Je kat helpen gewicht te verliezen: tips voor voer en beweging

Published by
minuten leestijd

Als je dierenarts je heeft verteld dat je kat zwaarder is dan ze zou moeten zijn, dan ben je niet de enige. International Cat Care meldt dat 39 tot 52 procent van de katten in de UK te zwaar zijn. Het is niet alleen een probleem van Britse katten; ongeveer 60 procent van alle katten in de VS waren in 2018 te zwaar, volgens de Association for Pet Obesity Prevention.

Maar hoe kun je je kat helpen gewicht te verliezen?

Door een combinatie van goede voeding en beweging. Lees onderstaande tips om je kat te helpen gewicht te verliezen.

Heeft mijn kat overgewicht?

Langharige zwart-oranje kat met overgewicht die uit een raam kijkt.

Als je niet zeker weet of je kat te zwaar is, dan is er een eenvoudige manier om dat thuis vast te stellen, zonder weegschaal! De World Small Animal Veterinary Association raadt aan om het Body Condition Scoring System te gebruiken om je kat te evalueren. Met drie simpele stappen kun je bepalen waar je kat zich bevindt op deze schaal van 1 tot 9 (waarbij 5 ideaal is).

  • Ga met beide handen (palmen omlaag) over beide kanten van je kat haar ribbenkast, tot aan de heupen.
  • Bekijk je kat vanaf de zijkant zodat je goed haar profiel kunt inschatten.
  • Bekijk je kat vanaf de bovenkant om haar taille te zien.

Als je de ribben van je kat niet kunt voelen of haar taille niet kunt zien, dan is je kat waarschijnlijk te zwaar. Om vast te stellen of je kat te zwaar is en om haar ideale gewicht te achterhalen, kun je haar het beste meenemen naar de dierenarts voor een complete gezondheidscontrole en om eventuele onderliggende oorzaken voor haar gewichtstoename uit te sluiten.

Hoe je een kat kunt helpen gewicht te verliezen

Zodra je weet dat je kat te zwaar is, is het aan jou en je dierenarts om een voedings- en bewegingsplan op te stellen voor je kat. Een goede mantra voor dit plan is: "Goed eten en meer spelen."

Het juiste voer kiezen om af te vallen

Gestreepte grijze kat die slaapt.

Voeding speelt een belangrijke rol bij het kwijtraken van gewicht, maar voordat je het voer van je kat verandert - en vooral voordat je de hoeveelheid voer verlaagt - is het belangrijk om dit eerst met een dierenarts te bespreken, om mogelijke gezondheidsproblemen te voorkomen. Cats Protection waarschuwt dat je je kat nooit moet uithongeren of haar op een crashdieet moet zetten. Die aanpakken zijn voor niemand goed, maar bij katten kan het zelfs leiden tot ernstige leverproblemen. Hoewel dit het slechtste scenario is, kunnen alle veranderingen aan het dieet van je kat haar gezondheid beïnvloeden, dus zorg ervoor dat je eerst met je dierenarts overlegt voordat je iets aan het voer wijzigt.

Ondanks dat je lokale dierenwinkel misschien 'light' of 'gewichtsbeheersing' voer verkoopt, is het altijd belangrijk om eerst met je dierenarts te bespreken of deze producten geschikt zijn voor jouw kat. Als je kat veel gewicht moet kwijtraken, raadt je dierenarts misschien dieetvoer aan dat speciaal is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat je kat weer een op een gezond gewicht komt. Dit voer bevat vaak veel vezels en minder calorieën per bakje dan ander voer. Ze zijn ook zo samengesteld dat ze voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen bevatten, zodat je kat op een gezonde manier gewicht verliest, ook al krijgt ze elke dag minder calorieën binnen.

Tot slot, als je graag je kat verwent met snacks of restjes, dan is het verminderen of weglaten van deze onnodige calorieën de beste manier om haar gezondheid te verbeteren. Hoewel je misschien denkt dat je kat op die manier een hekel aan je krijgt, zijn ze net zo blij met een extra knuffel en meer speeltijd.

Hoe lichaamsbeweging kan helpen

Voedingsrijk voer is slechts één onderdeel van het kwijtraken van gewicht. Katten zijn redelijk inactieve wezens, maar tijdens de uren dat je kat wakker is, is het een goed idee om ze in beweging te brengen! Beschouw jezelf als de personal trainer van je kat. Laat ze achter een speeltje aanrennen of maak zelf een krabpaal. Zelfs zoiets simpels als een prop papier kan je kleine jager vermaken. Wissel activiteiten af om ze geïnteresseerd te houden.

Wil je beweging met de voertijd van je kat combineren? Overweeg dan een puzzel voerdoos. Je kat moet bij zo'n voerdoos haar best doen om voer uit speciale bakken te krijgen, waardoor ze extra calorieën verbrandt.

Voorkomen dat je kat te dik wordt

Gemiddeld genomen is het voor je kat gezond om ongeveer 1,5 tot 2 procent van het lichaamsgewicht per week af te vallen. De PDSA geeft aan dat ondanks dat de verpakking van voer een richtlijn geeft van hoeveel voer je je kat per dag moet geven, de werkelijke caloriebehoefte kan variëren, afhankelijk van je kat haar formaat, leeftijd en gezondheid. Voor het kwijtraken van gewicht voegen ze hieraan toe, dat je je kat de hoeveelheid voer moet geven voor hun streefgewicht en niet voor hun huidige gewicht. Als je niet zeker weet hoeveel je kat nodig heeft om op een gezonde manier gewicht kwijt te raken, dan kun je het best je dierenarts om advies vragen. 

Het opstellen van een voedingsschema is ook essentieel in het voorkomen dat je kat te dik wordt. Sommige katten vinden het prima om een of twee maaltijden per dag te krijgen, terwijl andere katten liever vaker kleinere maaltijden krijgen. Let op je kat haar eetgewoonten om de beste manier van voeren vast te stellen en haar te helpen haar ideale gewicht te bereiken. Je kat is misschien op het begin niet blij met de veranderingen, maar op de lange termijn zal ze het zeker waarderen. Door op een gezond gewicht te blijven kan ze namelijk meer bewegen en spelen en geniet ze van een algehele betere kwaliteit van leven.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten