Laten katten scheten?

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Laten katten scheten? Hoewel het niet zo'n fijn onderwerp is voor bij het diner, is het belangrijk dat baasjes op de hoogte zijn van wat winderigheid bij katten betekent.

Net als andere maagdarmfuncties komt ook winderigheid voor bij dieren. Hoewel niet zo vaak (of zo luid) als honden en mensen, laten ook katten scheten - ondanks al hun waardigheid. Te veel winderigheid kan een tegen zijn van spijsverteringsproblemen, zoals diarree of dunne poep. Aangezien veel katten buiten hun behoefte doen, zijn de scheten soms de duidelijkste aanwijzing dat er iets niet in orde is.

Waarom laten katten scheten?

Winderigheid is meestal het resultaat van een opbouw van gas in het spijsverteringsstelsel. Het gas verlaat vervolgens in één keer het lichaam. In de meeste gevallen is winderigheid bij katten heel normaal. Soms laten katten echter veel scheten als ze te veel lucht inslikken.

ontspannen kat op de leuning van een bank
Voedselallergieën of -gevoeligheden kunnen ook leiden tot winderigheid. Voedsel is zelfs een van de belangrijkste oorzaken van kattenscheten. Winderigheid kan worden gezien als een verandering in de maagdarmfunctie. De oorzaak kan daarom liggen bij wat je kat binnenkrijgt, of het nu om snacks, medisch voorgeschreven voeding of voedingssupplementen gaat.

Voer en kattenscheten

Het kiezen van het juiste voer voor je kat is een goede eerste stap om haar winderigheid te verminderen. Stel een maaltijdplan samen dat de noodzakelijke vitaminen en mineralen bevat en dat past bij haar grootte, leeftijd en activiteitsniveau. Vezels zijn bijvoorbeeld goed voor de spijsvertering van een kat, maar sommige vezels kunnen leiden tot te veel winderigheid. In sommige gevallen kan de dierenarts een therapeutisch kattenvoer aanraden dat speciaal is samengesteld om de spijsvertering te ondersteunen.

Kattenscheten zijn slechts een van de redenen dat je katten geen mensenvoedsel moet geven. Hoewel je kat sommige vormen van mensenvoedsel kan verdragen, is het beter om haar kattenvoer te geven. Dierenarts.nl benadrukt dat het meeste mensenvoedsel niet geschikt is voor katten en soms zelfs giftig kan zijn.

Neem altijd contact op met de dierenarts vóór je mensenvoedsel aan je kat geeft, zodat je zeker weet dat het veilig is. Zorg er wel voor dat je dit soort traktaties niet te vaak geeft.

Winderigheid en gezondheidsproblemen

In zeldzame gevallen kan winderigheid bij katten veroorzaakt worden door een ernstige ziekte, zoals Tritrichomonas foetus. Het Medisch Centrum voor Dieren schrijft dat katten met deze darmparasiet ook last kunnen hebben van stinkende ontlasting en diarree. Als je kat andere tekenen van maagdarmproblemen vertoont, waaronder diarree en overgeven, en haar winden een sterke geur hebben, neem haar dan meteen mee naar de dierenarts om te controleren of er een onderliggend gezondheidsprobleem is.

Wees gerust, de meeste kattenscheten zijn geen reden tot ongerustheid. Ze laten niet vaak scheten en wanneer het dan toch gebeurt zijn ze waarschijnlijk net zo verbaasd als jij. Katten zijn elegante wezens; je kan hun winden niet altijd horen of ruiken — ze zijn delicaat, net als je kat.

Meestal is een scheet gewoon een scheet. Als je je echter zorgen maakt, kan je het beste contact opnemen met de dierenarts. Hij of zij kan ook hoogwaardig voer aanbevelen voor je kat, zodat je de gezondheid van haar spijsverteringsstelsel op de juiste wijze ondersteunt.

Over de auteur

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien is schrijfster, moeder en al lang katteneigenaar. Haar twee Blauwe Russen zijn de baas in huis. Ze schrijft ook voor Care.com, What to Expect en Fit Pregnancy, waar ze over huisdieren, zwangerschap en het gezinsleven schrijft. Vind en volg haar op Instagram en Twitter @brovelliobrien.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Gerelateerde artikels

Gerelateerde producten