Redenen waarom je kat overgeeft

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Geen enkele huisdiereigenaar hoort het graag: het onpasselijke geluid dat uit de andere kamer komt, wat je vertelt dat je binnenkort iets schoon moet maken. Wanneer je kat begint te kokhalzen, is mogelijk de eerste gedachte die door je hoofd gaat: " Oh nee, waar heeft ze nu weer last van?"

Er zijn veel redenen waarom je kat kan overgeven, sommige ernstiger dan andere. Af en toe overgeven kan bijvoorbeeld horen bij natuurlijke veranderingen die optreden naarmate je kat ouder wordt, maar regelmatig overgeven kan duiden op een probleem of afwijking. Of je nu een nieuwe of doorgewinterde huisdiereigenaar bent, het is belangrijk om erachter te komen waarom je kat overgeeft en of het vraagt om een bezoek aan de dierenarts.

Langharige kat met open bek die op gras aan het knabbelen is

Haarballen: een veelvoorkomende oorzaak voor overgeven

Je kat kan overgeven omdat ze iets heeft gegeten wat ze niet zou moeten eten, zoals een kamerplant of stuk speelgoed. Maar je kat kan ook last van haar buik krijgen, omdat ze haar binnen heeft gekregen door het poetsen van de vacht. Dit haar komt er meestal weer uit in de vorm van een haarbal.

Hoewel het af en toe uitbraken van een haarbal normaal is, zijn er momenten waarop je je misschien zorgen moet maken.  Haarballen zouden niet pijnlijk en frequent moeten zijn. Je kat zou ook geen moeite moeten hebben met het uitbraken ervan. Haarballen die niet behandeld worden, kunnen de andere kant opgaan en kunnen volgens de PDSA pijnlijke darmblokkades veroorzaken.

Let goed op de normale routine van je kat en houd symptomen van verstopping, lusteloosheid en verminderde trek in de gaten als ze al een tijdje geen haarbal meer heeft uitgespuugd. Als je kat voortdurend last heeft van haarballen, is het misschien een idee om eens te kijken naar kattenvoer dat is samengesteld voor haarballen.

Het overgeefsel van katten onderzoeken

Af en toe een haarbal (meestal met schuimachtige of gele vloeistof) hoeft geen reden te zijn om contact te zoeken met je dierenarts. Als je kat echter regelmatig overgeeft of als de haarballen groot zijn en je kat er last van lijkt te hebben, dan is het misschien een goed idee om je kat te laten onderzoeken.

Je dierenarts zal eerst onderzoeken of het overgeven door haarballen wordt veroorzaakt of dat je kat thuis schadelijke voorwerpen of stoffen heeft ingeslikt. Als je kat langere tijd overgeeft of als het ernstige vormen aanneemt, dan raadt het MSD-dierenartshandboek aan dat de dierenarts bloed-, uitwerpselen- of urinetesten uitvoert, buik echo's of röntgenfoto's maakt of een endoscopisch (inwendige camera) onderzoek uitvoert.

Het is handig om te weten dat de meeste dierenartsen het overgeven van katten op deze manier benaderen, zodat je vooraf aan je afspraak nuttige informatie kunt verzamelen. Als je je dierenarts bezoekt, zal je waarschijnlijk worden gevraagd naar de plekken die je kat recent heeft bezocht, de dingen die ze heeft gedaan en de frequentie van het overgeven en hoe dat eruitziet.

Andere reden voor het overgeven

Als je kat overgeeft maar zich verder normaal gedraagt (ze blijft eten en lijkt gezond), hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken. Soms braken katten bijvoorbeeld onverteerd voedsel uit, kort nadat ze het gegeten hebben. Dit kan gebeuren als je kat te snel eet. In deze gevallen moet je je kat misschien wat vaker kleinere porties geven.  

Soms kan regelmatig of buitensporig overgeven echter het resultaat zijn van een ernstige aandoening. Verschillende ziekten, zoals nier- en leveraandoeningen, kunnen ervoor zorgen dat je kat overgeeft. Voedselallergieën, inwendige parasieten en infecties kunnen er ook voor zorgen dat je kat overgeeft. Om erachter te komen wat het veroorzaakt en wat de beste oplossing is, moet je kat worden onderzocht.

Gevoeligheden voor voedsel

Sommige katten kunnen last van hun buik krijgen vanwege gevoeligheden voor voedsel. Let goed op welk gedrag je kat vertoont voor en na het eten. Heeft ze naast overgeven ook last van diarree, kale plekken of een jeukerige huid? Bespreek deze observaties dan met je dierenarts en volg het advies op voor voer veranderingen en medicijnen die je kat mogelijk nodig heeft.  

Probeer niet zelf vast te stellen waar je kat gevoelig voor is, aangezien het veranderen van haar voer - als het niet goed wordt gedaan - ervoor kan zorgen dat je kat alleen maar meer last van haar buik krijgt.

Wees altijd voorzichtig en als er iets mis lijkt, neem dan gelijk contact op met je dierenarts. Elke kat is anders en je dierenarts is degene die het beste kan vaststellen wat de onderliggende oorzaak is voor het overgeven van je kat.

Manieren om overgeven te voorkomen

Zouden niet alle huisdiereigenaren graag het geheim willen weten waarmee het overgeven van een kat kan worden voorkomen? Of alleen al een manier waarop ze dat niet op je bed of tapijt doen? Helaas bestaat er geen goocheltruc die dat voor elkaar krijgt, maar er zijn een paar dingen die je kunt doen om het opruimen en het ongemak van je kat te verminderen.

Als je kat haarballen uitbraakt, zorg er dan voor dat je haar regelmatig borstelt. Probeer haar in beweging te houden en geef haar goed gebalanceerd voer dat is ontwikkeld om katten met haarballen te helpen. 

Om de buik van je kat tevreden te houden, geef je haar het soort en de hoeveelheid voer die je dierenarts aanraadt. Ook zorg je ervoor dat ze te allen tijde schoon en vers water tot haar beschikking heeft. Als je kat te snel eet kun je een voedselpuzzel proberen of droogvoer met grote, krokante stukken. Als je dierenarts medicatie of dieetvoer aanraadt, dan is het belangrijk om zijn instructies op te volgen zodat je kat gezond blijft. Bezoek regelmatig de dierenarts en bespreek je zorgen.

Hoewel het opruimen van rommel en lichaamsvloeistoffen iets is dat alle huisdiereigenaren op een gegeven moment zullen ervaren, kan het volgen van deze tips en het weten wanneer de hulp van een professional ingeschakeld moet worden, deze ervaringen hopelijk beperken.

Over de auteur

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger is een huisdiereigenaar die haar huis deelt met haar viervoeters, twee kinderen en man. Chrissie brengt graag tijd door met al haar familieleden als ze niet aan het lesgeven, schrijven of bloggen is. Chrissie streeft ernaar om artikelen te schrijven die huisdiereigenaren helpen een actiever en zinvoller leven met hun huisdieren te leiden.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten