Waarom katten geen kattenbak gebruiken

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Wanneer uw kat haar toiletgewoonten heeft veranderd en geen kattenbak meer gebruikt, dan is hier waarschijnlijk een duidelijke reden voor. Zelfs wanneer ze dit nu ergens anders in huis doet.

Long-haired white and gray cat in red collar sitting.

Hier zijn de meest voorkomende oorzaken en een aantal oplossingen om te proberen:

Vieze kattenbakken: Katten houden er niet van om een kattenbak te gebruiken die zwaar bevuild is.
Oplossing - Kattenbakken moeten om de paar dagen helemaal worden schoongemaakt en dagelijks worden aangevuld met strooisel zodra de uitwerpselen en haren zijn verwijderd.

Misselijk worden van het strooisel:
Oplossing - Het gebruik van strooisel met een geurtje, deodorant of desinfecterende middelen met een sterke geur kan er voor zorgen dat de geurgevoelige kat de kattenbak niet gebruikt. Gebruik een milde zeep en warm water of ontsmettingsmiddel dat speciaal aanbevolen is voor het schoonmaken van kattenbakken. Katten leren aanvankelijk gebruik te maken van de kattenbak als een passend toilet en te vaak schoonmaken kan deze associatie verzwakken.

Verkeerde soort kattenbakvulling:
Oplossing - Verandering in de samenhang of het type kattenbakvulling kan er voor zorgen dat de kat de kattenbak niet gebruikt. Pellets van hardhout zijn prima voor kittens, maar zodra een kat zwaarder wordt zijn er enkelen die het niet meer zo prettig vinden om over dit ongemakkelijke oppervlak te lopen. Katten geven de voorkeur aan fijn, korrelig strooisel met de consistentie van zand zonder geparfumeerde deodorantgeur. Als u het type strooisel wilt veranderen, mix het nieuwe strooisel dan geleidelijk met het oude strooisel gedurende een week om zo de reactie van de kat te peilen.

Plaats van de kattenbak:
Oplossing - Als de kattenbak ergens staat waar de hond, kinderen of andere katten de kat kunnen storen, dan voelt deze zich misschien te kwetsbaar om deze te gebruiken. In plaats daarvan zoeken ze wellicht een veilige plek achter de televisie. Katten houden er niet van om een kattenbak te gebruiken als deze naast een luidruchtige wasmachine of droger staat. Plaats de kattenbak in een rustige hoek waar de kat alleen in één of twee richtingen hoeft te kijken in plaats van een open plek of in het looppad. Het plaatsen van voedsel naast de bak zorgt ervoor dat de kat deze niet meer gebruikt, dus leg de voedselkommen elders neer.

Soort kattenbak:
Oplossing - Sommige katten geven de voorkeur aan een overdekte kattenbak terwijl anderen liever een open bak hebben omdat dit meer mogelijkheden tot ontsnappen geeft. Als u normaliter een open bak gebruikt, dan kan het de moeite waard zijn om een dichte te kopen of vice versa. Een omgekeerde doos met een uitgesneden zijkant of het zorgvuldig plaatsen van binnenplanten kan voor de nodige privacy zorgen. Sommige dichte bakken hebben luikjes boven de ingang die een obstakel kunnen zijn voor de wat onzekere kat.

Slechte associaties:
Oplossing - Af en toe besluit een kat geen gebruik te maken van een kattenbak omdat ze er een slechte ervaring mee heeft gehad. Het geven van medicatie of het aanraken van een kat tijdens het gebruik van de kattenbak kan voldoende zijn voor het creëren van een slechte associatie. Het verplaatsen van de bak naar een rustige plek kan helpen.

Vroege training: Kittens zullen vaak hun behoefte in huis doen wanneer ze jong zijn en onmiddellijke toegang hebben tot grote gebieden.
Oplossing - Wanneer kittens voor het eerst in hun nieuwe huis arriveren zijn ze nog maar een paar weken weg van de oorspronkelijke WC-training van hun moeder. Hun blaas- en darmcontrole is nog niet zo goed ontwikkeld als dat van een volwassene, dus het is belangrijk dat de jonge katjes te allen tijde een gemakkelijke toegang hebben tot de kattenbak. Elke keer wanneer de kitten de kattenbak gebruikt, verankert het een bepaald soort gedrag dat de rest van haar leven zal voortduren.

Als u nog meer advies of hulp nodig heeft met uw kat, neem dan contact op met uw lokale dierenarts of de verpleegkundige van uw dierenarts en zij zullen in staat zijn om u verder te adviseren.

Dit vind je misschien ook interessant

 • Wat zijn de oorzaken van gewichtstoename bij katten?

  154502253 Katten met overgewicht hebben een hoger risico op meerdere ernstige gezondheidsproblemen. Aankomen duidt op een toename van de hoeveelheid lichaamsvet en is meestal het resultaat van te veel eten en te weinig bewegen.
 • Is je kat aangekomen?

  Cat playing with ownerw Lees meer over de symptomen en behandelingen van obesitas en over gewichtscontrole bij katten, plus de aandoeningen die je kat kunnen treffen.
 • Zwangerschap bij katten

  154502253 Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet.
 • Tips om je kat te helpen afvallen

  154502253 Is jouw kat te zwaar? Lees verder om te ontdekken hoe je je kat kan helpen afvallen.

Gerelateerde Producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattenvoer met Kip

  <p>Hill's ™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Hairball Control Adult helpt de vorming van haarballen te vermijden. Een milde samenstelling voor een dagelijkse voeding met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en omega-3 vetzuren.
 • Hill's Science Plan Kittenvoer met Tonijn

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Kitten Tuna is speciaal samengesteld om het immuunsysteem en een gezonde spijsvertering te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA uit visolie.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult 7+ Kattenvoer met Kip

  Hill's ™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Mature Adult/Senior 7+ Chicken helpt gezonde nieren en vitale organen te behouden. Samengesteld met klinisch bewezen anti-oxidanten, omega-3 vetzuren en minder fosfor.