Tips om je kat te helpen afvallen

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Heeft jouw kat overgewicht? Dan ben je niet de enige. Ruim 3 op de 10 katten is te dik. En dat brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Gelukkig krijg - en houd - je je maatje met de juiste zorg op gezond gewicht. We vertellen je hoe het zit.

Het gewicht controleren (zonder weegschaal!)

Weet je niet zeker of je kat een gezond gewicht heeft? Je controleert het eenvoudig met de LichaamsConditieScore. Handig, want hiervoor hoef je je kat niet op de weegschaal te zetten. Volg 2 simpele stappen:

 1. Controleer de ribben van je kat door met je handen de weerszijden van de ribbenkast te bevoelen.
 2. Ga boven je kat staan en bekijk het lichaam van bovenaf.

Kan je de ribben niet voelen of zie je geen taille? Dan heeft je kat waarschijnlijk overgewicht.

Om het echt zeker te weten, ga je naar de dierenarts. Daar krijg je goed advies over de gezondheid en het ideaal gewicht van je kat, en mogelijke onderliggende oorzaken van het overgewicht. 

Zo help je je kat met afvallen

Wist je dat een kat van 5 kilo ongeveer 227 calorieën per dag nodig heeft? Je dierenarts kan een voedings- en bewegingsplan maken dat past bij jouw kat. Als je kat gezond afvalt, is dat meestal 0,5% tot 1% van het lichaamsgewicht per week. En dat zit ‘m in goed eten en meer spelen.

Kies de juiste voeding
Voeding speelt een grote rol bij afvallen. Overleg altijd met je dierenarts wat voor jouw kat het beste is. Verander ook nooit zomaar de soort of hoeveelheid voer. Crashdiëten werken ook bij dieren niet goed en kunnen in het slechtste geval zelfs leverziektes veroorzaken. 

Ga voor voeding die de gezondheid van je kat ondersteunt en zorgt dat ze een vol gevoel houden. Vooral voer dat lekker smaakt en alle voedingsstoffen in optimale gehalten bevat, is gunstig voor gewichtsverlies. Kijk daarbij goed naar de ingrediënten. Eiwit uit vlees, en vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium en ijzer, hebben allemaal een hoge voedingswaarde.

In sommige gevallen kan de dierenarts dieetvoer voorschrijven, dat speciaal is ontwikkeld om je kat af te laten vallen en zorgt voor een goede stofwisseling.

En wees spaarzaam met snacks en snoepjes. Deze ‘onnodige’ calorieën kunnen behoorlijk aantikken (en je kat is net zo blij met een knuffel en extra aandacht).

Zorg voor voldoende beweging
Goede voeding alleen is niet genoeg om af te vallen. Katten slapen immers veel en bewegen relatief weinig. Zorg daarom voor voldoende beweging als ze wakker zijn. Wissel activiteiten af: van het najagen van een speeltje tot het spelen met een prop papier. 

Je kan dit zelfs toepassen op voedertijd door een puzzelvoerbak neer te zetten. Zo moet je kat echt werken om bij het voer te komen. Weer een paar extra calorieën verbrand! 

Voorkomen dat je kat aankomt

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Naast goede voeding en voldoende beweging, kan een regelmatig voedingsschema helpen. Sommige katten doen het goed op 1 of 2 maaltijden per dag, terwijl andere katten liever wat vaker kleinere hoeveelheden krijgen. Kijk goed naar de eetgewoonten van jouw kat om te bepalen wat het beste werkt. Alles voor een gezond en gelukkig leven.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten

 • Hill's PRESCRIPTION DIET r/d Kattenvoer met Kip

  <ul><span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> r/d™ Feline werd speciaal samengesteld voor katten met gewichtsproblemen.
  Buy Now »
 • Hill's Prescription Diet Maaltijdzakje voor Katten Kip

  <ul> <li>Gewichtsverlies zonder ontbering – 81% van de katten viel thuis af in 2 maanden, 89% van de katten voltooide het afvalprogramma. <li>Verminderde noodzaak om het voer zeer nauwkeurig af te meten. <li>Klinisch bewezen gewichtstoename te vermijden na een afvalprogramma.</li><li>Beloon uw kat met heerlijke snacks - een aanvullend voer om gewichtsverlies en gewichtsbehoud bij volwassen honden te ondersteunen.</li></ul> <p><strong>Raadpleeg uw dierenarts voor meer informatie en advies over wat het beste is voor uw kat.</strong></p> <p> </p>
  Buy Now »
 • Hill's PRESCRIPTION DIET c/d Multicare Stress + Metabolic Kattenvoer met Kip

  <p> <br></p><p><strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> Metabolic+Urinary Stress Feline</strong> is een voeding waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het de terugkeer van de meest voorkomende symptomen van een urinewegaandoening vermindert én het lichaamsgewicht met 11% vermindert in 60 dagen.</p>
  Buy Now »
 • Hill's PRESCRIPTION DIET c/d Multicare Stress + Metabolic Kattenvoer Kip

  <p><strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> Metabolic+Urinary Stress Feline</strong> is een voeding waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het de terugkeer van de meest voorkomende symptomen van een urinewegaandoening vermindert én het lichaamsgewicht met 11% vermindert in 60 dagen.</p>
  Buy Now »