5 veelvoorkomende spijsverteringsproblemen bij katten: wat moet je doen?

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Spijsverteringsproblemen bij katten, zoals overgeven en diarree, komen relatief vaak voor. Veel baasjes denken dat het erbij hoort. Als je kat echter blijft overgeven of zachte of waterige ontlasting heeft, dan is er meer aan de hand. Het kan tijd zijn om hun voeding of omgeving te veranderen en een afspraak te maken bij de dierenarts. Hieronder geven we enkele tips voor het omgaan met spijsverteringsproblemen bij katten.

  • Acute maagdarmontsteking. Dit is de meest gebruikelijke oorzaak van maagproblemen bij katten. Overgeven en diarree beginnen meestal plotseling. Er kunnen allerlei oorzaken zijn, zoals iets verkeerds eten (veel katten graag een halve muis en laten de rest voor ons achter!), parasieten, virussen, haarballen enz.
  • Chronische enteropathie of darmontsteking. In tegenstelling tot de plotselinge symptomen die we zojuist noemden, verschijnen chronische enteropathieën meer geleidelijk en duren ze langer. Diarree en gewichtsverlies zijn veel voorkomende verschijnselen. Er kunnen ook hier verschillende oorzaken zijn, zoals slechte reacties op voedsel, immuunreacties en genetica.
  • Colitis. De colon maakt deel uit van de dikke darm. Wanneer deze ontstoken raakt heet dit colitis. Het is meestal erg makkelijk te herkennen en de meeste katten hebben dezelfde verschijnselen - ze zien eruit alsof ze nodig moeten poepen, ze proberen om te poepen zonder dat het lukt en - een klassiek teken - er is vers bloed en/of slijm in de ontlasting. 
  • Rosse kat zit in een kattenbak en kijkt naar de camera.

  • Constipatie. Net als mensen hebben katten moeite met poepen wanneer ze geconstipeerd zijn, dus zullen ze veel minder vaak naar het toilet gaan. Constipatie kan allerlei oorzaken hebben. Het eten van botten, veren en vacht kan de ontlasting hard en weerbarstig maken. Ook de aanwezigheid van veel haar, vooral bij langharige katten, of trage darmen kunnen leiden tot droge en moeizame ontlasting. Sommige rassen, zoals Siamese katten, zijn vatbaarder voor trage darmen dan andere. Dit kan leiden tot een aandoening genaamd megacolon.
  • Voedselallergieën. Katten kunnen om allerlei redenen slecht reageren op bepaalde soorten voedsel. Echte voedselallergieën zijn zeldzamer dan men denkt en worden vaak veroorzaakt door eiwitten in bijvoorbeeld kip, vis of melk. Voedselallergieën kunnen leiden tot overgeven en diarree, plus huidproblemen zoals jeuk en overmatig verzorgen.

Witte kat met blauwe halsband geeuwt.

Raak niet in paniek als je kat een plotseling spijsverteringsprobleem krijgt.Een dierenarts kan helpen de oorzaak van het probleem vast te stellen en een plan uit te werken om een kat zich beter te laten voelen.

Over de auteur

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten is in 2002 afgestudeerd aan de UC Davis School of Veterinary Medicine. Dr. Wooten is lid van de American Society of Veterinary Journalists en verdeelt haar werkzaamheden tussen een praktijk voor kleine gezelschapsdieren in Greeley, Colorado (VS), het spreken over bijbehorende problemen, leiderschap en klantcommunicatie, en schrijven. Ze houdt van kamperen met haar gezin, skiën en duiken en neemt graag deel aan triatlons.

Gerelateerde artikels

Gerelateerde producten