Waarom likken katten hun poten? kan het overmatig worden?

Gepubliceerd door Christine O'Brien
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Heb je je kat ooit zichzelf en haar lichaam zien likken en je afgevraagd wat de reden is voor deze eigenaardige gewoonte? Het blijkt dat ze het niet alleen doet om schoon te worden. Als toegewijde volgers van een regelmatige verzorgingsroutine besteden katten veel tijd om zichzelf in topconditie te houden, maar dit verzorgingsgedrag is ook verbonden met het fysieke en emotionele welzijn van je kat.

Waarom likken katten hun poten?

Likken is een van de manieren waarop katten zich reinigen. Speeksel verspreiden over hun hele lichaam helpt hen bij de verzorging en ze hebben de neiging hun voorpoten te gebruiken om hun gezicht en achter hun oren te wassen. Verzorging neemt veel tijd in beslag, volgens deskundigen besteden sommige katten tot de helft van hun dag aan verzorging. Omdat verdampend speeksel katten helpt af te koelen als ze oververhit zijn, biedt het likken van hun poten het extra voordeel van verkoeling bij hoge temperaturen.

Een andere reden waarom katten zichzelf likken is dat bij het likken - en bij het verzorgen in het algemeen - endorfine vrijkomt, de feel-good hormonen van het lichaam. Het is een kalmerende activiteit.

Bruine cyperse kat met haar ogen dicht likt haar voorpoot

Wanneer is het te veel?

Als je kat meer tijd dan normaal besteedt aan het verzorgen van zichzelf, te veel aandacht besteedt aan haar poten of andere lichaamsdelen, of daadwerkelijk stukjes vacht uittrekt, wijst dit waarschijnlijk op een onderliggend medisch probleem. Ga met je kat naar de dierenarts, zodat die het probleem achter het gedrag van je kat kan vaststellen en behandelen.

Er zijn verschillende fysieke en psychologische problemen die kunnen leiden tot overmatig verzorgen:

Oorzaken van angst bij katten zijn: gescheiden zijn van de eigenaar; veranderingen in de omgeving, zoals een verhuizing naar een nieuw huis; vermeende bedreigingen, zoals een ander huisdier in het huishouden waarmee ze niet overweg kunnen, of het zien van buurtkatten buiten, dicht bij (of in!) hun territorium.

Diagnose en behandeling

Likt je kat te veel? Als je denkt dat haar gedrag buitensporig is, hou haar dan beter in de gaten. Noteer wanneer ze haar poten of andere lichaamsdelen likt en hoe lang ze daarmee bezig is. Let op veranderingen aan haar huid of vacht, zoals irritatie of haaruitval. Controleer ook op tekenen van pijn, zoals gedragsveranderingen of aarzeling om te springen. Als je een van deze veranderingen opmerkt, breng haar dan naar de dierenarts. Deze informatie zal je dierenarts helpen een nauwkeurige diagnose te stellen.

Tijdens de afspraak zal je dierenarts je kat lichamelijk onderzoeken. Hij kan een paar tests uitvoeren om de oorzaak en de behandeling van het gedrag vast te stellen. De behandeling hangt af van wat je dierenarts vaststelt, maar kan bestaan uit huidverzorgingscrème of shampoos, orale of geïnjecteerde ontstekingsremmers, veranderingen in het voer van je kat, medicijnen tegen vlooien en teken, of antidepressiva of angstremmers.

Veranderingen in de omgeving, zoals het gebruik van een feromoon verspreider in huis of het voorkomen dat je kat niet met andere katten hoeft te concurreren voor eigen spullen, zullen ook helpen om stress te verminderen. Je kunt ook speelmogelijkheden creëeren, zodat je kat meer activiteit en stimulatie in huis krijgt. Dit kan zo eenvoudig zijn als haar voeren met een voedselpuzzel, haar meer mogelijkheden geven om haar kliminstincten te gebruiken door kattenbomen of planken te installeren, of haar laten jagen op haar speelgoed.

Je dierenarts kan je ook doorverwijzen naar een kattengedragstherapeut als hij denkt dat stress bijdraagt tot het probleem. Aanpassingen in de omgeving of op sociaal vlak kunnen namelijk helpen om de stress te verminderen.

In principe is zichzelf likken een volkomen normaal kattengedrag, maar als ze tekenen vertonen van overmatig likken, praat dan zo snel mogelijk met je dierenarts. Jij en je dierenarts kunnen samen de beste behandeling voor je lieve huisdier bepalen.

Over de auteur

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, Ph.D., is schrijver, onderzoeker, STEAM-onderwijzer, professioneel lid van de Cat Writers' Association (CWA) en een toegewijde huisdiereigenaar. Ze schrijft over huisdieren, onderwijs, de gezondheid van vrouwen en STEAM-achtige dingen. Haar werk is ook verschenen in NIU STEM Read, Fit Pregnancy, What to Expect When You're Expecting Word of Mom en Care.com. Vind en volg haar op Instagram en Twitter @brovelliobrien

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Gerelateerde artikelen

 • Slecht gedrag afleren

  Sproeien is doodnormaal gedrag voor katten en hun manier om een plek te markeren met informatie over zichzelf. Maar daarom is het nog niet prettig als het in uw woonkamer gebeurt!
 • Waarom mauwen katten?

  Zelfs een klein kind is bekend met het geluid van een kat en kan dit ook nabootsen. Dat onderscheidende "mauwen" is geen gewoon kattengeluid.
 • Waarom uw kitten krabt

  Naarmate uw kitten groter wordt, groeien ook haar nagels! Om die kort te houden zal ze krabben. Krabben is een natuurlijke manier om een territorium af te bakenen en ook een ideale manier om de spieren te strekken.
 • Krolsheid bij katten: dit zijn de signalen

  Krolse poezen vragen om speciale aandacht en verzorging. Maar wat gebeurt er precies in deze periode? En hoe herken je krolsheid bij je kat? We zetten het voor je op een rij.

Gerelateerde producten