De stofwisseling van je kat uitgelegd | Hill's

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Een goede stofwisseling is heel belangrijk voor de gezondheid van je kat. Maar hoe werkt het precies? En waar moet je eigenlijk op letten? Wij leggen het uit.

Over het stofwisselingsproces

De stofwisseling (ook bekend als het metabolisme) is het ingewikkelde proces waarbij het lichaam voeding omzet in energie. Dit is dus ontzettend belangrijk voor de gezondheid van je kat. Verschillende factoren kunnen de stofwisseling beïnvloeden. Zoals hormonen, leeftijd, ziekte, voeding en bewegingsniveau.

De stofwisseling: van kitten tot senior

In het eerste levensjaar groeien kittens enorm hard. Het metabolisme is in deze periode heel hoog. Evenwichtig kittenvoer, zoals Hill’s Science Plan Kittenvoer, ondersteunt kittens in deze fase. Wordt je kat gesteriliseerd of gecastreerd in de eerste 6 maanden? Dan hoef je niet over te stappen op ander voer. Wanneer dit op latere leeftijd gebeurt, kan het metabolisme vertragen. Vaak raden dierenartsen dan aan om een specifiek voer of minder voer te geven.

Omdat overgewicht voorkomen makkelijker is dan genezen, is het belangrijk om jaarlijkse gewicht- en gezondheidscontroles in te plannen. 

In de fase van 7 tot 9 jaar is extra zorg en aandacht nodig: de stofwisseling wordt langzamer en je kat heeft minder calorieën nodig. In deze periode is het belangrijk om het gewicht goed in de gaten te houden en te zorgen dat je kat actief blijft.

Wanneer je kat uiteindelijk de senior-jaren ingaat, komt de stofwisseling weer op gang en heeft je maatje meer energie nodig. In deze fase is vooral spierbehoud belangrijk. Speciale voeding voor oudere katten helpt hierbij. Zoals Hill’s Science Plan Senior 11+, een uitstekende bron van eiwitten.

De link met gewicht en gezondheid

Het zal je niet verbazen dat de stofwisseling grote invloed heeft op de gezondheid van je kat. Zo hebben katten met een langzamer metabolisme grotere kans om te dik te worden. En overgewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen als diabetes, artritis, kanker, luchtwegproblemen en blaasgruis.  

Zorg daarom dat je kat niet te veel calorieën binnenkrijgt en voldoende beweegt. Je dierenarts kan helpen met een afvalplan waarmee je kat langzaam en op een veilige manier het doelgewicht bereikt. Professioneel advies is hierbij ontzettend belangrijk: te snel afvallen kan schadelijk zijn, en zelfs leverziektes veroorzaken.

En eet je kat niet te veel, maar lukt blijvend afvallen nog steeds niet? Ga dan voor Hill’s Prescription Diet Metabolic Kattenvoer. Dit voer past bij het unieke metabolisme van je kat en voorkomt het jojo-effect. Ruim 8 van de 10 katten die dit voer hebben geprobeerd, hebben blijvend gewicht verloren.

Schommelend gewicht? Dan is er meer aan de hand

Een plotselinge verandering in gewicht is vaak een teken dat er meer aan de hand is, zoals:

 • Een te snel werkende schildklier, waardoor de stofwisseling omhoog schiet en katten extra gewicht verliezen, ondanks dat ze hetzelfde (of zelfs meer) eten.

 • Diabetes - vooral bij dikkere katten - waardoor ze snel afvallen en de bloedsuikerspiegel uit balans raakt.

 • De ontwikkeling van kanker: dit kan zich uiten in een verstoord metabolisme, waardoor je kat snel vet en spiermassa verliest.

Het is dus belangrijk het metabolisme en gewicht van je kat in het oog te houden. Overgewicht kan immers tot gezondheidsproblemen leiden en schommelingen in gewicht kunnen duiden op een onderliggende ziekte. Dus sla de jaarlijkse controles niet over. En bij twijfel, bel je altijd met je dierenarts.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Lam

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • Maaltijdzakje voor Katten Kip

  <ul> <li>Gewichtsverlies zonder ontbering – 81% van de katten viel thuis af in 2 maanden, 89% van de katten voltooide het afvalprogramma. <li>Verminderde noodzaak om het voer zeer nauwkeurig af te meten. <li>Klinisch bewezen gewichtstoename te vermijden na een afvalprogramma.</li><li>Beloon uw kat met heerlijke snacks - een aanvullend voer om gewichtsverlies en gewichtsbehoud bij volwassen honden te ondersteunen.</li></ul> <p><strong>Raadpleeg uw dierenarts voor meer informatie en advies over wat het beste is voor uw kat.</strong></p> <p> </p>
 • Hill's PRESCRIPTION DIET c/d Multicare Stress + Metabolic Kattenvoer met Kip

  <p> <br></p><p><strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> Metabolic+Urinary Stress Feline</strong> is een voeding waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het de terugkeer van de meest voorkomende symptomen van een urinewegaandoening vermindert én het lichaamsgewicht met 11% vermindert in 60 dagen.</p>
 • Hill's PRESCRIPTION DIET c/d Multicare Stress + Metabolic Kattenvoer Kip

  <p><strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> Metabolic+Urinary Stress Feline</strong> is een voeding waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het de terugkeer van de meest voorkomende symptomen van een urinewegaandoening vermindert én het lichaamsgewicht met 11% vermindert in 60 dagen.</p>