Zijn komkommers en courgettes veilig (en gezond) voor mijn hond?

Gepubliceerd door Jean Marie Bauhaus
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Als je die gretige puppy-ogen hebt gezien die naar je opkijken terwijl je groenten hakt voor een salade, ben je misschien benieuwd of het goed is om je hond wat komkommer te geven. Als je je afvraagt of het veilig is om ze er wat van te geven, lees dan verder om alles te weten te komen over honden en komkommers en ook over de familie van de komkommer: de courgette.

Mag mijn hond komkommers eten?

Beagle staat bedelend naast zijn baasje die komkommers snijdt op het aanrecht.
Komkommers kunnen een veilige en voedzame snack zijn voor honden. Komkommers, rijk aan vezels en antioxidanten, zijn een bron van vitamine C en K en van mineralen en elektrolyten, zoals magnesium en kalium. Komkommer bevat weinig calorieën, waardoor het een uitstekende traktatie is voor honden die op hun gewicht moeten letten. Als leden van de komkommerfamilie bestaan komkommers voor 96 procent uit water en veel honden vinden komkommers een verfrissende zomerse traktatie.

Toch mogen traktaties, inclusief komkommers, net als alles dat niet tot het normale dagelijkse voer van je hond behoort, nooit meer dan tien procent van de dagelijkse calorieën uitmaken. En hoewel ze misschien niet rijk zijn aan calorieën, wil je ervoor zorgen dat je hond de juiste balans van voedingsstoffen binnenkrijgt. Zelfs bij voer met nuttige vitaminen en mineralen is het mogelijk dat je hond geen baat heeft bij een onjuiste balans in zijn dagelijkse voedingsstoffen.

Hoewel komkommers voedzaam en niet giftig zijn voor honden, zijn ze niet geheel zonder risico. Als je je hond te veel komkommer in één keer geeft, kan dat het maagdarmkanaal verstoren en maagproblemen veroorzaken. Verstikking is ook een mogelijkheid, vooral als je hond een snelle eter is die de neiging heeft zijn voedsel naar binnen te schrokken. Het is nooit een goed idee om je hond een hele komkommer te geven. Snijd ze in plaats daarvan in kleine hapklare stukjes voordat je ze aan je hond geeft. Maar voordat je ooit iets aan je hond geeft, komkommer of iets anders, moet je eerst je dierenarts raadplegen om er zeker van te zijn dat hij geen bezwaar heeft tegen het voeren ervan aan je hond.

Mag mijn hond courgettes eten?

Courgettes kunnen, als familie van de komkommer, net zo veilig en voedzaam zijn en is het een van de gezondste groenten voor honden. Behalve dat courgette hetzelfde caloriegehalte en dezelfde voedingsstoffen bevat als komkommer, is het ook een bron van vitamine A en B6. Courgette is rijker aan mineralen dan komkommer, maar aan de andere kant is courgette iets minder rijk aan vezels en bevat het ongeveer één gram suiker per 240 ml.

Courgette brengt dezelfde minimale risico's op maagdarmstoornissen en verstikking met zich mee als komkommer, dus moet er op dezelfde manier mee worden omgegaan als je het aan je hond geeft. Maar courgette brengt nog een risico met zich mee dat ernstiger is: het voeren van bitter smakende courgette aan honden. Dit is een teken dat er cucurbitacine, ook bekend als "bittere bestanddelen", in de vrucht terecht is gekomen. Normaal blijft cucurbitacine beperkt tot de stengels en bladeren van de plant, maar in zeldzame gevallen sijpelt het door in de vrucht. Vanwege de mogelijke giftigheid kan je de courgette het beste even proeven voordat je het aan je hond geeft. Hoewel het nog minder vaak voorkomt dat cucurbitacine in komkommers doorsijpelt, is het ook bij deze populaire groente mogelijk. Geef het niet aan je huisdier als je enige bitterheid bespeurt. En, net als bij komkommers, moet je met je dierenarts overleggen voordat je je hond courgette geeft.

Wat is het beste voor mijn hond?

Beagle kijkt omhoog naar de aanrecht waar zijn baasje komkommer snijdt op een snijplank.

Komkommers en courgettes lijken qua caloriegehalte en voedingswaarde sterk op elkaar, hoewel courgettes wat meer vitaminen en mineralen bevatten dan komkommers. Maar als je je hond elke dag hondenvoer van hoge kwaliteit geeft, zou er goed in zijn voedingsbehoeften zijn voorzien, en heeft hij eigenlijk geen extra fruit of groenten nodig die , omwille van de voedingsstoffen aan zijn dieet worden toegevoegd. Welke van deze leden van de komkommerfamilie het beste is voor je hond, hangt er eigenlijk af van welke je hond zelf het lekkerst vindt.

Hoe voer je veilig komkommers en courgettes aan je hond

Terwijl honden en komkommers een winnende combinatie kunnen zijn, kan hetzelfde niet worden gezegd van augurken, die vaak knoflook en uien bevatten, die beide giftig zijn voor honden. Hetzelfde geldt voor courgettes die zijn klaargemaakt om door mensen gegeten te worden, waaronder courgettebrood en suikervrij courgettebrood - het kan kunstmatige zoetstoffen bevatten, zoals xylitol, die zeer giftig kunnen zijn voor honden.

Courgette of komkommers kun je prima rauw of gekookt aan je hond voeren, maar doe er geen kruiden bij. Als je een van beide voor het eerst aan je hond geeft, begin dan met een paar kleine hapjes, en kijk hoe goed je hond het verdraagt. Als hij tekenen van maagklachten vertoont, geef ze dan niet meer. En, zoals met elke traktatie, let op hun calorie-inname.

Over de auteur

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus is een dierenvriend, freelance schrijver en romanschrijver. Momenteel woont ze in de Ozarks met haar man en hun verzameling viervoeters waar ze, terwijl ze haar ochtendkoffie drinkt, geniet van een breed scala aan wilde dieren in haar achtertuin.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw hond te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting. </p><p><br><b> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p><span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>TM™</sup> Canine Adult Small & Miniature is samengesteld om honden van een klein ras te helpen bij het behoud van het ideaal gewicht en om de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met omega-6 vetzuren voor een glanzende vacht en toegevoegd L-carnitine voor een effectieve vetverbranding.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> / Optimale Mobiliteit Mini is speciaal samengesteld ter ondersteuning van een optimale mobiliteit en soepele gewrichten bij honden die de voorkeur geven aan een kleiner brokje. Verrijkt met omega-3 vetzuren en wetenschappelijk bewezen anti-oxidanten.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Mature Adult 7+ Hondenvoer met Kip

  <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small & Miniature is samengesteld om een sterk immuunsysteem, gezonde vitale organen en de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten en natuurlijke ingrediënten en met toegevoegde vitaminen en mineralen.</p>