Kunnen katten in het donker zien?

Hardnekkige kattenfabels

Nu dat u een nieuwe kitten hebt, worden alle verhalen die u de afgelopen jaren over katten hebt gehoord belangrijker. Het is voor u misschien niet altijd even duidelijk of deze verhalen nu echt of gewoon fabels zijn. Met het volgende lijstje kunt u feiten en fabels uit elkaar houden.

Komen katten altijd op hun pootjes terecht?

Helaas moeten we deze vraag met een ondubbelzinnig 'nee' beantwoorden. Katten zijn behoorlijk lenig en hebben de instinctieve neiging om met hun poten naar beneden te vallen, maar elk jaar zijn er veel katten die zich verwonden of zelfs om het leven komen na een val. Bescherm uw kitten door veiligheidsschermen te plaatsen voor ramen en om balkons. En laat u beslist niet verleiden om de proef op de som te nemen!

Niets is beter voor een kat dan een schoteltje met melk

Ook dit is niet waar. Als u uw kitten goed te eten geeft met complete voeding, hoeft ze alleen water te drinken. Het is zelfs zo dat, hoewel katten melk lekker vinden, te veel ervan niet goed voor hen is. Voor veel katten is de lactose in koeienmelk moeilijk te verteren en daardoor kunnen ze diarree krijgen.

Als je boter onder de pootjes van een kat smeert, vindt ze de weg naar huis gemakkelijker terug wanneer ze is verdwaald

Als u zin hebt in vettige pootafdrukken op uw meubilair, ga dan gerust uw gang en smeer boter onder de poten van uw kitten. Maar als u er echt zeker van wilt zijn dat ze altijd weer thuis komt, zorg dan dat ze een microchip krijgt. Op die manier kan de dierenkliniek of het asiel waar ze naartoe wordt gebracht haar gegevens controleren, mocht ze toch een keer onverhoopt verdwaald zijn geraakt. U kunt haar dan ophalen en daarna weer veilig mee naar huis nemen.

Katten kunnen in het donker zien

Als het volledig donker is, kan uw kat niets zien. Dit fabeltje is waarschijnlijk ontstaan doordat katten wel kunnen zien bij heel weinig licht. Dat komt doordat hun pupillen zich enorm kunnen verwijden om al het beschikbare licht op te vangen.

Zwangere vrouwen moeten elk contact met katten vermijden

Sommige katten kunnen besmet zijn met een ziekte die toxoplasmose heet. Deze ziekte kan soms worden overgedragen op mensen via de uitwerpselen in de kattenbak of tuin. Hierdoor kunnen ernstige afwijkingen ontstaan bij ongeboren baby's. Zwangere vrouwen hoeven contact met katten niet te vermijden, maar ze moeten wel verstandig zijn en een paar voorzorgsmaatregelen nemen. Als u in verwachting bent moet u niet de kattenbak van uw kitten schoonmaken, maar dat door iemand anders uit het gezin laten doen. Als het niet anders kan en u het toch zelf moet doen, draag dan rubberen handschoenen en was uw handen daarna grondig. Werk niet in de tuin als uw kitten (of andere katten in de buurt) haar behoefte daar doet en let er op dat u zelfgeteelde groente goed wast.

Gerelateerde artikelen