Huidproblemen bij je kat herkennen

Published by
Leestijd is minuten

Als je een kat hebt, weet je hoe goed ze haar best doet om haar vacht schoon te houden. Vanwege deze goed verzorgde buitenkant kan het echter enige tijd duren voordat je ziet of ze last heeft van huidaandoeningen. In feite merk je zelfs geen enkele irritatie op totdat je een toename van jeuk, haarverlies of zichtbare ontstekingen als resultaat ziet.

Hoe kun je een probleem direct herkennen?

Vraag je je af of een kat een huidprobleem heeft? In het ideale geval is de vacht van je kat schoon en zacht. Haar huid moet ook glad aanvoelen als je haar aait. Geen roodheid, bobbeltjes, schilfers of andere symptomen van irritatie. Dus als je rode vlekken, puistjes, korstjes, open wonden, schilferige vlekken of haaruitval ontdekt, kan ze een huidaandoening hebben die behandeld moet worden. Let ook op als haar vacht anders gaat ruiken, of als ze op een bepaalde plek meer krabt, likt, of jeuk heeft.

Heeft je kat last van jeuk? Deze huidaandoeningen van de kat kunnen je kat irriteren:

Vaak voorkomende infecties

Schimmelinfecties zijn de meest voorkomende. Ringworm- en schimmelinfecties zijn twee mogelijke redenen waarom je kat mogelijk huidproblemen ervaart. Houd er rekening mee dat ze gemakkelijk kunnen worden overgedragen aan andere gezinsleden, dus vroeg herkennen is belangrijk.

Natuurlijk zijn katten, net als jij, ook gevoelig voor parasieten en virussen. Vlooien en mijten zorgen niet alleen voor jeuk, maar beiden kunnen een startpunt zijn voor grote huidproblemen. Zelfs als je kat geen buitenkat is, is het verstandig om middelen tegen vlooien en teken te gebruiken om te voorkomen dat deze haar bijten. Vraag je dierenarts om advies. Bepaalde infecties hebben vaak huidirritatie als bijwerking. Een daarvan is het koepokkenvirus, waarvan het Journal of Feline Medicine en Surgery zegt dat katten het kunnen krijgen als ze worden blootgesteld aan knaagdieren die de ziekte hebben. Dit virus komt nog altijd voor in Europa.

Omgevingsinvloeden

Als het op haar huid aankomt, kan de omgeving een drievoudig effect hebben op je kat:

 • Omgevingsallergieën: pollen, stof en schimmels zijn drie veel voorkomende allergenen die tot huidproblemen bij de kat kunnen leiden. Je dierenarts zal je kunnen helpen bepalen of dit het probleem is. Het is het beste om je kat weg te houden van gebieden die vol zijn van stuifmeel, stof en schimmels. Voordat je je kat weer in een dergelijke omgeving laat komen, kun je deze het beste eerst grondig schoonmaken.
 • Voedselallergieën: Huidproblemen zijn een symptoom van een voedselallergie. Katten kunnen ook problemen hebben met de spijsvertering, zoals braken of diarree en kunnen ook huidproblemen vertonen als een ander waarschuwingssignaal.
 • Medicijnen: Als je kat een medicijn krijgt, kan dit een nadelig effect hebben en kunnen er huidproblemen ontstaan. Neem contact op met je dierenarts voordat je stopt met het gebruik van een medicijn of van medicijn verandert.

Wat kun je doen

Je kunt nog steeds twijfelen waarom je kat niet kan stoppen met likken en krabben en dat is prima. Maak een afspraak met de dierenarts om je kat te helpen weer lekker in haar vel te zitten. Misschien moet je kat voor een van deze aandoeningen misschien worden behandeld met medicijnen. Het is altijd belangrijk om je kat in de gaten te houden na het geven van haar medicijn om ervoor te zorgen dat het probleem verbetert en niet verslechtert. Als het probleem niet langzaam beter wordt, kunnen mogelijke andere zaken de huidproblemen bij je kat veroorzaken. Een controle van de dierenarts zal ervoor zorgen dat ze de zorg krijgt die ze nodig heeft. Schrijf op welke symptomen je hebt opgemerkt bij je kat om de dierenarts te helpen met het diagnosticeren van de huidirritatie.

Je houdt van je kat en je vindt het verschrikkelijk het om te zien dat je kat niet in orde is. Ook al kan ze haar vacht en huid prima zelf verzorgen, jij kunt haar daarbij helpen door haar vacht en huid regelmatig op eventuele problemen te controleren en op te letten of er een verandering in geur, jeuk en schoonmaakroutine is. Hoe eerder deze problemen worden aangepakt, hoe beter je kat zich zal voelen.

Biografie van de auteur

Erin Ollila

Erin Ollila gelooft in de kracht van woorden en hoe een bericht kan informeren en zelfs het beoogde publiek kan transformeren. Wat door haar is geschreven kan overal op internet en afgedrukt worden gevonden en bevat geestverwantschap, blogpublicaties en creatieve non-fictie. Erin is een nerd voor SEO en alles wat te maken heeft met social media. Ze behaalde haar diploma aan de Fairfield University met een Master of Fine Arts in creatief schrijven. Volg haar op Twitter @ReinventingErin of kijk voor meer informatie op http://erinollila.com.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • Hill's PRESCRIPTION DIET y/d Kattenvoer

  <p>Helpt de gezondheid van de schildklier van uw kat te ondersteunen in 3 weken door de concentratie aan schildklierhormonen te normaliseren.**</p> <p><b>**</b><i>Wanneer dit de enige voedingsbron is.</i></p>
 • Hill's PRESCRIPTION DIET y/d Kattenvoer met Kip

  <P>Helpt de gezondheid van de schildklier van uw kat te behandelen in 3 weken door de concentratie aan schildklierhormonen te normaliseren.**</P> <P><B>**</B><I>Wanneer dit de enige voedingsbron is.</I></P> <P><B>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Lam

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.