Hoe weeg je je kat thuis?

Gepubliceerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
minuten leestijd

Een grijze kat met een donker gezicht ligt op de rugleuning van een bank, met haar voorpoten bungelend over de achterkant. De kat kijkt in de camera, met ogen en oren naar voren gericht

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Het is erg nuttig om het gewicht van je kat gedurende haar hele leven bij te houden. Het kan in sommige omstandigheden zelfs haar leven redden. Katten staan erom bekend dat ze niet graag reizen of naar de dierenarts gaan, dus als je je kat thuis kan wegen zal dat tot minder stress leiden. In dit artikel leggen we uit waarom het zo belangrijk is om het gewicht van je kat in de gaten te houden en hoe je haar thuis kan wegen.

Hoe weeg je je kat thuis?

Als je een kitten neemt, kan je haar er meteen aan laten wennen om op de weegschaal gewogen te worden. Zorg ervoor dat je een digitale weegschaal hebt. Dit geldt in het bijzonder voor kittens, aangezien ze zo klein zijn. Heel kleine kittens kan je in het begin misschien zelfs het beste op de keukenweegschaal wegen.

Het is het beste om je kitten in het begin elke twee weken te wegen. Zo kunnen jij en de dierenarts er zeker van zijn dat ze op een gezonde manier groeit. De meeste katten zijn uitgegroeid wanneer ze zes maanden oud zijn; vanaf dat moment kunnen ze één keer per maand gewogen worden. Hoe doe je het?

 

  • De meeste digitale weegschalen kan je na een paar seconden aflezen, dus als je kat goed genoeg stil kan zitten, kan je haar eenvoudigweg op de weegschaal zetten en wachten. Een heerlijke snack kan helpen om haar stil te laten zitten. De meeste katten kunnen getraind worden met voedsel als beloning; je kat leren om stil te zitten op de weegschaal is de eenvoudigste manier om haar te wegen.

  • De draagmand gebruiken is een goede optie als ze te veel beweegt. Het is een goede gewoonte om je kat positieve associaties te geven bij de draagmand. Maar al te vaak krijgen katten de draagmand alleen te zien wanneer het tijd is om naar de dierenarts of het kattenpension te gaan, zodat de draagmand negatieve associaties oproept. Zet de mand op een fijne, rustige plek neer, met haar favoriete kussentje, zodat ze hem als bed kan gebruiken. Je kan haar ook snacks geven in de mand, om haar te stimuleren naar binnen te gaan.

    Wanneer je je kat wil wegen, plaats je haar in de mand, doe je de deur dicht en weeg je het geheel. Zorg ervoor dat de mand goed op de weegschaal staat en de vloer niet aanraakt. Noteer het gewicht en laat je kat naar buiten komen. Weeg de mand - inclusief alles wat erin ligt, zoals het beddengoed - en trek vervolgens het gewicht van de mand af van het gewicht van de mand plus de kat.

  • Je kat vasthouden en vervolgens jezelf wegen is een derde mogelijkheid. De meeste katten worden niet graag opgepakt, dus gebruik deze methode alleen als je zeker weet dat je kat niet zal tegenstribbelen en jou of zichzelf daarbij zal bezeren. Net als bij de techniek met de draagmand weeg je jezelf samen met de kat en vervolgens zonder. Het verschil tussen de twee gewichten is het gewicht van je kat!

Waarom is het belangrijk het gewicht van je kat in de gaten te houden?

Het is belangrijk om te weten hoeveel je kat weegt. Zodra jij en de dierenarts tevreden zijn over het gewicht van je volwassen kat, is het goed voor haar gezondheid om haar daarop te houden. Oudere en gecastreerde katten hebben vaak minder calorieën nodig en het is eenvoudiger om niet aan te komen dan om af te vallen. Als je ziet dat het gewicht omhoog begint te gaan, ben je gewaarschuwd. Gewichtsverlies kan een van de eerste tekenen van ziekte zijn, dus het is erg belangrijk om gewichtsveranderingen in beide richtingen op te merken. Als je twijfels hebt, praat dan met de dierenarts – daar zijn we voor!

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA