Kattenpoep: een volledige gids

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Als kattenbaasje is het schoonmaken van de kattenbak waarschijnlijk niet een van je favoriete klusjes (mocht dit wel zo zijn, bij ons staan er een heleboel op je te wachten!) Het controleren van kattenpoep op kleur en vorm is echter een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om mogelijke gezondheidsproblemen op te sporen.

De meeste katten poepen minstens eenmaal per dag en kattenpoep is een fantastische graadmeter voor de gezondheid van je kat. Uit de poep kun je opmaken of ze verstopt zit, een onderliggende ziekte heeft of voer krijgt waar ze niet tegen kan.

Als je weet hoe 'gezonde poep' eruitziet, weet je het ook als de poep er anders dan anders uitziet. Natuurlijk hebben veel baasjes geen kattenbak; ze zien de poep van hun kat bijna nooit, omdat ze buiten haar behoefte doet. Als dit het geval is, kan je nog altijd letten op veranderingen in de frequentie waarmee je kat naar buiten gaat. Let ook op als zachte op dunne poep rond haar achterwerk ziet. Als je het vermoeden hebt dat er een probleem is, kan je een kattenbak plaatsen en zelf een kijkje nemen.

Gezonde ten opzichte van ongezonde kattenpoep: waar je op moet letten

Gezonde poep is over het algemeen wat smeuïg (als boetseerklei: niet te zacht, niet te hard). Dit is de gulden standaard; het is een teken dat je kat normaal poept. Gezonde poep is donkerbruin, maar niet té donker, want zwarte poep kan wijzen op bloed in de ontlasting. Te dunne poep kan ook duiden op een ernstiger probleem, zoals een lever- of nieraandoening, schrijft het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren.

Droge en harde poep is een indicator van constipatie. Dit kan een serieus probleem zijn, aangezien het kan duiden op andere gezondheidsproblemen. Het Medisch Centrum voor Dieren noemt onder andere zenuwschade, vernauwing in de dikke darm en megacolon. Volgens het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren kan constipatie er ook op duiden dat je kat uitgedroogd is. Als je kat kleine harde keuteltjes poept, vertel dit dan aan de dierenarts.

Grijze kat slaapt op de leuning van een bruine leren bank.

Als je kat zachte, waterige, vormloze poep produceert, is dit ook iets om goed in de gaten te houden. Diarree bij katten kan verschillende oorzaken hebben, zoals virusvoedselintoleranties. Als je niet goed oplet, zou je waterige poep kunnen aanzien voor urine. Kijk altijd goed wat je uit de kattenbak schept - of gebruik een paar wegwerphandschoenen als je de structuur wilt controleren.

Niet alle ongebruikelijke kattenpoep geeft reden tot paniek, maar je moet er wel even goed op blijven letten. Het LICG schrijft dat diarree het gevolg kan zijn van de overstap op ander voer of van stress. Het is echter belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts als je je zorgen maakt over de ontlasting van je kat of als ze slecht eet of drinkt. Je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen.


Monsters van kattenpoep nemen

Bij elke jaarlijkse controle zal de dierenarts je om een poepmonster vragen, zodat het laboratorium enkele tests kan uitvoeren. Je kunt de ontlasting het best in een goedgekeurd plastic bakje doen, dat je van de dierenarts hebt gekregen. Maar je kunt ook vóór de afspraak een bakje ophalen bij de praktijk of er een kopen, online of bij de dierenwinkel. Let op: het laboratorium heeft een vers monster nodig. Haal het 'cadeautje' dus pas op de dag van de afspraak uit de kattenbak. Doe het monster in het goedgekeurde plastic bakje en zet het in de koelkast. Schrijf tijd en datum op het bakje, zodat de juiste informatie bekend is bij de praktijk.

Meerdere katten, meerdere controles

Als je meerdere katten hebt, hoef je alleen wanneer de dierenarts daar uitdrukkelijk om vraagt van elke kat een monster te overhandigen. Mocht je echter bloederige ontlasting vinden, dan moet je de kattenbak in de gaten houden om erachter te komen welke kat een gezondheidsprobleem heeft. Als er één kat ziek is, bestaat de mogelijkheid dat ze de rest aansteekt. Als je ziet dat een van je katten ziek is, zet haar dan apart van de rest en geef haar een eigen kattenbak tot je haar mee kan nemen naar de dierenarts.

Laten we er geen doekjes om winden, de poep van je kat vertelt een heleboel over haar gezondheid. Als je bij het schoonmaken van de kattenbak ook de poep van je kat controleert, houd je niet alleen haar omgeving schoon en gezond, maar houd je ook een oogje op haar gezondheid.


Over de auteur

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien is schrijfster, moeder en al lang katteneigenaar. Haar twee Blauwe Russen zijn de baas in huis. Ze schrijft ook voor Care.com, What to Expect en Fit Pregnancy, waar ze over huisdieren, zwangerschap en het gezinsleven schrijft. Vind en volg haar op Instagram en Twitter @brovelliobrien.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Emma Milne

Gerelateerde artikels

 • Is je kat aangekomen?

  Cat playing with ownerw Lees meer over de symptomen en behandelingen van obesitas en over gewichtscontrole bij katten, plus de aandoeningen die je kat kunnen treffen.

Gerelateerde producten

 • Hill's SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult Kattenvoer met Kip

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw kat te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting.
  Buy Now »
 • MULTI-BENEFIT kittenvoer

  <p>Exclusief verkrijgbaar bij dierenartsen. Zeer hoogwaardige voeding voor een gezond groei, ontwikkeling en sterke immuniteit. Met klinisch bewezen antioxidanten en DHA.
  Buy Now »
 • Hill's SCIENCE PLAN Sterilised Mature Adult 7+ Kattenvoer met Kip

  <p>Gesteriliseerde katten hebben drie keer meer kans op het ontwikkelen van overgewicht of urinewegproblemen. <br>Hill's ™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Mature Adult 7+ Sterilised Cat is speciaal samengesteld om aan de behoeften van gesteriliseerde katten te voldoen. Bevat wetenschappelijk bewezen antioxidanten en een unieke gewichtscontroleformule.
  Buy Now »
 • Science Plan&trade; Feline Sterilised Cat Young Adult Chicken

  Gesteriliseerde katten hebben drie keer meer kans op overgewicht of urinewegproblemen.  <BR>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Young Adult Sterilised Cat is speciaal samengesteld om aan de behoeften van gesteriliseerde katten te voldoen. Bevat klinisch bewezen anti-oxidanten en een unieke gewichtscontroleformule.<BR><BR><B>
  Buy Now »