Hond gestoken door bij of wesp

Published by
Leestijd is minuten

Wat kun je doen als je hond is gestoken door een bij of een wesp? Alle honden zijn nieuwsgierig en houden ervan om te rennen en achter dingen aan te jagen… inclusief insecten! Meestal leidt zowel de bijen- als de wespensteek alleen tot wat pijn en irritatie bij je hond.

HornetAls hij echter al meerdere malen is gestoken, of is gestoken in zijn mond of keel, dan kan het gevaarlijk zijn en is een uitstapje naar de dierenarts vereist. Het is niet het kleine gaatje in de wond dat de pijn van een steek veroorzaakt, maar de kleine hoeveelheid gif die is geďnjecteerd.

Welke steek?

Een bijenangel is scherp en ontworpen om te blijven steken in de huid. Het doodt de bij wanneer deze zich losmaakt van het lichaam en de angel achterlaat. Wespenangels zijn niet scherp, maar wel pijnlijker en wanneer ze de kans krijgen kunnen deze insecten meerdere keren steken.

Meestal worden honden in hun gezicht gestoken nadat ze een stekend insect van iets te dichtbij hebben onderzocht. Vooral de steken op de gevoelige neus van je hond zijn bijzonder pijnlijk. Sommige honden kunnen zelfs op de tong of in hun mond of keel worden gestoken als ze proberen om een insect te bijten of deze te vangen. Deze steken kunnen gevaarlijk zijn vanwege de zwelling die ze veroorzaken. De zwelling kan de keel van je hond dichtdrukken en zo de luchtweg blokkeren.

Reactie

Een hevige reactie kan worden veroorzaakt door een groot aantal steken of als de hond een allergische reactie heeft op de chemicaliën die in de angel zitten. Tekenen van een hevige reactie zijn algemene zwakte, ademhalingsproblemen en een grote uitbreiding van de zwelling vanuit de plek waar de steek zit. Kijk uit voor zwellingen rondom de nek, keel en het hoofd. Als je hond een hevige reactie heeft, dan moet je hem snel naar de dierenarts brengen.

Een gewone angel kan veilig met rust gelaten worden en zou de hond niet lang mogen hinderen. Als de angel nog steeds aanwezig is, probeer dan om deze te verwijderen door het eraf te schrapen met je nagel of een onbuigzaam stuk van een kaart. Vermijd het gebruik van een pincet of tang, tenzij het absoluut noodzakelijk is, omdat hierdoor meer gif uit de angel kan worden gedrukt.

Het aanbrengen van een dun mengsel van water en zuivere soda op de plek van de steek zal de pijn verminderen. Je kunt ook wat ijs of een ijspack in een handdoek wikkelen en deze op de steek aanbrengen om zo de zwelling te verminderen en de pijn te verlichten.

Houd je hond in de gaten nadat hij is gestoken om er zeker van te zijn dat hij geen allergische reactie ontwikkelt. Als na enkele dagen de zwelling blijft aanhouden, bel dan de dierenarts.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • Hill's PRESCRIPTION DIET c/d Multicare Canine (met kip)

  <ul>Blaasstenen kunnen erg pijnlijk zijn en kunnen na behandeling terugkeren. <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> c/d™ Multicare Canine helpt het risico op het opnieuw ontwikkelen van calciumoxalaat- en struvietstenen bij dezelfde hond te verminderen. <br><br><b></b>
 • Hill's PRESCRIPTION DIET c/d Multicare Hondenvoer met Kip

  <ul>Blaasstenen kunnen erg pijnlijk zijn en kunnen na behandeling terugkeren. <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> c/d™ Multicare Canine helpt het risico op het opnieuw ontwikkelen van calciumoxalaat- en struvietstenen bij dezelfde hond te verminderen. <br><br><b></b>
 • Hill's PRESCRIPTION DIET c/d Multicare Canine Stoofpotje (met Kip & toegevoegde Groenten)

  &nbsp;
 • Hill's PRESCRIPTION DIET s/d Canine

  Voor de voedingsbehandeling van honden met urinewegproblemen. Urinewegaandoeningen worden bij honden vaak veroorzaakt door kristallen en stenen in de urinewegen, die opgebouwd zijn uit mineralen. Deze kristalvorming en stenen in de urinewegen kunnen voor pijn, bloed in de urine en zelfs een levensbedreigende verstopping veroorzaken. Bij honden zijn het vaak struvietkristallen die urinewegproblemen veroorzaken. <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> s/d™ is speciaal ontwikkeld door dierenartsen om de struvietkristallen en -stenen bij uw hond te helpen oplossen. Struviet wordt gevormd doordat de urine verzadigd is met eiwitten, calcium, fosfor en magnesium in combinatie met een onjuiste zuurgraad (pH) van de urine.