Veel voorkomende problemen bij katten met overgewicht

Gepubliceerd door Chrissie Klinger
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Maak je je zorgen over hoe zwaar je kat is geworden? Mensen realiseren zich dat ze zijn aangekomen wanneer hun kleren te strak worden, maar bij katten moet jij de waarschuwingssignalen opmerken. Als je kat moet afvallen, volg dan deze adviezen.

Zien dat je kat overgewicht heeft

Wanneer je je kat elke dag ziet, is het niet altijd makkelijk om een verandering in haar gewicht op te merken, vooral als het een langharig ras is. Daarom is het erg belangrijk om het gewicht van je kat haar hele leven lang in de gaten te houden. Als je ziet dat het gewicht van je kat omhoog of omlaag gaat, kan je snel hulp zoeken voor het te laat is.

Geloof het of niet: als je kat gewicht verliest, is dit ook een reden tot zorg. Veranderingen in het gewicht – in beide richtingen – kunnen veroorzaakt worden door gezondheidsproblemen. Het gewicht van je kat kan echter ook de oorzaak zijn van gezondheidsproblemen. Als je kat tekenen vertoont van problemen met de gezondheid, kan je het best contact opnemen met de dierenarts. Hij kan bepalen of je kat moet afvallen om haar gezondheid te verbeteren en controleren of ze andere gezondheidsproblemen heeft.

Gebrek aan activiteit

Een ander teken van overgewicht bij katten is minder activiteit dan gebruikelijk. Zodra een kat is gesteriliseerd of gecastreerd, wordt haar spijsvertering trager. Dit betekent dat ze minder actief wordt en daarom minder calorieën nodig heeft. Als de hoeveelheid calorieën die ze in haar voer krijgt niet op de juiste manier wordt bijgesteld, kan een kat blijven aankomen en obesitas krijgen.

De leeftijd van je kat is ook belangrijk bij het beoordelen van haar activiteitsniveau. Normaal gezien worden oudere katten minder actief en hebben ze daarom minder voer nodig. Soms zien baasjes dat kun kat actiever wordt nadat de hoeveelheid voer die ze krijgt is aangepast.

Geef je te veel voer?

De eerste stap om je kat op de juiste manier te laten afvallen is het beperken van de hoeveelheid voer die je haar voorschotelt. Met hulp van de dierenarts kies je een compleet en gebalanceerd voer dat past bij de leeftijd en voedingsbehoeften van je kat. (Katten eten beter geen mensenvoedsel!)

Weet je niet hoeveel voer je je kat moet geven? Kijk eerst op de achterkant van de verpakking. Daar staan de aanbevelingen van de fabrikant. Een paar gram kan al veel verschil uitmaken voor een kat, dus weeg de portie met een keukenweegschaal om zo nauwkeurig mogelijk te zijn.

Indien mogelijk verdeel je de dagelijkse hoeveelheid voer van je kat over 4 tot 6 maaltijden. Dit past beter bij hun spijsvertering en voorkomt dat ze gedurende de dag honger krijgen. Voerautomaten met een timer kunnen erg nuttig zijn als je weg van huis bent. Ook kunnen ze je kat voeren terwijl je slaapt!

Bespreek de exacte hoeveelheid en frequentie met de dierenarts. Hoewel de achterkant van de verpakking een algemeen idee geeft, kan de dierenarts het beste bepalen welk type voer en hoeveel je kat moet eten om af te vallen of een gezond gewicht te behouden. 

Zodra je juiste hoeveelheid voer en het juiste schema bepaald hebt, is de volgende stap om je kat in beweging te krijgen. Dit kan ook erg leuk zijn!

Help haar te bewegen om af te vallen

Voor sommige katten is het genoeg om het voer aan te passen, maar de meeste hebben een combinatie van dieetvoer en beweging nodig om obesitas te vermijden. Spelen met je kat is een geweldige manier om haar te stimuleren, haar te laten bewegen en jullie band te versterken.

Katten zijn roofdieren, dus het is belangrijk dat je kat manieren vindt om op een speelse manier aan dit instinct toe te geven. Het is zowel voor katten als baasjes leuk om nieuwe en creatieve spelletjes te bedenken, zoals verstoppertje of kleine hindernisbanen in huis. Als je geen voorwerpen in huis hebt waar je kat mee wil spelen, kan je haar aandacht vangen met een paar nieuwe speeltjes en haar zo in beweging krijgen. Bekijk onze lijst met kattenspelletjes die je samen met je kat kunt spelen.

Speel in het begin een aantal keer per dag een paar minuten met je kat. Bouw dit in de loop van een aantal weken op tot meerdere speelsessies per dag. Van nature spelen katten het liefst zo'n vijf minuten achter elkaar, dus kies liever voor meerdere korte spelletjes dan voor een marathonsessie. 

Elke toename in activiteit helpt je kat met overgewicht om slanker te worden en uiteindelijk een gezond gewicht te behouden. Zodra ze juist eet en een actievere routine heeft, zal je kat een betere kwaliteit van leven hebben - iets wat alle baasjes willen voor hun maatjes.

Stappen zetten om een gezond gewicht te behouden

Als je kat een gezond gewicht heeft, verbetert dat niet alleen haar kwaliteit van leven. Het bespaart je ook een hoop geld. De kosten van medische behandelingen ten gevolge van overgewicht flink oplopen. Of je nu een kat met overgewicht hebt of een kat die risico loopt om te zwaar te worden, het is altijd goed om de voedselinname van je kat en haar activiteitsniveau te controleren. Daar heeft de hele familie profijt van! 

Als je wil dat je kat een gezond gewicht behoudt, controleer dan voortdurend haar activiteitsniveau, weeg haar dagelijkse voedselinname en laat de dierenarts regelmatig haar gewicht en voedingsbehoeften evalueren. Overweeg ook om de dierenarts te vragen naar speciaal samengesteld voer voor katten die gesteriliseerd of gecastreerd zijn. Dit voer kan de spijsvertering van je kat vertragen, zodat ze minder snel aankomt.

Over de auteur

Foto van Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger is onderwijzer, moeder en baasje. Ze heeft een passie voor een gezonde en milieubewuste levensstijl.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Gerelateerde artikels

 • Wat zijn de oorzaken van gewichtstoename bij katten?

  154502253 Katten met overgewicht hebben een hoger risico op meerdere ernstige gezondheidsproblemen. Aankomen duidt op een toename van de hoeveelheid lichaamsvet en is meestal het resultaat van te veel eten en te weinig bewegen.
 • Is je kat aangekomen?

  Cat playing with ownerw Lees meer over de symptomen en behandelingen van obesitas en over gewichtscontrole bij katten, plus de aandoeningen die je kat kunnen treffen.
 • Zwangerschap bij katten

  154502253 Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet.
 • Tips om je kat te helpen afvallen

  154502253 Is jouw kat te zwaar? Lees verder om te ontdekken hoe je je kat kan helpen afvallen.

Gerelateerde producten