Kennismaken met de dierenarts

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Vind de dierenarts die uw nieuwe kitten verdient

U wilt ongetwijfeld het allerbeste voor uw kitten en één van de belangrijkste dingen die u moet doen is het vinden van een uitstekende dierenartspraktijk. U zult er per slot van rekening jaren op terug willen vallen.

U kunt uw familie of vrienden vragen wat een goede praktijk is of gewoon vertrouwen op uw instinct. Is het personeel vriendelijk, hulpvaardig en deskundig? Wat zijn de openingstijden en wat gebeurt er als uw kitten buiten deze uren onwel wordt? Veel dierenartsen bieden tegenwoordig veel meer dan alleen medische zorg en chirurgie. Er zijn er inmiddels bijvoorbeeld veel dierenartsen die van alles verkopen; van voer voor huisdieren tot kattenbakken. Dat kan handig zijn.

 

De dierenarts is er niet alleen voor zieke huisdieren

De tijd dat u een huisdier alleen naar de dierenarts bracht wanneer het ziek was, is al lang voorbij. Door regelmatige gezondheidscontroles tijdens de eerste paar maanden van het leven van uw kitten kunnen problemen worden opgespoord voordat ze de kans krijgen om uit de hand te lopen. De meeste klinieken geven over allerlei zaken advies, van halsbanden tot trainingen.

Een bijkomend voordeel als u een fitte en gezonde kitten naar de dierenarts brengt, is dat ze aan het bezoek gewend raakt. Katten zijn slim en krijgen al gauw een hekel aan de dierenarts als ze er alleen maar voor 'nare dingen' naartoe gaan zoals injecties!

 

De voorbereiding?

Dat u zenuwachtig bent voor het eerste bezoek van uw kitten aan de dierenarts is normaal. Maar maakt u zich geen zorgen, want ze is in goede handen. Met een kleine voorbereiding wordt het een positieve en geruststellende ervaring.

Bij uw eerste afspraak moet u de praktijk vragen hoe zij willen dat u zich voorbereidt op het bezoek. Dit verschilt per dierenarts. Het is zeer zeker een goed idee om medische dossiers mee te nemen als uw kitten die heeft. En als u verzekeringsdocumenten hebt of chipgegevens in verband met de identificatie van uw huisdier, neem die dan ook mee.

Richt een gezellig draagmandje in voor uw kitten. Deze zijn verkrijgbaar bij de dierenwinkel en zelfs bij sommige dierenartsenpraktijken. Leg er een zacht dekentje in en gebruik eventueel een feromonenspray zodat uw kitten zich kan ontspannen en kalm blijft.

Bereidt u zich voor op vragen over het leven van uw kitten tot nu toe. Wat voor soort voer krijgt ze te eten? Is uw kitten slaperig en sloom of is ze actief en speels? Is ze al eens ingeënt, ontwormd, gecontroleerd op vlooien of heeft ze andere behandelingen gehad, bijvoorbeeld bij een vorige eigenaar? Dit is tevens de kans om de arts vragen te stellen. Is er iets onduidelijk of waar u onzeker over bent? Uw dierenarts zal u graag geruststellen en advies geven.

 

Wat kunt u verwachten

Probeer er wat eerder te zijn dan de afgesproken tijd. Misschien wordt u gevraagd om formulieren in te vullen. Daarna worden u en uw kitten door iemand van het personeel naar de spreekkamer gebracht, waar uw kitten waarschijnlijk wordt gewogen en haar temperatuur gemeten.

Vervolgens zal de dierenarts uw kitten lichamelijk onderzoeken. De meeste artsen proberen eerst vrienden te worden met uw kitten en zullen haar voordat ze beginnen op haar gemak proberen te stellen door haar te aaien en zachtjes tegen haar te praten. Daarna volgt er een grondig lichamelijk onderzoek waarbij gekeken wordt of er iets abnormaals is of tekenen van ziekte zijn. De dierenarts stelt nu een aantal routinevragen en ook u kunt de arts vragen stellen. Het is verstandig om te bespreken hoe u uw kitten te eten geeft en wat ze nodig heeft, want uit onderzoek is gebleken dat de juiste voeding cruciaal is voor een gezonde ontwikkeling van uw kitten. Door te praten met de dierenarts kan hij uw kitten beter leren kennen en een lange vertrouwensrelatie opbouwen met uw kat voor de rest van haar leven.

Vergeet niet om, voordat u weer vertrekt, uw kittens nieuwe medische dossier mee te nemen en eventueel voer of medicijnen die de arts heeft voorgeschreven. Daarna mag u uw kitten mee naar huis nemen. Trakteer haar gerust op iets lekkers en knuffel haar even voordat ze gaat liggen om een welverdiend kattentukje te doen - het was me het dagje wel!

 

Het verzekeren van uw huisdier

Als uw kitten niet in orde is, zult u al snel ongerust zijn. Het laatste dat u wilt is zich ook nog druk te moeten maken over de kosten voor medische zorg. Daarom kiezen veel eigenaren ervoor om hun huisdier te verzekeren.

Het kan geen kwaad om wat onderzoek te doen en voorwaarden en prijzen te vergelijken. Het internet is hiervoor ideaal.

Onthoud goed dat een huisdierenverzekering geen routinematige gezondheidszorg dekt en dat het erg belangrijk is om de 'kleine lettertjes' te lezen voordat u iets ondertekent.

Dit vind je misschien ook interessant

 • Wat zijn de oorzaken van gewichtstoename bij katten?

  154502253 Katten met overgewicht hebben een hoger risico op meerdere ernstige gezondheidsproblemen. Aankomen duidt op een toename van de hoeveelheid lichaamsvet en is meestal het resultaat van te veel eten en te weinig bewegen.
 • Is je kat aangekomen?

  Cat playing with ownerw Lees meer over de symptomen en behandelingen van obesitas en over gewichtscontrole bij katten, plus de aandoeningen die je kat kunnen treffen.
 • Zwangerschap bij katten

  154502253 Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet.
 • Tips om je kat te helpen afvallen

  154502253 Is jouw kat te zwaar? Lees verder om te ontdekken hoe je je kat kan helpen afvallen.

Gerelateerde Producten

 • Hill's Science Plan Kittenvoer Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Kitten Chicken is speciaal samengesteld om het immuunsysteem en de gezonde spijsvertering te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA van visolie.
 • Hill's Science Plan Kittenvoer met Tonijn

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Kitten Tuna is speciaal samengesteld om het immuunsysteem en een gezonde spijsvertering te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA uit visolie.
 • Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT kittenvoer

  <p>Exclusief verkrijgbaar bij dierenartsen. Zeer hoogwaardige voeding voor een gezond groei, ontwikkeling en sterke immuniteit. Met klinisch bewezen antioxidanten en DHA.
 • Hill's Science Plan Kitten Natvoer Kip & met Zeevis

  Perfect gebalanceerde voeding in twee heerlijke smaken om de immuniteit en een gezonde groei bij kittens te ondersteunen