Voordelen van het castreren of steriliseren van je kat

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Castratie en sterilisatie zijn chirurgische procedures die voordelen bieden voor zowel jou als je geliefde metgezel. De voornaamste reden om deze behandeling uit te voeren is dat het ervoor zorgt dat je kat zich niet meer kan voortplanten (en daarmee minder zorgen geeft voor jou).

Wanneer mannelijke katten steriel worden gemaakt, wordt dit castratie genoemd. Wanneer vrouwtjes dezelfde behandeling krijgen, wordt dit ‘in de volksmond’ sterilisatie genoemd. Echter noem je beide procedures officieel castratie, omdat in beide gevallen (een deel van) de geslachtsorganen worden weggehaald. Een sterilisatie is aanzienlijk anders; hierbij worden de eileiders of zaadleiders afgebonden, zodat er geen vruchtbaarheid meer is. De productie en werking van de geslachtshormonen blijven hierbij onveranderd.

Wanneer je kat naar buiten gaat, is het goed om te overwegen of je je kat wil laten castreren / steriliseren. De wereld heeft te maken met een enorme overbevolking van zwerfkatten en de meeste van hen belanden in asielen of op straat.

Tenzij je van plan bent om met katten te fokken en zeker weet dat je een verblijfplaats voor alle jonge katjes zult vinden (een vrouwtjeskat kan tussen de 15 en 20 jonkies per jaar krijgen), is het verstandig om je kat te laten steriliseren.

Sterilisatie kat: voordelen

Zelfs wanneer je vrouwtjeskat binnen blijft en niet samenleeft met een vruchtbare kater, is het nog steeds een goed idee om je kat te laten steriliseren. Een aantal redenen hiervoor zijn:

 • Sterilisatie van je kat maakt eierstokkanker onmogelijk
 • Daarnaast wordt het risico op baarmoederhalskanker drastisch verminderd
 • Het zal ook een aantal gedragskenmerken elimineren die je misschien onwenselijk vindt. Een poes die niet gesteriliseerd is zal drie tot vier keer per jaar krols zijn. Tijdens deze periode zal ze constant proberen het huis te ontsnappen.
 • Wanneer een poes krols is zonder dat dit gepaard gaat met paring, bestaat de kans dat ze aandoeningen zoals een depressie, anorexia, diarree en braken ontwikkelt. Sterilisatie kan deze gedragingen voorkomen.

Voordeel castreren kater

Je kater laten castreren heeft ook een aantal voordelen:

 • Het risico op teelbalkanker verdwijnt
 • Ongewenst / vervelend gedrag kan voorkomen worden;
  • Gecastreerde katers zullen minder territoriaal zijn, waardoor ze zelden met urine hun territorium zullen afbakenen en hun urine minder sterk zal ruiken.
  • Wanneer je twee katers hebt, zal de castratie het aantal keren dat ze met elkaar vechten drastisch verminderen.
  • Gecastreerde katten luisteren over het algemeen beter en zijn gemakkelijker te hanteren.

Steriliseren kat of castreren kater: wanneer?

Er bestaat enige discussie over wat de beste manier is om een kat te steriliseren. De meeste dierenartsen raden steriliseren aan rond zes tot acht maanden, voordat je kat de geslachtsrijpheid bereikt. Vraag je eigen dierenarts wat hij of zij aanbeveelt voor je kat.

Castratie of sterilisatie kat: de operatie

 • De voorbereidingen voor de behandeling zijn voor beide geslachten hetzelfde. 
 • Je mag je kat vanaf 12 uur voor de operatie niet meer te eten geven.
 • Je kat wordt onder algemene verdoving gebracht en aangesloten op een monitor om ervoor te zorgen dat er geen complicaties zullen optreden.
 • Dan wordt er een incisie gemaakt en worden de eierstokken en soms de baarmoeder of testikels worden verwijderd.
 • De incisie wordt vervolgens afgesloten met een hechting die aan de binnenkant van de huid kan worden verborgen.

Zowel katers als poezen kunnen over het algemeen nog dezelfde dag naar huis.

Herstelperiode castreren kat 

Sommige dierenartsen geven je kat een kegel of kraag; een papieren of plastic hoes die als een trechter om de hals past. Deze voorkomt dat je huisdier aan de operatieplek krabt, bijt of likt terwijl deze aan het genezen is. 

“Het is belangrijk om je kat goed in de gaten te houden, om er zeker van te zijn dat de wond geen tekenen van zwelling, scheuring, bloed of afscheiding vertoont. Mocht één van deze verschijnselen toch optreden, neem dan direct contact op met je dierenarts.”

De meeste katten hebben geen medicijnen of speciale nazorg nodig. Meestal is een kat meteen hersteld van de operatie en binnen één of twee weken zal de dierenarts de hechtingen verwijderen. Zorg er wel voor dat je kat tijdens haar herstel meer dan voldoende water en schoon beddengoed heeft. Daarnaast moet ze de kans krijgen om zich te kunnen ontspannen in een rustgevende omgeving.

Kosten castratie kat en sterilisatie poes

De kosten van sterilisatie of castratie variëren van kat tot kat. De gemiddelde prijs voor de castratie van een kater is €50. Bij normale sterilisatie is de gemiddelde prijs voor een poes €125. Een laparoscopische sterilisatie of kijkoperatie kost €200.

Bijwerkingen castratie / sterilisatie kat

Na de sterilisatie verandert het hormonale evenwicht van een kat, waardoor de stofwisseling wordt vertraagd. Dit maakt de kat vatbaar voor gewichtstoename. Hill's Vet Essentials Neutered Cat bevat de juiste hoeveelheid voedingsstoffen en calorieën voor je kat. Doordat gesteriliseerde katten meer vet vasthouden en minder spiermassa ontwikkelen dan niet-gesteriliseerde katten, bevat Hill's Vet Essentials Neutered Cat een unieke Gewichtscontrole Formule (GCF) met lysine en L-carnitine, die helpen het overtollige vet na castratie of sterilisatie te verbranden en bijdragen aan spieropbouw.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten