Oogverzorging bij katten: 6 oogproblemen bij katten herkennen en voorkomen

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Je kat knipoogt steeds naar je en het valt je op dat ze vaak met haar pootjes over haar ogen wrijft. Het is hooikoortsseizoen en je hebt zelf ook last van brandende en jeukende ogen.  Heeft jouw kat ook last van allergieën, of is er een meer serieus probleem aan de hand? Oogverzorging bij katten speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van je huisdier. Als je oogaandoeningen bij je kat herkent, kun je ernstige problemen met het gezichtsvermogen van je kat voorkomen.

Hoewel katten wat minder gevoelig zijn voor oogaandoeningen dan honden, hebben katten wel vaker last van chronische oogproblemen, merkt Animal Eye Care op. Animal Eye Care is een specialistisch centrum voor oogaandoeningen bij huisdieren.  De volgende zes oogaandoeningen komen het vaakst voor en zou je dus tegen kunnen komen:

1. Bindvliesontsteking

Bindvliesontsteking wordt ook conjuctivitis genoemd en treedt op wanneer de slijmvlieslaag die de binnenkant van de oogleden en het oogwit bekleedt, ontstoken is.   Net als bij mensen is deze aandoening heel besmettelijk voor katten. Maar bindvliesontsteking kan alleen van kat op kat worden overgedragen.

 • Oorzaken: Bindvliesontsteking wordt voornamelijk veroorzaakt door een infectie van de bovenste luchtwegen, de boosdoener hiervan is een bacterie of een virus. Dit verklaart de Cornell University of Veterinary Medicine.
 • Verschijnselen en symptomen: Traanogen zijn het opvallendste verschijnsel. Ooguitvloeiing kan waterig zijn of grijs, geel, groen en zelfs roestbruin van kleur. De binnenkant van het oog kan opgezet en/of rood zijn, en een of beide ogen kunnen aangetast zijn. Er kunnen ook andere verschijnselen van een infectie van de bovenste luchtwegen optreden, zoals niezen of een snotneus.
 • Behandeling: Bindvliesontsteking wordt behandeld met oogdruppels of -zalf. Als een aandoening van de bovenste luchtwegen meespeelt, zal je dierenarts die ook behandelen. Een virus dat vaak een oogaandoening veroorzaakt is FHV-1, ofwel het feline herpesvirus. Als de dierenarts vaststelt dat dit de oorzaak is, zal hij of zij misschien een verdere behandeling voorschrijven om dit onder controle te krijgen en te voorkomen dat het virus terug blijft komen.

2. Overige ooginfecties

Bindvliesontsteking is niet de enige ooginfectie waar je kat last van kan hebben. Er zijn ook andere oogaandoeningen die vaak voorkomen bij katten. Ze zijn ook vaak het gevolg van een infectie van de bovenste luchtwegen die zich verspreidt naar de ogen. Of oogaandoeningen besmettelijk zijn hangt af van de onderliggende oorzaak van de infectie.

 • Oorzaken: Ooginfecties kunnen veroorzaakt worden door een aantal boosdoeners, zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.
 • Verschijnselen en symptomen: Met de ogen knijpen en erin wrijven zijn tekenen dat je kat misschien een ooginfectie heeft. Ook kunnen symptomen als roodheid, zwelling, uitvloeiing, niezen en een snotneus optreden.
 • Behandeling: Meestal zal je dierenarts de onderliggende infectie behandelen, omdat deze het oogprobleem veroorzaakt. Bij milde klachten is de behandeling meestal gericht op symptoombestrijding, zoals rust, het schoonhouden van de ogen en oogleden, gezonde voeding en voldoende water. Ernstige infecties worden behandeld met oogdruppels of -zalf, en mogelijk ook met andere medicatie in de vorm van tabletten.

3. Irritatie

Hoewel katten meestal geen last hebben van het soort allergie dat jeuk en tranende ogen veroorzaakt, kunnen irriterende stoffen in hun omgeving wel soortgelijke verschijnselen veroorzaken.

 • Oorzaken: Irriterende stoffen die oogirritatie bij katten kunnen veroorzaken zijn sterke geurstoffen, zoals parfum, chemische stoffen in schoonmaakmiddelen, tabaksrook en stof. Bijna alles wat in het oog van je kat terechtkomt, kan oogirritatie veroorzaken.
 • Verschijnselen en symptomen: Let op tekenen van ongemak zoals de ogen dichtknijpen en in de ogen wrijven en let ook op roodheid en uitvloeiing.
 • Behandeling: Als je zeker weet dat irritatie de symptomen bij je kat veroorzaakt, kun je - als je kat het toelaat - de ogen schoonmaken met een oogreinigingsoplossing. Maar omdat de symptomen van irritatie erg kunnen lijken op die van ernstigere aandoeningen, kun je het best je dierenarts raadplegen als je ziet dat je kat pijn aan haar ogen heeft. Als je weet wat de irritatie veroorzaakt, is het een goed idee om de boosdoener uit het huis te verwijderen.Veterinary placing a few drops of eye drops cat

4. Hoornvlieszweren

Hoornvlieszweren kunnen ernstig zijn. Het zijn open zweren aan het oppervlak van het oog. Op de plek van de zweer kan het oog er grijs-blauw uitzien.

 • Oorzaken: Hoornvlieszweren kunnen worden veroorzaakt door oogletsel, chronisch droge ogen of anatomische afwijkingen. Ze kunnen ook ontstaan door ooginfecties, vooral als deze niet worden behandeld.
 • Verschijnselen en symptomen: Naast de grijs-blauwe verkleuring van de beschadigde ogen, zijn ook wrijven en knijpen met de ogen, waarneembare pijn, roodheid en ooguitvloeiing tekenen van hoornvlieszweren.
 • Behandeling: Oppervlakkige zweren helen meestal nadat de onderliggende oorzaak is behandeld, hoewel je dierenarts ook antibioticumhoudende oogdruppels of -zalf en pijnmedicatie kan voorschrijven. Voor diepe oogzweren is mogelijk een operatie nodig. Met de juiste behandeling zijn hoornvlieszweren meestal goed te genezen, maar als ze niet worden behandeld kunnen ze leiden tot blindheid en misvorming.

5. Glaucoom

Deze aandoening is het gevolg van een verhoogde oogboldruk die wordt veroorzaakt doordat kamerwater niet goed wordt afgevoerd. Glaucoom is een ernstige aandoening die zo snel mogelijk moet worden behandeld om blindheid of misvorming te voorkomen.

 • Oorzaken: Verschillende oorzaken kunnen de afvoer van kamerwater verhinderen wat leidt tot glaucoom. Denk hierbij aan anatomische afwijkingen, ooginfecties, ontsteking, oogletsel en oogtumoren. Sommige katten hebben een genetische aanleg voor deze afwijking. In dit geval zijn vaak beide ogen aangedaan
 • Verschijnselen en symptomen: Katten met glaucoom geven meestal aan dat ze pijn hebben door in de ogen te wrijven, de ogen dicht te knijpen, zich terug te trekken en te miauwen. Er lijkt een waas over het oog te zitten en het oog kan tranen of rood zijn. In ernstige gevallen kan de oogbal opgezet zijn.
 • Behandeling: Als je vermoedt dat je kat glaucoom heeft, maak dan zo snel mogelijk een afspraak met de dierenarts. Hoe sneller het vocht wordt afgevoerd hoe groter de kans is dat het oog gered kan worden. In milde gevallen geneest glaucoom vanzelf nadat het onderliggende probleem is opgelost. Maar voor ernstigere gevallen is blijvende behandeling nodig om ophoping van vocht te voorkomen.  In het ergste geval is het oog niet meer te redden en is het nodig om het oog operatief te verwijderen. 

6. Cataract (staar)

Staar is een vertroebeling van de lens van het oog, waardoor licht de achterkant van het oog niet meer bereikt. Dit leidt tot slecht zien en in sommige gevallen tot blindheid.

 • Oorzaken: Hoewel staar vaak het gevolg is van ouderdom, wordt het ook veroorzaakt door suikerziekte of een infectie van het druifvlies. Staar kan het gevolg zijn van een elektrische schok of blootstelling aan straling of een giftige stof. Staar kan ook een teken van calciumgebrek zijn.
 • Verschijnselen en symptomen: Staar legt een grijzige en later witte waas over het oog. Staar is vaak pas zichtbaar als het in een vergevorderd stadium is en het zicht heeft aangetast. Hierdoor zal je kat tegen dingen aanlopen of langzaam en voorzichtig lopen, vooral wanneer er weinig licht is. Als suikerziekte de oorzaak is van staar, is het mogelijk dat je kat vermagert, veel drinkt en vaak plast.
 • Behandeling: Maak een afspraak met je dierenarts om oorzaken die niets te maken hebben met leeftijd uit te sluiten. Deze moeten zo nodig afzonderlijk worden behandeld. Het is mogelijk om staar met een operatie op te lossen en het gezichtsvermogen te herstellen. Hoewel je misschien merkt dat je kat zich in huis prima aanpast aan het feit dat ze niet zo goed meer kan zien zolang ze binnen in een veilige omgeving gehouden wordt.

Oogverzorging bij katten:

Als je merkt dat je kat oogproblemen heeft, maak dan meteen een afspraak bij de dierenarts. Omdat de symptomen van verschillende aandoeningen erg op elkaar lijken, is het onmogelijk om de oorzaak van een oogprobleem te achterhalen zonder de kat te onderzoeken. Gissen naar de oorzaak van een aandoening of wachten tot het vanzelf overgaat is tijdverspilling. Snel handelen is precies wat nodig is om het oog van je kat te redden als de oorzaak toch ernstig blijkt te zijn.

Of jouw kat nu tekenen van oogproblemen vertoont of niet, een goede verzorging van de kattenogen kan bijdragen aan het voorkomen van oogproblemen. Bescherm de ogen van jouw kat door haar hoogwaardige kattenvoeding met vlees te geven, haar op tijd te laten inenten, haar niet buiten te laten en ervoor te zorgen dat zij zo weinig mogelijk in aanraking komt met vreemde katten die besmettelijk kunnen zijn. En natuurlijk zijn een goede algemene gezondheid en een goede kwaliteit van leven al even belangrijk.

Contributor Bio

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus is romanschrijfster. Zij werkt als freelance schrijfster en editor en woont in Tulsa, Oklahoma. Thuis schrijft ze vaak over huisdieren en de gezondheid van huisdieren. Haar harige baby's liggen bij haar op schoot en helpen een handje.

 

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Lam

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Tonijn

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • Hill's™ Science Plan™ Feline Adult Urinary Health Hairball Control (Kip)

  <p>Hill's™ Urinary Health Hairball Control is samengesteld om de gezonde urinewegen van uw kat te ondersteunen voor een langer en gelukkiger leven.<br>Met een natuurlijke vezeltechnologie om de vorming van haarballen te verminderen.</p><p>