Je puppy gezond houden

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Een puppy die blaakt van gezondheid

Gezonde puppy

Jij bent de aangewezen persoon om je puppy gezond en vitaal te houden. Niet alleen ben je verantwoordelijk voor zijn dagelijkse verzorging, maar je bent ook degene die hem het beste kent. Daarom ben jij de 'ogen en oren' van de dierenarts tussen de controles door. Overgeven of diarree kunnen duidelijke tekenen van een gezondheidsprobleem zijn, maar je puppy gezond houden is meer dan alleen uitkijken naar tekenen van ziekte.

Mond- en tandzorg voor je puppy

Tandaandoeningen komen veel voor bij honden, dus maak de tanden van je puppy regelmatig schoon. Gebruik echter niet zomaar een willekeurige tandpasta, want tandpasta voor mensen bevat ingrediënten die niet geschikt zijn voor honden en niet ingeslikt mogen worden. Niet alleen is hondentandpasta veiliger, maar je puppy zal ook de smaak lekkerder vinden (vlees in plaats van mint). Als je ziet dat je puppy bloedend tandvlees of een stinkende 'hondenadem' heeft, neem je contact op met de dierenarts. Bij de dierenarts kan je ook tandenborstels voor honden kopen, plus speciale hondentandpasta.

Probeert je puppy overal op te kauwen? Kauwen bij volwassen honden is anders dan kauwen wanneer de tanden doorkomen; het gebeurt namelijk wanneer alle puppytanden al uitgevallen zijn. Volwassen honden hebben vaak een onbedwingbare drang om te kauwen; er zijn verschillende theorieën waarom. Wat de reden ook is, als je je slippers heel wilt houden is het een goed idee om je puppy dingen te geven waar hij op mag kauwen!

Oorzorg voor je puppy

Kijk elke paar dagen voorzichtig in de oren van je puppy om te controleren of ze gezond zijn. De huid moet schoon zijn en er niet rood of geïrriteerd uitzien. De oren van je puppy mogen niet te veel oorsmeer of uitvloeiingen bevatten of onaangenaam ruiken. Stop niks in de oren van je hond, tenzij op aanraden van de dierenarts.

Kijk of hij met zijn kop schudt of aan zijn oren krabt. Als je vermoedt dat je puppy oorproblemen heeft, zoals een bacteriële of schimmelinfectie, een ontsteking of oormijten, aarzel dan niet om naar de dierenarts te gaan.

Tekenen van een gezonde puppy

Een gezonde puppy heeft heldere ogen, een glanzende vacht en een heleboel energie.

Denk eraan dat je puppy het je niet kan vertellen als hij zich niet lekker voelt, dus houd hem goed in de gaten. Als je weet wat normaal is voor je hond, kan je sneller zien wanneer er iets niet in orde is. Enkele redenen om je zorgen te maken:

 • Een plotseling verlies van eetlust.
 • Meer slapen dan gewoonlijk. 
 • Gedragsveranderingen.
 • Snel aankomen of afvallen. 
 • Ongewone knobbels of bulten. 
 • Overgeven of diarree. 
 • Problemen met de ogen of oren.

Vertrouw op je instinct en neem contact op met de dierenarts als je het niet vertrouwt.

Stress bij puppy's

Het is misschien geen fysieke aandoening, maar het kan je erg ongerust maken als je ziet dat je puppy tekenen van stress vertoont.

Het is normaal als je puppy de eerste paar nachten in zijn nieuwe huis huilt en jammert. Vraag de fokker of je een dekentje of speeltje bij de puppy mag achterlaten voor je hem mee naar huis neemt. Zo heeft de puppy iets dat naar jou ruikt zolang hij nog bij de fokker heeft - en omgekeerd wanneer hij bij je in huis komt.

Na het beginstadium kunnen ook andere factoren voor stress zorgen bij je puppy. Verlatingsangst is een veel voorkomend probleem. Hier ga je het beste mee om door hem liefde te geven en hem gerust te stellen. Als het probleem voortduurt of ernstig lijkt, neem je contact op met de dierenarts.

Voorkomen is beter dan genezen

Als het goed is, is je puppy al voor hij bij je in huis kwam begonnen aan een serie inentingen; de fokker of het adoptiecentrum heeft je hier waarschijnlijk een certificaat van de dierenarts voor gegeven. Het is heel belangrijk voor de gezondheid van je puppy dat je je aan het vaccinatieschema houdt. Regelmatig ontwormen en controle op vlooien is ook belangrijk; vraag de dierenarts om meer informatie.

Het belang van beweging en gezonde voeding mag natuurlijk ook niet worden onderschat. Het is erg belangrijk dat puppy's voer krijgen dat is samengesteld voor puppy's en niet voor volwassen honden. Dat klinkt misschien logisch, maar puppy's hebben andere voedingsbehoeften dan volwassen honden: ze hebben ondersteuning nodig voor de groei en de ontwikkeling van de hersenen, botten en spieren. Puppy's van grote rassen hebben net iets andere behoeften dan puppy's van kleine of middelgrote rassen. Vraag de dierenarts om een gebalanceerd en compleet puppyvoer aan te bevelen dat geschikt is voor het ras en de grootte van je puppy.

Gecontroleerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Gerelateerde artikelen

 • Vlooien op honden vinden en verwijderen

  Dogs running Informatie over de waarschuwingssignalen, symptomen en behandelingen van seizoensallergieën bij honden en jeuk ten gevolge van teken, vlooien en ander ongedierte.
 • De vacht van je puppy verzorgen

  Dogs running Alle puppy's moeten dagelijks verzorgd worden, en niet alleen om de conditie van hun huid en vacht te verbeteren.
 • Zomerse warmte

  Een hittegolf of warme periode op komst? Met onze tips bescherm je je hond tegen de zon en help je hem genieten van het warme weer.
 • Hoe uw hond te borstelen en te wassen

  Dogs running Get step-by-step instructions on how to properly groom and bath your dog to help keep them healthy and clean.

Gerelateerde producten