Gewichtscontrole
bij honden

Heeft je hond overgewicht?
Neem het niet te licht op.

Veel mensen realiseren zich niet dat hun hond overgewicht heeft, omdat het vaak geleidelijk gebeurt. Een beetje extra gewicht hier en daar heb je vaak niet in de gaten, maar alles bij elkaar kan het leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

 

Zelfs overgewicht van slechts 10% leidt al tot een sterk verhoogd risico op ernstige gezondheidsproblemen

#tekenen (anker alleen zichtbaar voor auteur)

Hoe weet je of je hond overgewicht heeft

Je hond ziet er misschien prima uit, maar het ideale gewicht is afhankelijk van grootte en ras. De dierenarts kan je vertellen of je hond overgewicht heeft.

Enkele tekenen dat je hond overgewicht heeft zijn:

 • Verlies van een duidelijke taille
 • De halsband moet losser gemaakt worden
 • Trager bewegen
 • Kortademigheid

Controleer het gewicht van je hond

Tussen bezoekjes aan de dierenarts door kan je zelf in de gaten houden of je hond een gezond gewicht heeft. Plaats je handen aan de zijkant van je hond. Als de ribben moeilijk of zelfs onmogelijk te voelen zijn, heeft hij waarschijnlijk overgewicht.

Tekenen dat je huisdier te mager is:

De ribben, ruggengraat en heupbeenderen zijn zichtbaar van een afstandje en er is geen lichaamsvet waar te nemen.

Tekenen dat je huisdier een gezond gewicht heeft:

De ribben zijn goed te voelen, zonder overtollig vet, en je kan de taille achter de ribben van boven zien. Er is een buikplooi te zien.

Tekenen dat je huisdier overgewicht heeft:

Je kan de ribben niet voelen, omdat ze bedekt zijn met vet. Er zijn grote vetophopingen over de nek, borst, ruggengaat en de staartaanzet. Er is geen taille of buikplooi te zien.

Nog steeds niet zeker?

Doe onze L.O.V.E.-test om erachter te komen. Je ontvangt een gepersonaliseerd gewichtsrapport voor je huisdier, dat je aan de dierenarts kunt laten zien.

Controleer je huisdier

#belang (anker alleen zichtbaar voor auteur)

 

 

Waarom overgewicht een probleem is

Ook al heb je wel gezien dat je hond een beetje te zwaar is, heb je misschien niet door hoezeer dat zijn gezondheid kan beïnvloeden. Overgewicht leidt tot een sterk verhoogd risico op ernstige gezondheidsproblemen, zoals diabetes mellitus, artritis, urinestenen of hartaandoeningen.

Ook kan overgewicht de levensverwachting significant doen afnemen, vergeleken met een hond met een gezond gewicht.

 

 

#oorzaken (anker alleen zichtbaar voor auteur)

Wat zijn de oorzaken van gewichtstoename bij honden?

Gewichtstoename is het gevolg van een toename van de hoeveelheid lichaamsvet. Dit wordt meestal veroorzaakt door te veel eten, vooral wanneer te veel eten gepaard gaat met een gebrek aan beweging. Maar er kunnen ook andere factoren meespelen.

Poot

Leeftijd

Oudere honden zijn vaak minder actief en hebben minder calorieën nodig. Daarom is voeding die speciaal voor hen is samengesteld belangrijk voor hun gewicht en algemene gezondheid.

Poot

Ras

Verschillende hondenrassen kunnen een verschillend metabolisme hebben. Dat betekent dat sommige rassen sneller last hebben van overgewicht.

Hond met schild

Sterilisatie/castratie

Klinische studies hebben aangetoond dat gecastreerde honden minder energie en dus minder calorieën nodig hebben.Hart

Medische problemen

In zeldzame gevallen ligt de oorzaak van gewichtstoename bij een medische stoornis waarvoor speciale behandeling noodzakelijk is.

Voerbak

Te veel voeren

Meer calorieën dan noodzakelijk binnenkrijgen kan leiden tot gewichtstoename. Ongelimiteerde of inconsistente porties voer kunnen hiervan de oorzaak zijn.

Hond met voerbak

Voergewoontes

Het voeren van etensrestjes en 'menseneten' of te veel snacks kan leiden tot obesitas.Bekijk wat deze voedingsmiddelen betekenen voor je huisdier

Probeer onze calorieëncalculator voor huisdieren

#beweging (anker alleen zichtbaar voor auteur)

Je hond helpen af te vallen

Naast een correcte voeding is regelmatig bewegen nuttig om een gezond gewicht te behouden. Hier zijn een paar oefeningen en activiteiten die je samen met je hond kunt doen:

Hond buiten naast baasje

Wandelen of joggen

Een ontspannen wandeling in de natuur kan je hond helpen zijn calorieën te verbranden en zijn zintuigen te stimuleren. Ga ook af en toe wat wandelen of rennen om zijn hartslag te verhogen.

Hond met kauwspeeltje

Speeltjes en spelletjes

Wie zegt dat bewegen ingewikkeld moet zijn? Je kan je hond in beweging krijgen door te apporteren of te touwtrekken. Voor de afwisseling kan je ook een hindernisbaan bouwen of hem een nieuw trucje leren.

Hond buiten naast baasje

Zwemmen

Zwemmen is een laagdrempelige manier om te bewegen voor zowel mensen als honden. Het is ook een goede optie voor oudere honden. Ga naar een strand of meer en leef je uit.

#voeding (anker alleen zichtbaar voor auteur)

Het juiste hondenvoer kiezen voor gewichtscontrole

Het voer dat je hond eet heeft een direct invloed op zijn algemene gezondheid en welzijn. Een evenwichtige voeding is essentieel voor een actieve, gezonde levensstijl. Te veel snacks kunnen leiden tot gewichtstoename.

Vraag de dierenarts naar het assortiment voer voor gewichtscontrole van Hill's. Zo help je je hond lenig en actief te blijven.

Hond met snuit in voerbak

Gerelateerde producten voor gezonde huisdieren met een neiging tot gewichtstoename

Gerelateerde producten voor huisdieren met overgewicht of obesitas

#belang (anker alleen zichtbaar voor auteur)

Hulpmiddelen en tips

Voor meer informatie over de gezondheidstoestand van je hond — en voor de best mogelijke zorg — vind je hier een aantal nuttige hulpmiddelen van ons dierenartsenteam.

 • Hoe je hond je kan helpen afvallen

  Goede manieren om je hond bij het afvallen te betrekken, plus activiteiten die jullie samen kunnen doen en gezonde snacks voor jullie allebei.
 • Bang dat castratie of sterilisatie je huisdier verandert?

  Kom meer te weten over mogelijke veranderingen in gedrag en gewicht en of de vacht van je huisdier al dan niet zal veranderen na de behandeling.
 • Honden en tafelrestjes: waarom je ze geen kliekjes moet voeren

  Het lijkt misschien onschuldig om je hond tafelrestjes of kliekjes te geven, maar het kan wel degelijk schadelijk voor hem zijn. Leer waarom je je hond geen kliekjes moet voeren.
 • Calorievergelijker

  Als huisdieren teveel calorieën binnenkrijgen, kan dit leiden tot overgewicht en de daarbij behorende gezondheidsrisico's. Gebruik deze tool om het aantal calorieën uit voeding voor mensen om te zetten in het vergelijkbare voor huisdieren.

Help je hond om af te vallen

Als je hond al gewichtsproblemen heeft, kan je een hoop doen om zijn conditie te verbeteren.

Meer informatie

Weet je niet zeker welke manier om af te vallen het beste is voor je hond?

Vind een dierenarts