewezen persoon om je puppy gezond en vitaal te houden.
 • Vlooien op honden vinden en verwijderen

  Dogs running Informatie over de waarschuwingssignalen, symptomen en behandelingen van seizoensallergieën bij honden en jeuk ten gevolge van teken, vlooien en ander ongedierte.
 • De vacht van je puppy verzorgen

  Dogs running Alle puppy's moeten dagelijks verzorgd worden, en niet alleen om de conditie van hun huid en vacht te verbeteren.
 • Zomerse warmte

  Een hittegolf of warme periode op komst? Met onze tips bescherm je je hond tegen de zon en help je hem genieten van het warme weer.

Gerelateerde producten