Hond gestoken door bij of wesp

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Wat kun je doen als je hond is gestoken door een bij of een wesp? Alle honden zijn nieuwsgierig en houden ervan om te rennen en achter dingen aan te jagen… inclusief insecten! Meestal leidt zowel de bijen- als de wespensteek alleen tot wat pijn en irritatie bij je hond.

HornetAls hij echter al meerdere malen is gestoken, of is gestoken in zijn mond of keel, dan kan het gevaarlijk zijn en is een uitstapje naar de dierenarts vereist. Het is niet het kleine gaatje in de wond dat de pijn van een steek veroorzaakt, maar de kleine hoeveelheid gif die is geďnjecteerd.

Welke steek?

Een bijenangel is scherp en ontworpen om te blijven steken in de huid. Het doodt de bij wanneer deze zich losmaakt van het lichaam en de angel achterlaat. Wespenangels zijn niet scherp, maar wel pijnlijker en wanneer ze de kans krijgen kunnen deze insecten meerdere keren steken.

Meestal worden honden in hun gezicht gestoken nadat ze een stekend insect van iets te dichtbij hebben onderzocht. Vooral de steken op de gevoelige neus van je hond zijn bijzonder pijnlijk. Sommige honden kunnen zelfs op de tong of in hun mond of keel worden gestoken als ze proberen om een insect te bijten of deze te vangen. Deze steken kunnen gevaarlijk zijn vanwege de zwelling die ze veroorzaken. De zwelling kan de keel van je hond dichtdrukken en zo de luchtweg blokkeren.

Reactie

Een hevige reactie kan worden veroorzaakt door een groot aantal steken of als de hond een allergische reactie heeft op de chemicaliën die in de angel zitten. Tekenen van een hevige reactie zijn algemene zwakte, ademhalingsproblemen en een grote uitbreiding van de zwelling vanuit de plek waar de steek zit. Kijk uit voor zwellingen rondom de nek, keel en het hoofd. Als je hond een hevige reactie heeft, dan moet je hem snel naar de dierenarts brengen.

Een gewone angel kan veilig met rust gelaten worden en zou de hond niet lang mogen hinderen. Als de angel nog steeds aanwezig is, probeer dan om deze te verwijderen door het eraf te schrapen met je nagel of een onbuigzaam stuk van een kaart. Vermijd het gebruik van een pincet of tang, tenzij het absoluut noodzakelijk is, omdat hierdoor meer gif uit de angel kan worden gedrukt.

Het aanbrengen van een dun mengsel van water en zuivere soda op de plek van de steek zal de pijn verminderen. Je kunt ook wat ijs of een ijspack in een handdoek wikkelen en deze op de steek aanbrengen om zo de zwelling te verminderen en de pijn te verlichten.

Houd je hond in de gaten nadat hij is gestoken om er zeker van te zijn dat hij geen allergische reactie ontwikkelt. Als na enkele dagen de zwelling blijft aanhouden, bel dan de dierenarts.

Dit vind je misschien ook interessant

 • Je puppy gezond houden

  Jij bent de aangewezen persoon om je puppy gezond en vitaal te houden.
 • Vlooien op honden vinden en verwijderen

  Dogs running Informatie over de waarschuwingssignalen, symptomen en behandelingen van seizoensallergieën bij honden en jeuk ten gevolge van teken, vlooien en ander ongedierte.
 • De vacht van je puppy verzorgen

  Dogs running Alle puppy's moeten dagelijks verzorgd worden, en niet alleen om de conditie van hun huid en vacht te verbeteren.
 • Zomerse warmte

  Een hittegolf of warme periode op komst? Met onze tips bescherm je je hond tegen de zon en help je hem genieten van het warme weer.

Gerelateerde Producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw hond te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting. </p><p><br><b> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p><span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>TM™</sup> Canine Adult Small & Miniature is samengesteld om honden van een klein ras te helpen bij het behoud van het ideaal gewicht en om de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met omega-6 vetzuren voor een glanzende vacht en toegevoegd L-carnitine voor een effectieve vetverbranding.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> / Optimale Mobiliteit Mini is speciaal samengesteld ter ondersteuning van een optimale mobiliteit en soepele gewrichten bij honden die de voorkeur geven aan een kleiner brokje. Verrijkt met omega-3 vetzuren en wetenschappelijk bewezen anti-oxidanten.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Mature Adult 7+ Hondenvoer met Kip

  <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small & Miniature is samengesteld om een sterk immuunsysteem, gezonde vitale organen en de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten en natuurlijke ingrediënten en met toegevoegde vitaminen en mineralen.</p>